top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Pistikö Wimbledon venäläiset boikottirumpuun?


Maailman tunnetuimman ja arvostetuimman tennisturnauksen, Wimbledonin järjestäjät ilmoittivat, etteivät venäläiset ja valko-venäläiset pelaajat saa osallistua tämän vuoden turnaukseen.


Ovi suljettiin miesten maailmanlistan kakkoselta Daniil Medvedeviltä ja kahdeksantena olevalta Andrei Rublevilta kaikkien muiden venäläisten ohella. Naisten tunnetuimmat pelaajat, jotka eivät pääse Wimbledoniin ovat maailmanlistan nelonen Arina Sabalenka ja kaksi muuta 20 parhaan listalla olevaa pelaajaa.


Päätös poikkeaa ammattilaisurheilun muiden sarjojen ja lajien päätöksistä. Wimbledon on ensimmäinen tennisturnaus, joka kieltää venäläispelaajien osanoton.


Päätös on rohkea, mutta ammattilaisjärjestöt ATP ja WTA eivät voi muuta kuin nöyrtyä sen edessä. Wimbledon on sen tason turnaus, että järjestöt eivät voi uhkailla sitä. ATP ja WTA tarvitsevat enemmän Wimbledonia kuin muutamaa venäläispelaajaa.


Ne jotka ovat sanoneet, että urheiluboikoteilla ole vaikutusta Venäjän johtoon ja putiniin, huomaavat viimeistään nyt olevansa väärässä.


Kremlin tiedottaja dimitri peskov kommentoi tuoreeltaan päätöstä ”Tätä on mahdotonta hyväksyä”.


Ukrainan barbaarisen sodan peskov sen sijaan hyväksyy hymyssä suin. ilman pienintäkään tunnon tuskaa.


Wimbledonin päätös on erittäin merkittävä, sillä se voi viitoittaa myös muiden ammattilaissarjojen suhtautumista venäläisurheilijoihin. NHL:ssä pelaa yli 100 venäläistä, joista osa liputtaa avoimesti putinin sodan puolesta. Tämä kevät mennään varmasti näillä, mutta jos mitä tapahtuukaan ensi kesän jälkeen?


On myös mielenkiintoista nähdä, kuinka NHL kohtelee kesän varaustilaisuudessaan venäläispelaajia. Voidaanko heitä varata, vai jäävätkö he ilman NHL-varausta?


On mahdollista, että Wimbledonin päätös pisti venäläisurheilijat boikottirumpuun, jonka kierrokset vain kiihtyvät.


Wimbledonin päätös saattaa poikia samankaltaisen päätöksen myös Ranskan avointen suhteen, samoin syksyn US Openin suhteen. Myös ATP ja WTA joutuvat pohtimaan, onko se nyt kuitenkaan ihan OK antaa venäläisten tahkota ympäri maailmaa tennisturnauksissa, kun maan sotajoukot käyvät samaan aikaan barbaarista hyökkäyssotaa Ukrainassa.


Tennis tuntuu muutenkin pyörivän erikoisten ongelmien kanssa. Italiassa pohdittiin pitkään saako Novak Djokovic osallistua Rooman turnaukseen, kun hänellä ei ole koronarokotusta. Rublevin suhteen järjestäjillä ei ollut mitään ongelmaa hyväksyä miestä mukaan kisaan.


Kaiken huipuksi Djokovic arvosteli torstaina kovin sanoin Wimbledonin kisajärjestäjiä venäläisten boikotista. Nolen mukaan urheilua ja politiikkaa ei saisi sotkea.


Toki olen itsekin ollut pitkään samaa mieltä, mutta Venäläisten totaaliboikotti on tässä tilanteessa ainoa oikea keino painostaa maata lopettamaan hyökkäyssota Euroopassa.


Eikä kenenkään kannata väittää, etteikö urheiluboikotti purisi. Se on ehkä yksi parhaista keinoista painostaa putinia, sillä urheilu on venäläisille pyhä asia ja pian kansa alkaa kysellä, miksi heidän urheilijoitaan ei enää näy kansainvälisissä kisoissa.


Siihen kysymykseen putinin ja peskovin on vaikea keksiä edes venäläisiin uppoavaa valhetta

.

Jari Porttila


92 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page