top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Ladulla kulkee, mäessä ei


Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup avaus Rukalla oli suomalaisittain riemukas – ja samalla pettymys. Suksi kulki ladulla loistavasti, mutta mäessä tuli kumpu vastaan liian nopeasti.


Vapaan sprintistä ei odotettu ihmeitä, mutta saatiin sijat 4-5-6. Se oli loistava avaus olympiakaudelle. Johanna Matintalon ja Katri Lylynperän kauden avaus ei olisi loistavammin voinut alkaa. Sijat neljä ja viisi maailmancupin avauksessa ovat vahva näyttö myös olympialaisia ajatellen.


Matintalolle neljäs sija on uran paras sijoitus maailmancupissa. 22-vuotias suomalainen on ollut kerran viides, Val di Fiemmessä hän löi viime vuonna kympin perinteisellä Krista Pärmäkosken vajaalla kolmella sekunnilla Tour de skin osakisassa.


Matintalo oli mukana Suomen viestijoukkueessa Oberstdorfin MM-kisoissa, sieltä oli kotiintuomisina uran ensimmäinen MM-pronssi. Oberissa hän oli perinteisen sprintissä 26.


Lylynperä oli nyt ensimmäisen kerran urallaan 10 parhaan joukossa maailmancupissa. 27-vuotias suomalainen on aiemmin ollut 12:sta Dresdenin ja Toblachin vapaan sprintissä.


Oberin MM-kisoissa Lylynperä oli perinteisen sprintissä upeasti kahdeksas, mutta nyt tie aukesi ensimmäisen kerran finaaliin.


Jasmi Joensuu täydensi lähes täydellisen suomalaispäivän, ollen lopulta yhdeksäs; sekin on hänen paras sijoituksensa maailmancupissa. Myös Joensuulla on palkintokaapissa MM-kisojen viestin pronssi.


Maailmancupin pisteille ylsivät myös Krista Pärmäkoski (13), Anne Kyllönen (23) ja Maaret Pajunoja (30). Päivä oli siis vähintäänkin hyvä.


Miehissä Joni Mäki oli fiinaalin kuudes, hän menetti mahdollisuutensa viimeisessä pitkässä laskussa ennen stadionin nousua, kun joutui letkan kärkeen ja muut heittivät miehestä tasaisella vauhdilla ohi. Mäen esitys oli tuohon taktiseen kömmähdykseen saakka niin väkevä, että häneltä odotettiin jopa palkintopallipaikkaa.


Kaikesta kuitenkin näki, että Mäki on ottanut harjoituskaudella taas selkeitä steppejä eteenpäin.


Ristomatti Hakolan panokset jäivät piippuun, kun hän kaatui välierän alussa italian Pellegrinon kanssa. Se saattoi olla hyväkin asia, sillä nyt Risellä on ainakin halua näyttää lauantain kisassa, että vauhdissa löytyy.


Lauri Mannilan 15 sija toiseksi parhaana suomalaisena, oli miesten kisan toinen suuri yllätys. 23-vuotias Mannila ylsi nyt ensimmäisen kerran uransa aikana maailmancupin pisteille.


Pisteille hiihtivät myös Lauri Vuorinen (16), Verneri Suhonen (20), Hakola (21), Niilo Moilanen (22) ja Juuso Haarala (23). Lähes täydellinen päivä siis hiihtäjiltä.


Ongelmat tulivat avauspäivänä Rukan suurmäessä, se ei sopinut sen enempää yhdistetyn kuin erikoismäen miehille.


Sen vielä ymmärtää, että yh-miesten on vaikea adaptoitua 140 metriseen mäkeen, mutta sitä ei, että erikoismäen miehillä on niin suuria vaikeuksia suurmäessä.


Ilkka Herola ei voi nousta Rukalla mukaan voittotaisteluihin, koska mäessä syntyvät erot ovat yksinkertaisesti liian suuret. Kun Herola hyppää 120 metrisiä siivuja, niin parhaat kiskaisevat 140 metrisiä. Niistä syntyy liiaksi eroa ladulle.


Mäkimiesten puolella on sitten syytä miettiä tarkkaan, mitä seuraavaksi tehdään. Tai tuota pitää miettiä valmennusjohdon. Ymmärtääkseni maajoukkueelle on luotu erittäin hyvät harjoitusolosuhteet kesällä, mutta hyppy on Niko Kytösahoa lukuun ottamatta täysin hukassa.


Kytösahon nousua maan ykköshyppääjäksi on tervehdittävä iloilla, sillä Antti Aalto on jauhanut pari viimeistä vuotta samalla tasolla. Nyt on tosin menty niin paljon alaspäin, että lienee aika antaa se Suomen toinen quata-paikka seuraaviin kisoihin Jarkko Määtälle tai Eetu Nousiaiselle.


Mäkimaajoukkue tarvitsee maailmancupin pisteitä, joten peli on raakaa. Kisoihin on vietävä niitä hyppääjiä, jotka voivat sinne yltää. Tosin eivät Määtän 55 ja Nousiaisen 57 sija karsinnassa paljon pisteitä lupaile.


Lauantaina Rukalla juhlitaan jo suomalaisia hiihtäjiä palkintopallilla. Iivo Niskanen miehissä ja Krista Pärmäkoski sekä Kerttu Niskanen naisissa ovat siihen valmiita.


Jari Porttila


128 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page