top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Niskasen avaus lupailee mitaleja, Leijonat tarvitsee nollauksen


Pekingin hiihtolajien avaus oli suomalaisittain mahtava. Kerttu Niskanen oli mukana mitalitaistossa vielä vajaat kilometri ennen maalia, neljäs sija oli enemmän kuin mitä häneltä odotettiin.


Krista Pärmäkosken seitsemäs sija antoi myös lupauksia tulevasta ja Johanna Matintalon 12:sta sija pyllähtämisen jälkeen oli suorastaan upea suoritus.


Yhdistelmäkisan parasta antia oli se, että kisa antoi lupauksia useammastakin mitalista tulevina päivinä.


Niskasen esitys oli perinteisellä niin vakuuttava, että hän nousi kertaheitolla mitalisuosikiksi perinteisen kympin väliaikalähdössä. Rataprofiili sopii Niskaselle ja juuri väliaikalähdössä hän saa itsestään parhaan suorituksen irti.


Nyt Niskanen oli sivumatkallaan neljäs, se toki harmitti heti kisan jälkeen, mutta kun katsoo tuloksen taakse, voi olla vain tyytyväinen. Henkilökohtainen mitali kympillä ja viestimitali eivät tunnut nyt lainkaan mahdottomilta.


Samat arviot voi tehdä myös Krista Pärmäkosken esityksen jälkeen. Krista taistelee perinteisen kympillä mitalista, parhaassa tapauksessa suomalaiset nappaavat kisasta kaksi mitalia, sen kolmannen ottaa Therese Johaug.


Jossitellaan vielä vähän. Jos Anne Kyllönen ei olisi kaatunut kisan alussa, olisi hänkin ollut 15 parhaan joukossa. Vahva aloitus hiihtäjiltä ja huollolta.


Mäkihypyssä Antti Aalto on lunastamassa niitä lupauksia, joita häneen on kohdistettu viimeiset kaksi vuotta. Aallolla on kaikki mahdollisuudet hypätä jopa 15 parhaan joukkoon normaalimäessä.


Naishyppääjien kisaurakka päättyi yhteen kisaan, kun sekajoukkuekisaan ei saada kahta miestä. Tasollisesti Suomen naiset ovat joukon jatkona, tekemistä riittää vielä paljon, jotta neljän vuoden päästä taisteltaisiin sijoituksista 10 parhaan joukkoon.


Kumpareissa suomalaisista Jimi Saloselta odotettiin pääsyä jopa kuuden parhaan joukkoon, mutta hän ”ajoi” ulos radalta ja kisa päättyi siihen. Entisestä olympialaisten suomalaislajista ei tullut mitalilajia Pekingissä.


Ampumahiihdon sekaviesti ei mennyt vihkoon, mutta ei toki niin hyvin kuin odotettiin. Sen tärkein anti olikin se, että nyt suomalaiset saivat yhden kisan alle, ennen henkilökohtaisia matkoja. Kisassa saatiin arvokasta tietoa tuulesta ja sormiin kohdistuvasta kylmyydestä. Nyt ehkä tiedetään paremmin kuinka sormet saadaan pidettyä kunnossa kisan aikana.


Naisten jääkiekkomaajoukkueen kompuroiminen jatkuu. Kun takana on kaksi ottelua, on Suomen maaliin uponnut 16 kiekkoa. Rumba Suomen maalilla on nyt niin kova, että se heijastuu pakosta koko joukkueeseen.


Tässä jos missään voi sanoa, että kyseessä on itse aiheutettu ongelma. Kun seurasin Ruotsin ja Tshekin välistä ottelua, alkoi selkäpiitä karmia. Ero maalivahtiosastolla on selkeä, eikä Suomen kannalta parempi.


Joukkueen johdon pitää nyt viheltää peli poikki, nollata tilanne ja aloittaa turnaus ikään kuin alusta. Muuten haaveet mitalista jäävät haaveeksi.


Sunnuntain aamukahvit voivatkin olla jo mitalikahvit, niin vakuuttava Enni Rukajärven esitys karsinnassa oli. Rukajärvi taistelee jopa kullasta, sen jälkeen voi juhlia mitalikahveilla jotka saavat jatkoa yhdeksältä, kun Iivo Niskanen taistelee mitalista yhdistelmäkisassa.


Jari Porttila


77 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page