top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Olympiakomitean puheenjohtajisto jatkaa


Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen olympiakomitean suurin rahoittaja vaatii olympiakomitealta selvitystä nopealla aikataululla.


Uaseat olympiakomitean naispuoliset työntekijät syyttävät komiteaa, osa henkisestä ahdistelusta, osa salailukulttuurista.


Ainakin yksi yhdistys (jääkiekon pelaajayhdistys) on jo tähän mennessä eronnut olympiakomiteasta protestina case-Lehtimäen hoidosta.


Olympiakomitea on menettänyt uskottavuutensa vajaassa viikossa.


Mitä Jan Vapaavuori kertoo tapahtumien kulusta olympiakomitean hallitukselle? Siinä on keskiviikon kuumin kysymys ennen olympiakomitean hallituksen kokousta.


Hallituksen jäsenet ovat olleet lähes raivoissaan tavasta, jolla puheenjohtajisto pimitti hallitukseltaan tietoa cade-Lehtimäessä.


Kysymys kuuluu, tyytyykö hallitus nyt puheenjohtajiston selvitykseen, vain siirretäänkö puheenjohtajisto syrjään? Ja pyytää samalla SUEAK:ia, ulkopuolista toimijaa tutkimaan tapauksen.


Viikon aikana eri tahot ovat puhuneet tapauksesta niin pahasti ristiin, että asian ympärillä tarvitaan puolueeton, faktoihin pohjaava selvitys.


Vielä viikko sitten olympiakomitean pian jättävä toimitusjohtaja Mikko Salonen vakuutti, että Lehtimäki sai varoituksen työlainsäädännön mukaisesti. Sovittelu hänen ja valituksen tehneiden naisten välillä tehtiin Salosen mielestä sääntöjen mukaan, samaa toisti myös puheenjohtaja Vapaavuori.


Tilaisuudessa olivat olleet Lehtimäki, naiset ja työnantajan edustajana Salonen. Lehtimäen saama varoitus oli päätetty salata, samoin kuin koko siihen johtanut tapahtuma.


Ja nyt YLE väitti uutisessaan, että naiset eivät olisi halunneet salata asiaa, mitään salassapitosopimusta ei oltu tehty ja kaiken lisäksi Lehtimäkeä syytettiin YLE:n jutussa fyysisestä ahdistelusta.


Lehtimäki lähetti keskiviikkona asianajajansa välityksellä viestin, jossa kiisti jyrkästi fyysisen ahdistelun ja muutkin YLE:n esittämät väitteet.


Nyt jompikumpi puhuu muunneltua totuutta. Se selvinnee aikanaan.


Mielenkiintoista on se, että olympiakomitean mukaan varoitus tuli viime syksynä tapahtuneiden tekstiviestien perusteella. YLE taas kertoo uutisessaan, että epäasiallista käytöstä oli tapahtunut useiden vuosien ajan ja siihen oli liittynyt myös fyysistä kajoamista.


Väitteet ovat niin kovia, ettei niitä voida julkaista ilman oikeudessa pitäviä faktoja. On huomionarvoista, ettei YLE viittaa uutisessaan vain syksyn tapahtumiin.


Se on kuitenkin jo selvää, että olympiakomitean puheenjohtajisto, puheenjohtaja Vapaavuori ja varapuheenjohtajat Susanna Rahkamo ja Sari Multala ovat toimineet vastoin olympiakomitean eettisiä periaatteita, salatessaan hallitukselta näin merkittävän päätöksen.


Nyt he joutuvat antamaan selvityksen toimistaan myös ministeriölle, pahimmillaan se saattaa tietää tukirahojen palautusta joltakin osalta.


Puheenjohtajiston on myös pakko pohtia itse asemaansa. Ovatko he toimineet niin kuin olympiakomitean arvot edellyttävät. Niissä tuskin puhutaan tietojen pimittämisestä muulta hallitukselta siinä laajuudessa, kun nyt on tapahtunut.


Olympiakomitean hallituksessa istuvat palloliiton Marco Casagrande, hiihtoliiton Markku Haapasalmi, golfliiton Hanna Hartikainen, Kuortaneen rehtori Tapio Korjus, kamppailulajeja edustava Esa Niemi, Katja Mjosund, urheilijajäsenet Anni Vuohijoki ja Mika Poutala sekä KOK:n jäsenet Sari Essayah ja Emma Terho.


Tämän illan kokous näyttää, mikä on heidän roolinsa Suomen suurimman kansanliikkeen johdossa.


PS1 Maximusportin yöllä hallituslähteistö saamien tietojen mukaan koko puheenjohtajisto ja hallitus jatkavat toimissaan. Hallituksen käymä keskustelu oli ollut perusteellista ja värikästä, Puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää sen tuloksista tiedotustilaisuuden torstaina kelli 11.00.


Jari Porttila


372 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page