top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Niskanen ja Pärmäkoski ovat olympiavauhdissa


Kotimaan hiihtokausi avattiin toden teolla Oloksen tykkikisoissa Muoniossa, kun ykköstykkimme Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Iivo Niskanen avasivat kautensa. Avauskisat menivät jopa yli odotusten.


Se, että Iivo Niskanen voitti lauantaina perinteisen 15 km kisan, ei olut yllätys, mutta se että hän jätti kovat venäläiset taakseen myös sunnuntain vapaan kisassa oli yllätys. Paras venäläinen, seitsenkertainen MM-mitalisti Sergei Ustjukov jäi Niskasesta yhdeksän sekuntia. Se on paljon Iivon ”kakkostyylillä”.


Oloksen tuloksia pitää lukea tietyllä varauksella, mutta etenkin venäläisten kohdalla niiden merkitys on erittäin suuri. Maailmancupin ja olympialaisten paikasta voi olla varma vain Alekxander Bolshunov, Venäläiset karsivatkin Oloksella maailmancupin avauskisan paikoista.


Tilanne on venäläisten kohdalla sama kuin Norjassa. Kisat ennen maailmancupin avausta ovat karsintoja ja niihin panostetaan todella paljon. Näissä kisoissa ratkeaa käytännössä se, ketkä kiertävät maailmancupia ja keiden kohtaloksi tulee Skandinavian cup.


Niskanen sai siis todella kovan vastuksen venäläisiltä ja mukaan tulleilta norjalaisilta. Silti hän otti viikonloppuna tuplavoiton, joten maailmancupin avausta Rukalla voidaan odottaa mielenkiinnolla. Juuri nyt näyttäisi siltä, että kolmikko Klaebo, Bolshunov ja Niskanen ovat maailmancupin avauksen tähdet.


Ja niinhän sen pitääkin olla, kun tavoitteena on kulta Pekingin talviolympialaisissa.

Naisten puolella saatiin myös iloisia uutisia, kun Krista Pärmäkoski avasi kautensa vapaan kympillä. Suomalainen oli kovin tiukassa sekuntikamppailussa ennen Venäjän Natalia Neprjjevaa ja Saksan Victoria Carlia. Kolmikko mahtui 1,2 sekunnin sisään.


Pärmäkoski on muuttanut harjoitteluaan olympiavuoteen niin, että enää ei panosteta määrään vaan laatuun ja se tuntuu oikealta ratkaisulta. Naisissa Therese Johaug menee omissa sfääreissään, mutta sen jälkeen tuleekin Pärmäkosken johtama joukko, muutamalla ruotsalaisella höystettynä.


Pärmäkosken esitys Oloksen vapaan tyylin kisassa oli kuitenkin niin vakuuttava, että Rukan maailmancupin avausta voi odottaa vesi kielellä.


Samaa voi sanoa sunnuntaina viidenneksi hiihtäneestä Kerttu Niskasesta. Niskanen jäi vain vajaan 10 sekuntia Pärmäkoskesta ja kun suksi kulki hyvin myös lauantaisessa perinteisen kisassa, voidaan sanoa Kertun palanneen huipulle.


Niskanen on kauden maailmancupin avauksen alla jo siinä kunnossa, että häneltä voi odottaa Rukalla nousua jopa kymmenen parhaan joukkoon.


Jotain Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen vauhdista kertoo myös se, että Eveliina Piippo ja Riitta-Liisa Roponen jäivät reilun minuutin Pärmäkoskesta.


Jari Porttila

349 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page