top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Jamaikalaiset ovat yhä huippuvauhdissa

Walnutin continental tourin kultaisen liigan osakilpailu ei jättänyt varhain sunnuntaiaamuna ketään kylmäksi. Viisinkertainen olympiavoittaja Elainen Thompson-Herah teki jäätävän paluun kilparadoille, tykittämällä 100 metrin alkuerissä huippuajan 10,89.

-Hyvä kauden avaus, halusin tulla tänne kilpailemaan ja mittaamaan kuntoni, sanoi finaalin väliin jättänyt jamaikalainen.

Thompson-Herahin esitys oli niin väkevä, että hänen lyömisensä kolmen kuukauden kuluttua käytävissä MM-kisoissa tulee olemaan vaikeaa.

Naisten 100 metrin finaalin voitti USA:n Twanisha Terry huippuajalla 10,77. Finaalin aikana puhalsi kuitenkin 3,3 metrin myötätuuli, joten tulokset eivät ole tilastokelpoisia. Aleia Hobbs oli kisan kakkonen, amerikkalaisen aika oli 10,80 ja Gabby Thomas juoksi 10,86.

Thomas juoksi vain puoli tuntia 100 metrin finaalin jälkeen 200 metriä huippuaikaan 22,02. Tulos on maailman kärkiaika ja sai Thomasin naureskelemaan.

-Juoksu meni paremmin kuin hyvin. Se oli aika raskasta, fyysisesti ja henkisesti ladata itsensä täyteen fiilikseen satasen finaalin jälkeen, mutta onnistuin siinä hyvin.

Miesten 200 metrillä Tokion 100 metrin mitalisti Fred Kerley näytti, että hän voi ottaa USA:n mestaruuskisoissa paikan MM-joukkueeseen myös 200 metrillä. Voittoaika oli maailman kärkitulos 19,80. Michael Norman jäi Kerleystä vain kolme sadasosaa ajalla 19,83.

-En vain pystynyt puristamaan lopussa tarpeeksi kovaa ja Fred vei voiton. Tämä oli kuitenkin hyvä kauden avaus ja tästä on hyvä jatkaa kohti MM-kisoja, Norman painotti.

Kerley on todellinen monilahjakkuus, sillä hän otti Dohan MM-kisoissa pronssia 400 metrillä ja Tokion olympialaisissa hopeaa 100 metrillä. Nyt hänen ohjelmaansa kuuluu myös 200 metriä. Kerleyn 200 metrin ennätys on 19,76 viime kesältä.

Kerley on juossut tällä kaudella 400 metriä aikaan 44.47 ja 100 metriä on mennyt ajassa 9.99.

Naisten 100 metrin aidoissa nähtiin jälleen huippukisa. Finaaliin vaadittiin aika 12,84. Finaaliin pääsi yhdeksän juoksijaa. Alkuerin nopein oli Kendra Harrison, hän kellotti 2,4 metrin myötätuulessa huippuajan 12,42.

Finaalissa Harrisonin meno yllättäen hyytyi ja voittoon juoksi Tonea Marshall maailman kärkiajalla 12,46. Harrison jätettiin toiseksi ajalla 12.56. Vasta 23-vuotias Marshall ei ole päässyt vielä edustamaan USA:ta arvokisoissa, mutta kauden avaus lupailee hyvää kesän MM-kisoja ajatellen.

-Keskityin vain omaan juoksuun, en vilkuillut sivulle ja sen vuoksi olikin yllätys, kun huomasin voittaneeni kisan, hän huokaili.

-Tämä oli uskomattoman hyvä alku kaudelle, kuka olisi uskonut, että pystyn voittamaan Kenin.

Miesten 100 metrillä nähtiin melkoista ilotulitusta. Voittoon juoksi Micah Williams huippuajalla 9,83, myötätuulta oli aavistuksen verran 2,5 m liikaa.

Devon Allen on päättämässä uraansa radalla, sillä tämän kauden jälkeen hän siirtyy amerikkalaisen jalkapallon pariin Philadelphia Eaglesin riveihin. Allen juoksi ensin 100 metrillä ennätyksensä 10,12 ja voitti sitten päämatkansa 110 aidat ajalla 13,35.