top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Lindholmin ja Kähärän näytöt omassa luokassaan


Hiihdon kulisseissa kuohuu. Puhelimet käyvät kuumana, kun Pekingin kisakoneesta putoamassa olevien urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat yrittävät vaikuttaa valitsijoihin.


Erityisen kovaa lobbaus on naisten puolella, jossa seitsemännestä olympialipusta taistelevat Jasmin Kähärä ja Riitta-Liisa Roponen.


Vasta 21-vuotias Kähärä on ottanut tällä kaudella melkoisen harppauksen kansainväliseen kärkeen ja sijoittui Dresdenin sprintissä kymmenenneksi ja oli Jasmi Joensuun kanssa parisprintissä neljäs. Kummatkin matkat hiihdettiin juuri sillä tyylillä, jolla matkan mitaleista taistellaan Pekingissä.


Katri Lylynperä kummastelikin SM-kisojen jälkeen, kuinka Kähärän olympiamatkan oikeutuksesta voidaan edes puhua, kun takataskussa on maailmancupin 10. sija. Sitä on tosiaan syytä ihmetellä, sillä Kähärä täyttää usean olympiakomitean valintakriteerin.


Kähärä on osoittanut pystyvänsä sijoittumaan kisoissa 16 parhaan joukkoon, lisäksi hän on vielä nuori urheilija, joiden kohdalla tuosta 16. parhaan sijoittumisesta voidaan joustaa.


Samaan aikaan Roposen paras sijoitus maailmancupissa näillä lumilla on 27. sija. Viime vuonna hän oli MM-kisoissa pronssia tuoneessa viestijoukkueessa ja vapaan kympillä 10:s, häneltä on odotettu jotain tuon kaltaista vetoa näillä lumilla.


Roponen lähti kauteen karsitulla maailmancupin ohjelmalla, nyt kun Ranskan ja Planican kisat on peruttu ja alla on parin viikon sairasteluputki, ovat näyttöpaikat jäämässä väliin. Tämän talven numeroiden valossa tilanne on selkeä; Kähärä lähtee olympialaisiin.


Miesten puolella tilanteen pitäisi olla yhtä selkeä. Remi Lindholm on selkeästi ainakin Suomen kuudenneksi paras mieshiihtäjä. Hänen saldonsa kauden maailmancupeista on 25-20-21-21-36. Hän ei siis ole vielä yltänyt top 16 sijoitukseen, mutta täyttää nuoren urheilijan kriteerit, jolloin hänet voidaan valita kisoihin.


Tosin tuo Rukan 20. sijassa hänen edellään oli seitsemän venäläistä, Pekingin kisaladuilla heitä voi olla vain neljä yhtä aikaa, eli käytännössä Lindholm oli siellä ”olympiatilastossa” sijalla 17.


Samaan aikaan julkisuudessa pallotellaan Lauri Lepistön ja Markus Vuorelan nimillä. Kumpikaan ei ole tällä kaudella ollut kertaakaan maailmancupin pisteillä, Lindholm on siis ollut neljä kertaa.


Ei siis ihme, että Lindholm postasi eilen sosiaaliseen mediaan parikin kirvelevää postausta: ”Magnar Dalen takas” ja ”v…n lampaat”. Tilastojen valossa varsin ymmärrettäviä purkauksia.


Nyt kun kaikki maailmancupin kisat ovat peruttu ennen Pekingiä, olisi vähintäänkin kohtuullista, että olympialaisiin lähtevät hiihtäjät nimettäisiin jo tiistaina. Viimeistä paikkaa myöten. Vai mitä Mika Lehtimäki?


Jari Porttila568 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page