top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Kestääkö Rädyn pudottaminen päivänvalon?


Noora Räty ei mahtunut naisten Leijona-ryhmään, joukkueeseen joka pelaa Pekingin olympialaisissa.


Joukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen perustelu Rädyn pudottamiselle oli vähintäänkin outo.


-Anni Keisala pelasi ykkösmaalivahdiksi syksyn MM-kisoissa. Näin ilmoitti koko valmennustiimi suljetussa lippuäänestyksessä, Mustonen kertoi tv5:n lähetyksessä.


-Räty oli ilman muuta kakkonen, hän on siis Keisalan korvaaja, jos Anni ei jostain syystä pysty pelaamaan.


Mustonen perustelun voisi vielä ymmärtää, mutta kun hän ”unohti” nimetä kakkosmaalivahdin joukkueeseen, on pakko kysyä, mistä on kyse?


Räty on siis Mustosen ja muun valmennustiimin mielestä kakkosmaalivahti, mutta silti kaksi muuta maalivahtia valittiin joukkueeseen hänen ohi.


Räty matkusti valintojen jälkeen toiseen kotimaahansa Yhdysvaltoihin. Mitenkähän hänet koronaprotokollan mukaisesti edes voitaisiin saada sieltä Pekingiin ?


Jos olisi tarkoitus, että Räty olisi todella vaihtoehto Keisalalle, pitäisi hänen tietenkin harjoitella Suomessa ja Pekingissä joukkueen mukana.


Nyt Mustonen käyttää pelaajia oman agendansa peittelyyn. Hän asettaa valtavat paineet Keisalan niskaan ja toisaalta dissaa täysin kisoihin valitut kakkos- ja kolmosmaalivahdit.


Täysin vastuutonta toimintaa päävalmentajalta. On myös pakko kysyä, voiko jääkiekkoliitto hyväksyä tällaisen toiminnan, jota joku voisi kutsua jopa mielivallaksi.


Maalivahtien rooli joukkueessa on täysin erilainen kuin kenttäpelaajien. Siinä kun kenttäpelaajia roolitetaan eri ketjuissa eri tehtäviin, on maalivahdilla vain yksi tehtävä. Ottaa kaikki maalia kohden tulevat kiekot kiinni.


Maalivahtien valintaa ei siis voi perustella roolituksella. Joukkueessa on oltava vähintään kaksi huippuluokan maalivahtia, jos halutaan menestyä. Nyt päävalmentaja Mustonen kertoi jo etukäteen, ettei näin ole.


Rätyä on myös mahdoton saada enää kesken kisoja joukkueeseen, sen tietää myös Mustonen. Nyt keksitty selitys on siis vain selitys sille, että lopulta valinnassa painoivat ”muut syyt”.


Miesten joukkueen valinta aiheutti vähemmän parranpärinää. Kenties mielenkiintoisin valinta oli Valtteri Filppulan valinta kisoihin. Hänellä on 37-vuotiaanakin vielä paljon annettavaa joukkueelle.


Miesten maalivahtivalinnat olivat selkeät, kisoihin valittiin kolme KHL:ssäloistanutta vahtia, Harri Säteri, Jussi Olkinuora ja Frans Tuohimaa.


Jari Porttila

92 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page