top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Miksi venäläisurheilijat provosoivat?


Salpausselän kisat olivat suomalaisen urheiluyleisön riemujuhlaa. Tuhannet kannustajat pitivät huolen siitä, ettei Selältä puuttunut tunnelmaa.


Yleisö ei myöskään sortunut epäurheilijamaiseen käytökseen. Venäläiset saivat ladun varrella asiallisen kohtelun, kukaan ei viheltänyt heille.


Siksi onkin kummallista, että venäläisurheilijat itse provosoivat kisoissa ja esittivät itse kummallisia tempauksia.


Ensin hiihtäjät uskoivat suomalaisten tai lahtelaisten autoilijoiden häirinneen heitä yöllä soittamalla ”tööttejä” ja estäneen heitä nukkumasta. Kyseessä olivat kuitenkin Convoy-mielenosoitukseen osallistuneet autot, eivätkä kohteena suinkaan olleet venäläisurheilijat.


Mäkikisassa Jevgeni Klimov käytti joukkuemäen kisassa hyppyhanskoja, joiden sisäpuolella oli Venäjän lippu ja hän näytti sitä härskisti tv-kuvissa.


FIS selvitti asian, venäjän johdon mukaan Klimov oli hypännyt samoilla hanskoilla ennenkin. Nyt sovittiin, ettei hanskoja enää käytetä.


Netissä liikkuvien kuvakaappausten mukaan Klimov ei ole käyttänyt kyseisiä "Russia" hanskoja aikaisemmissa kisoissa.


Ei uskoisi, että tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa venäläisurheilijat vielä uhittelisivat kansainvälisissä kilpailuissa. He saivat kilpailla vielä Salpausselällä, mutta Norjan hiihtoliitto on vaatinut FIS:ä kieltämään venäläisten kilpailemisen ensi viikolla Norjassa.


FIS:n on tehtävä päätös asiasta alkuviikosta, vaatimuksen jälkeen on selvää, että venäläiset saisivat Holmenkollenilla huomattavasti kylmemmän vastaanoton kuin Lahdessa. jos siellä pääsisivät kilpailemaan.


Kansainvälinen olympiakomitea suositteli kaikille kansainvälisille lajiliitoille, että niiden tulisi perua kaikki kilpailut Venäjältä. FIS teki niin, mutta esimerkiksi Kansainvälinen lentopalloliitto ei ole vielä tätä kirjoitettaessa perunut Venäjällä pelattavaksi suunniteltuja MM-kisoja.


Miksi ei ole, sitä ei kukaan ymmärrä.


Iivo Niskanen huudatti ”Selällä” yleisöä, hänen huikea kirinsä 11 kilometrin jälkeen pudotti kaikki muut kyydistä, kuin sen kuuluisan enon veneestä. Niskanen on yhä huippukunnossa ja viikon kuluttua hän saattaa tehdä suomalaista historiaa ”Kollenilla”.


Holmenkollenin 50 km kisan on viimeksi suomalaisista voittanut Harri Kirvesniemi vuonna 2000. Nyt Iivo Niskasella on 22-vuoden tauon jälkeen realistinen mahdollisuus tuoda voitto Suomeen. Muistan tuon Harrin kisan hyvin, sillä selostin kilpailun MTV:lle paikanpäällä Oslossa ja saimme Harrin kommentit yhden miehen ryhmällä myös suoraan lähetykseen.


Jari Porttila


340 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page