top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Kläbo teki jotain mihin ei ole aiemmin pystynyt


Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski pitivät yllä Suomen mainetta Tour de skin viidennellä etapilla. Niskanen otti toisen ja Pärmäkoski kolmannen sijan päivän perinteisen tyylin yhteislähtökisoissa.


Miesten kisan ylivoimainen ykkönen oli kuitenkin Norjan Johannes Kläbo. Norjalainen ampui kympin kohdalla nousussa karkuun Niskaselta, se oli ensimmäinen kerta kun norjalainen pystyi ratkaisemaan kisan muualla kuin viimeisen kilometrin aikana.


-Tänään oli haastava olosuhde ja hektinen kisa. Harvoin on tullut eroja tuolla radalla ja nyt niitä tuli, Niskanen kertoi kisan jälkeen.


Niskanen lähti omaan irtiottoon noin kahdeksan kilometrin kohdalla. Kläbo seurasi häntä ja kaksikko pääsi irti pääjoukosta. Ratkaisun odotettiin siirtyvän loppuun, mutta norjalainen oli toista mieltä.


-Ehkä minun kisa oli sellainen liian alkupainotteinen. Kun lähdin iskee parin harjoittelukierroksen jälkeen, niin sen jälkeen paukkuja ei jäänyt enää sinne loppuun, Iivo tunnusti.


-Kläbo oli tänään suvereeni kaikilla osa-alueilla, ei siinä mitään, hän kehui vastustajaansa.

Kläbon irtiotto oli jäätävä ja pistää tietenkin vastustajat mietteliääksi. Toisaalta, Kläbolla oli myös kisan ehdottomasti paras suksi. Erityisesti nousuissa norjalainen oli omaa luokkaansa.


-Otetaan kakkossija, aina pitää kuitenkin hiihtää että pääsee palkintopallille, niin silleen ihan ok päivä.


Niskanen on kokonaiskilpailussa kolmantena. Kläbolla on turvallinen kahden minuutin ero Alexander Bolshunoviin, Niskanen on jäänyt norjalaisesta 2,49. Niskasen niskaan hengittää Erik Valnes 15 sekunnin päässä ja Pål Goldberg 20 sekunnin päässä.


-Huomiseen jää sitten jonkinlaiset asetelmat ja joutuu Alppe Cermisin päälle hiihtää, kun siinä on mahdollisuudet kolmen parhaan joukkoon jonkinlaiset mahdollisuudet. Kokeillaan ja katsotaan mitä tulee.


Perttu Hyvärinen hiihti kauden parhaan kisansa ollen 11:sta, saman Teki myös Remi Lindholm 21 sijallaan. Ville Ahonen oli 38:s.


Naisten kilpailussa Krista Pärmäkoski loisti. Hän taisteli pitkään jopa etapin voitosta, sen otti kuitenkin Natalia Neprjajeva, hän karkasi loppunousussa suomalaiselta. Loppusuoralla Pärmäkoski sai tunnustaa vielä peesistään laskeneen Heidin Wengin paremmakseen.


-Se oli ihan hyvä kisa. Ajattelin että nyt lähdetään taistelemaan ja nauttimaan pahan olon tunteesta, Pärmäkoski kertoi.


-Nyt sain sellaisen kunnon mukaisen suorituksen. Tieesin, että olen kunnossa mutta se ei ole vielä näkynyt tuloksissa. Nyt sain sitten mitattua kropasta ulos sen mitä löytyi.


Palkintopallisijoitus on Pärmäkosken ensimmäinen tällä kaudella. Suomalaisnaiset ovt ottaneet tourilla jo kolme palkintopallisijoitusta, kolmen eri hiihtäjän toimesta.


Päivä oli naisille taas loistava, sillä Kerttu Niskanen oli seitsemäs, Johanna Matintalo yhdeksäs ja Pekingin kisalippunsa varmistanut Anne Kyllönen 11:sta.


Tour de Ski huipentuu huomenna viimeiseen etappiin, hurjaan nousuun Alppe Cermisin huipulle. Kisa hiihdetään yhteislähtönä, joten nyt ensimmäisenä maaliin tuleva ei välttämättä ole Tousin voittaja.


Iivo Niskasella on tiistaina mahdollisuus tehdä historiaa, sillä kukaan suomalainen mieshiihtäjä ei vielä Tourin historiassa ole ollut lopputuloksissa kolmen parhaan joukossa.


Jari Porttila

226 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page