top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Pekingissä mahdollisuus jopa kuuteen mitaliin


Tour de ski päättyi suomalaisittain hienosti, kun Iivo Niskanen otti ensimmäisenä suomalaisena mieshiihtäjänä palkintopallisijoituksen tourin kokonaiskisassa. Niskanen oli kolmas ja kun Krista Pärmäkoski oli naisten kisassa neljäs sekä Kerttu Niskanen viides, oli Tour lähes täydellinen suomalaismenestys.


Tour loi myös selkeitä mitaliodotuksia Pekingin olympialaisia ajatellen. Therese Johaug oli naisten kisasta poissa ja Frida Karlsson puolikuntoinen, mutta heidän on päästävä kuntoon Pekingiin mennessä.


Iivo Niskanen on suurin mitalitoivomme Pekingissä. 15 kilometrin väliaikalähtö perinteisellä on hänen matkansa. Iivo on voittanut kummatkin kauden maailmancupin kisat juuri tuolla matkalla, eikä kahta ilman kolmatta. Niskanen-Kläbo-Bolschunov, siinä kolmikko joka ratkoo matkan mitalit.


Viestissä Iivo on tärkeä lenkki siinä nelikossa, joka taistelee Pekingissä mitalista. Viestissä kaikki riippuu siitä, ehtivätkö Ristomatti Hakola ja Joni Mäki kuntoon olympialaisiin mennessä. Jos ehtivät, on viesti Iivon toinen mitalilaji.


Niskanen avaa kisansa skiathlonissa, Tourilla luistelutyyli ei vielä sujunut, mutta olympialaisiin on vielä kuukausi aikaa.


Miehillä on Pekingiin kuusi paikkaa ja Perttu Hyvärinen näytti tourilla, että yksi niistä on hänen. Kisoihin on jo valittu Niskanen ja sprintteri Lauri Vuorinen. Kolme paikkaa on siis jo lukittu ja kolmessa jäljellä olevassa ovat kiinni Mäki, Hakola ja Remi Lindholm.


Lindholmin tourin alku oli vaikea, mutta Val di Fiemmessä suksi jo kulki. Remi vaihto täksi vuodeksi Salomonin suksitalliin ja oli vaikeuksissa Keski-Euroopan lumilla uusilla suksilla. Hänen isänsä toimii kiinalaishiihtäjien valmentajana Pekingin kisojen hiihtokeskuksessa, joten Remillä on varmasti eniten ”sisäpiirin” tietoa olympialaisten lumiolosuhteista.


Naisten puolella Kerttu Niskanen näytti tourilla, että hän taistelee ainakin kympin perinteisellä olympiamitalista siinä kuin Krista Pärmäkoskikin. Se onkin naisten päämatka Pekingissä, parhaimmillaan Suomeen voi tulla kaksi mitalia, pahimmillaan ei yhtään.


Johaug hakee uransa ensimmäistä henkilökohtaista olympiakultaa kisat avaavassa skiathlonissa. Karlsson, Diggins, Niskanen ja Pärmäkoski omaavat siinäkin mahdollisuudet jopa mitaleille. Ja mitä tapahtuukaan, jos Johaug ei onnistu avausmatkalla, kuinka kova paikka se olisi hänelle henkisesti?


Naisten viestissä Suomi taistelee ilman muuta mitalista. Matintalo-Pärmäkoski-Niskanen-Joensuu vai Kyllönen? Siinä kysymys, jota pohditaan varmasti vielä Pekingissä. Sen verran kovan näytön juuri Kyllönen antoi kunnostaan Tourilla.


B-maajoukkueen mukana kesän harjoitellut Kyllönen nousi Tourilla kisakoneeseen. Naisilla on kisoissa seitsemän paikkaa, jo mainitun viisikon lisäksi Katri Lylynperä ja Jasmin Kähärä ovat antaneet sen verran kovia näyttöjä, että heitä on vaikea ohittaa valinnoissa.


Mustapekka on jämässä Riitta-Liisa Roposen käteen. Kunto on varmasti tuloillaan, mutta näyttöpaikat ovat jäämässä vähiin.


Lisätään naisten Pekingin mitalilajeihin vielä perinteisen parisprintti. Kun mitalimahdollisuudet ynnätään, niin uskotaan että kuudesta mahdollisesta mitalista ainakin kaksi tärppää. Se olisi prosentuaalisesti se määrä, joka arvokisoissa yleensä toteutuu.


Viikonlopun SM-kisat Imatralla jäävät varmasti lähes kaikilta ”Tourilaisilta” väliin, mutta kaksikolle Mäki-Hakola ne ovat erittäin tärkeät. Silloin nähdään, mihin suuntaan heidän kuntonsa on kehittynyt.


Jari Porttila

197 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page