top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Kuningatar on syösty vallasta


Rukan perinteisen kympillä se sitten tapahtui, hiihtolatuja kuningattaren elkein hallinnut Therese Johaug syöstiin vallasta. 33-vuotias latujen valtiattaren ilme maaliin tultaessa kertoi kaiken, hän tiesi heti, ettei tule pärjäämään latujen uudelle kuningattarelle, Ruotsin Frida Karlssonille.


Kaksikon välille syntyi lopulta ikuisuudelta tuntuva ero, 13,7 sekuntia. Se on todella suuri ero ja mikä ruotsalaisittain parasta, Karlsson oli viimeisellä kahdella kilometrillä peräti kahdeksan sekuntia norjalaista nopeampi.


Karlsson on antanut parin viime kauden aikana merkkejä tulemisestaan. Hän on ollut puolimatkaan asti Johaugin vauhdissa, mutta sitten on seinä tullut vastaan. Karlsson on kuitenkin vasta 22-vuotias, eli hän on pystynyt kehittämään kestävyys ja nopeuskestävyysominaisuuksiaan. Nyt nähtiin, millaisen loikan hän on tehnyt kesän aikana.


Karlssonin esitys oli niin mykistävä, että se pistää Johaugin mietteliääksi. Norjalaiselta puuttuu yhä henkilökohtainen olympiavoitto, niin erikoiselta kuin se kuulostaakin. Oletus oli, että hän voi kahmia niitä Pekingistä useampiakin, nyt nuo oletukset menivät uusiksi.


Toki alla on vasta yksi maailmancupin startti, mutta niin vakuuttavaa Karlssonin meno oli, että se pisti Johaugin mietteliääksi. Tähän saakka hänen lentonsa ladulla on ollut omaa luokkaansa, ei ole enää.


Jotain ihmeellistä Johaugin esityksessä oli, sillä hän pystyi kukistamaan kisan yllättäjän, kolmanneksi tulleen Katharina Hennigin vain 1,5 sekunnilla. Hennig tuli viimeiset kaksi kilometriä peräti 7 sekuntia kovempaa kuin norjalainen.


Saksalainen jäi viimeisen kahden kilometrin aikana Karlssonillekin vain sekunnin. Hennig oli 15-20 sekuntia karussa seuraavalta viisikolta, josta löytyivät myös Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen.


Kristan odotettiin taistelevan kolmannesta sijasta, mutta hän jäi siitä lopulta 20 sekuntia. Väliaikoja katsomalla voidaan päätellä, että Kristan meno hyytyi Hennigiin verrattuna tasaisesti kolmesta kilometristä maaliin.


Kympin kisan erikoisuus oli se, että kaksi suomalaista oli maalissa ennen kuin toiseksi paras norjalainen ylitti maaliviivan. Heidi Weng oli vasta kymmenes ja hän jäi Johaugista 42 sekuntia, eli jokseenkin saman verran kuin viikko sitten Bejtostölenissä.


Maiden välisessä kisassa paras oli Ruotsi (1-4), sitten Suomi (5-7) ja Norja (2-10) sekä Venäjä (8-9). Pitkästä aikaa tilanne näyttäisi avoimelta ennen kisastartteja.


Jari Porttila

170 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page