top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

”Aamulla oli tunne, että tästä tulee mahtava päivä”


Suomi avasi heti avauspäivänä mitalitilinsä Nuorten MM-kisoissa, kun Niilo Moilanen voitti U20-sarjan sprintin. Moilanen oli ylivoimainen, silä hän kellotti myös karsintojen ykkösajan, ollen peräti viisi sekuntia nopeampi kuin kakkonen, Norjan Jonas Vika.


-Tänään meni kaikki kerta kaikkiaan kaikki nappiin aika-ajoista lähtien. Ihan mahtava fiillis, Moilanen riemuitsi voittonsa jälkeen.


Finaalissa Moilanen näytti heti alusta asti kaapin paikan ottamalla kärkipaikan heti lähtökiihdytyksessä. Mestaruus alkoi ratketa radan isoimmassa nousussa, kun lähimpänä uhkaajana siinä vaiheessa ollut Ruotsin George Ersson kompuroi.


Muut hiihtäjät eivät pystyneet vastaamaan Moilasen vetoon ja hän sai tuuletella maalissa ylivoimaista maailmanmestaruutta. Muut mitalit menivät Norjan Lars Agnar Hjelmesetille ja Ruotsin Emil Danielssonille.


Moilasesta tuli samalla historian ensimmäinen suomalaismies, joka on voittanut nuorten maailmanmestaruuden sprintissä.


– Kokonaisuudessaan ihan mahtava päivä. Aamulla herätessä oli jo sellainen fiilis, että tänään voi olla kova päivä. Vire on ollut hyvä jo useampien päivien ajan.


Moilanen ei ole vielä hiihtänyt kertaakaan maailmancupin osakilpailuissa, ei siis edes Suomessa. 19-vuotias Pohti Ski teamin hiihtäjä oli viime vuonna Saksassa pidetyissä MM-kisoissa sprintissä sijalla 21. Perinteisen kympillä irtosi sija 50. Kehitys ikäluokan huipulle on siis ollut nopea.


Moilanen oli mukana vuosi sitten Vöyrin SM-kisoissa, silloin sprintissä irtosi sija 19.


Naisten puolella kilpailu oli puolalaisten näytöstä, kun Monika Skinder nappasi kultaa ja Karolina Kaleta pronssia, Ruotsin Moa Hanssonin kiilatessa puolalaisten väliin hopealle.


Naisten finaali oli huomattavasti miehiä tiukempi, sillä mitalikolmikko mahtui ainoastaan 0,73 sekunnin sisään toisistaan.


Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi upeasti viidenneksi hiihtänyt Vilma Ryytty. Jo karsinnan yhdeksäs sija antoi viitteitä päivän hyvästä vireestä ja Ryytty olikin finaalin jälkeen tyytyväinen päivän antiin.


– Päivä meni tosi hyvin. Sain jokaisessa erässä hiihdettyä oman hyvän hiihdon, Ryytty kommentoi.


Naisten puolella nähtiin suomalaisittain myös dramatiikkaa, sillä viikko sitten Nuorten MM-katsastuksissa perinteisen tyylin sprintin voittanut Tuuli Raunio koki harmittavaa epäonnea karsinnassa, kun suksen side lähti irti jo lähtökiihdytyksessä.


Moilasen ja Ryytyn lisäksi suomalaisten päivä oli hieno, sillä myös Siiri Kaijansinkko (7.) hiihti lähelle finaalia. Lotta Kurttila oli naisten puolella lopputuloksissa 15. ja miehissä Valtteri Pennanen 16., Jussi Hyytiäinen 22., sekä Alexander Ståhlberg 26.

65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page