top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Iivo Niskanen liittyi hiihtolegendojen joukkoon


Iivo Niskasen huikea pronssihiihto nosti hänet todellisten hiihtolegendojen joukkoon. Niskasesta tuli vasta toinen 2000-luvulla kolmista eri olympialaisista mitalin ottanut suomalaishiihtäjä. Ennen häntä samaan on pystynyt vain Aino-Kaisa Saarinen ( 2006, 2010, 2014 ).


Niskanen on kaikkiaan vasta 11:sta tempun tehnyt suomalainen hiihtäjä. Hän liitti nimensä sellaisten hiihtolegendojen joukkoon kuin Veikko Hakulinen, Siiri Rantanen, Eero Mäntyranta, Juha Mieto, Marja-Liisa Kirvesniemi ja Harri Kirvesniemi.


Legendoista Siiri Rantanen ilmoitti ennen kisoja, että Iivo on hänen suurin mitalisuosikkinsa.


-Iso poika, Iivo on kovassa kunnossa. Uskon hänen tuovan ainakin yhden mitalin, Rantanen pohti kisojen avajaispäivänä.


Eikä turhaan luottanut. Iivo on kavunnut Sotshin kisoista 2014 lähtien palkintopallille kolmissa eri olympialaisissa. Mitali yhteislähtökisasta oli yllätys, sillä Niskanen on panostanut tällä kaudella perinteiseen, koska Pekingin päämatka on se 15 kilometrin perinteisen kisa.


Niskanen jopa tuuletti, joskin ujosti, maaliin tullessaan. Jo se kertoo siitä, kuinka tärkeä tämä mitali oli. Niskasen veto perinteisellä oli niin väkevää, että vain kisan voittanut Alexander Bolshunov pysyi hänen kyydissään.


Voisi sanoa, että Iivon veto ratkaisi kahden mitalin kohtalon. Kun hän sai myös venäläisen ymmärtämään, että kova vauhti on kummankin etu ja kun ”Sasha” otti osaa myös vetohommiin, auttoivat kovimmat kilpakumppanit toisiaan mitaleille avauskisassa.


Bolshunov lasketteli vapaalla ylivoimaiseen voittoon ja Iivo pystyi pitämään norjalaiset takanaan sillä heikommalla hiihtotavalla. Temppu joka kertoo suomalaisen valtavasti fysiikasta.


Henkisesti mitalin ottaminen heti avausmatkalla oli myös tärkeää. Nyt Iivo tietää olevansa myös Pekingin olosuhteissa maailman terävimmässä kärjessä. Normimatkoilla hän ja Bolshunov ovat omassa luokassaan, sen avauskisa näytti.


Bolshunov teki kisassa Vireenit, sillä hän nousi olympiavoittajaksi kaaduttuaan perinteisen osuudella!


Norjassa ihmetellään varmasti kisan jälkeen mitä tapahtui Johannes Kläbolle. Mies jäi perinteisellä tasaisesti kärjestä ja tuli maaliin lopulta sijalla 40. Edellään mm Remi Lindholm ja jopa yksi kiinalainen hiihtäjä.


Sprintin kultahan on jo etukäteen jaettu, ainakin Norjassa, Kläbolle. Sunnuntain kisa näytti, että kun hiihdetään rankoissa maastoissa 1700 metrin korkeudessa, niin se ei välttämättä olekaan se norjalaisten olosuhde. Tai sitten Kläbon suksikalusto ei toiminut.


Niskanen on nyt ottanut olympiamitalinsa sprinttiviestistä, 50 kilometriltä ja yhdistelmäkisasta. Pekingissä tarjolla on vielä mitaleja 15 kilometriltä, sprinttiviestistä ja viestistä. Kolmen mitalin mies voi olla kisojen päättyessä jo kuuden mitalin supersankari.


Palataan vielä tuohon listaan, josta alussa kirjoitin. Listan kärjessä on peräti viisissä eri olympialaisissa mitalin ottanut Harri Kirvesniemi. Harrin kuudesta olympiamitalista viisi on tullut viestissä. Kirvesniemen jälkeen kymmenen hiihtäjää on ottanut mitalin kolmissa eri olympialaisissa.


Ja kun nyt kysytään, ketkä nuo hiihtäjät ovat, niin tässä tuo lista aikajärjestyksessä:


Siiri Rantanen, Veikko Hakulinen, Eero Mäntyranta, Hilkka Riihivuori, Helena Takalo, Juha Mieto, Marja-Liisa Kirvesniemi, Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä, Aino-Kaisa Saarinen ja Iivo Niskanen.


Jari Porttila
254 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page