top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: MTV:n kisastudio iski kultasuoneen


Jalkapallon MM-kisoja on takana jo reilu viikko ja meitä kisojen suurkuluttajia, jotka ovat katsoneet kaikki pelit, on hemmoteltu.


Ensimmäistä kertaa jalkapallon MM-kisojen historiassa myös MTV ja sen suoratoistopalvelu Cmore ovat saaneet näytettäväkseen suoria pelitapahtumia ja niitä edeltäviä ja niiden jälkeen tulevia kisastudioita.


Ensimmäisen kerran MTV oli toki MM-kisoissa mukana 1998, kun kisat pelattiin Ranskassa. Silloin kanavalla oli puolen tunnin kisastudio päivittäin. Nyt panokset ovat kuitenkin aivan eri tasolla.


Maikkarin kisastudiossa on tehty selkeä päätös keskittyä jalkapalloon. Se päätös on katsojien kannalta loistava veto.


Maikkarin studioissa on keskitytty myös laatuun. Kun katsoja saa TV:n avatessaan heti ”silmilleen” Jari Litmasen, Sami Hyypiän, Mikael Forssellin, on se tae laadusta. Eivätkä nimet Mika Nurmela, Antti Niemi ja Mika Väyrynenkään rimaa laske.


Kun MTV:n kisalähetykset keräävät yli puoli miljoonaa katsojaa, on heistä yli 400 000 sellaista katsojaa, jotka eivät ole lajin ytimessä. Kun he avaavat television, tunnistavat he heti ulkonäöltä ja nimeltä asiantuntijat. Se on merkki heille, että nyt äänessä ovat lajin todelliset asiantuntijat.


Litmanen, Hyypiä ja Forssell ovat ymmärtäneet sen, että heidän tehtävänsä on avata studiossa juuri tuolle suurelle massalle lajin saloja, eikä heittellä knoppitietoa ysi-paikasta tai puolustuslinjoista. Jalkapalloromantikot eivät tästä ole somessa pitäneet, mutta nyt palvellaankin suurta massaa.


Lajin supertähdet kertovat ”tarinoita” lajin sisältä, avaavat taustoja ja huippupelaajien sielunmaisemaa. He tuntevat henkilökohtaisesti suuren osan maailman huippupelaajista, joten heidän tietonsa eivät perustu nettijuttuihin. Sen vuoksi ne ovat niin herkullisia.


Maikkarin kisastudio ei myöskään ole perinteinen suomalaisten supervalmentajien pätemispaikka. Litti, Sami ja Miklu tietävät, että esimerkiksi Ranskalla on valtavat taloudelliset resurssit tehdä pelianalyyseja kesken ottelun. Siinä on suomalaisten turha lähteä antamaan neuvojaan.


Yleensähän katsojat vetävät henkeä kisastudion aikana, mutta nyt ne ovat välillä jopa herkullisimpia kuin tylsä 0-0 peli. Upea oivallus on myös se, että Mika Väyrynen ja Antti Niemi jalkautuvat Salmisaaren kuplahalliin näyttämään käytännössä, kuinka palloa pistetään maaliin.


Kaiken kruunaa studioisäntä Petri ”Peetu” Pasanen. Ammattilaisuran jälkeenkin mies on mukana pelissä niin täysillä, että hänen energiansa tarttuu myös katsojaan. Harva entinen huippu-urheilija pystyy hyppäämään noin suuriin saappaisiin, noin hyvällä menestyksellä.


Äkkiseltään tulee mieleen vain Toni Nieminen, joka oli pitkään MTV:n mäkihypyn asiantuntija.


Peetu on myös sisäistänyt hyvin tehtävänsä. Hän pumppaa energisillä kysymyksillään vieraista irti parhaat puolet, antaa heille tilaa ja kunnioittaa heidän loistavia pelivuosiaan. Eikä tuo esille sitä, että on itsekin pelannut yli 60 A-maaottelua ja edustanut uransa aikana mm. Ajaxia ja Werder Bremeniä. Ei siis mikään turha mies.


Maikkari on onnistunut konseptissaan loistavasti. Se nostaa myös täydet oikeudet kisoihin tähän mennessä omistaneen YLE:n rimaa. .


Jari Porttila

153 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


flashednb0x
Oct 01, 2023
Like
bottom of page