top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Pitkämäen pitäisi liittyä Helanderin valmennustiimiin


Olympialaisten suomalaisittain mielenkiintoa aina keräävä laji, keihäänheitto saatiin käyntiin keskiviikon karsinnalla.


Karsinta kertoi tylyä kieltään suomalaisista: Toni Kuusela ja Oliver Helander heittivät kauden heikoimman kisansa; Lassi Etelätalo kauden parhaansa.


Etelätalo on viritellyt kuntoaan kaikessa rauhassa ”Kultasormi” Leo Pusan kanssa. Pusa oli itse mukana Munchenin olympialaisissa heittäjänä, sen jälkeen hän on toiminut jo kahden olympiavoittajan (Korjus, Rantanen ) valmentajana.


Nyt Pusa on tekemässä arvokisojen kaksinkertaisesta nelosesta olympiamitalistia.

Tässä vähän faktaa väitteeni tueksi. Etelätalo on heittänyt tällä kaudella nyt kuusi kisaa, niissä viidessä tulos on alkanut kasila. Lassi on ylittänyt tänä kesänä 80 metrin rajan kahdeksalla eri heitolla.


Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Toni Kuusela on ylittänyt viimeisen kolmen kesän ja 31 kisan aikana 80 metrin rajan 10 kertaa.


Kun Oliver Helander heitti juhannuksena 2019 Kuortaneella olympiarajan yli, on hän pystynyt ylittämään 80 metrin rajan sen kilpailun jälkeen vain kolmella heitolla !


Ei siis ole mikään ihme, että Etelätalo pystyi venymään olympia-areenalla kun Kuusela ja Helander jäivät jämäsijoille.


Menestyksestä on turha haaveilla, jos oma taso on 10 metriä alempana kuin mitä menestykseen vaaditaan.


Käänteinen esimerkki tästä on Johannes Vetter. Hän tuskaili piikkarien alta murtuvan vauhtiradan kanssa, heitti seitsemän metriä alle normitasonsa, mutta oli silti karsinnan kakkonen!


Finaalissa on karsinnankin perusteella kaksi kovaa, Vetter ja karsinnan voittanut Chopra. Kumpikin heittää vaikka silmät kiinni yli 85 metriä. Heidän jälkeensä kenttä on avoin ja siihen saumaan voi Etelätalo iskeä.


Karsinnan jälkeen pohdittiin jo julkisesti Helanderin tulevaisuutta keihäänheittäjänä. Yksi kysymys, joka esitettiin, oli se että pitäisikö liiton lajivalmentaja Tero Pitkämäen ottaa isompaa roolia Helanderin taustalla. Kysymys on aiheellinen.


Kuuselaa valmentaa liiton lajivalmentaja Petteri Piironen. Etelätalon taustalla on kultasormi Pusa. He tuskin tarvitsevat apua. Helanderin valmennuksesta vastaa Glenn Lignell. Pitkämäki toisi valmennustiimiin kokemusta ja osaamista siitä, mitä maailman huipulle nouseminen ja siellä oleminen vaatii. Niin valmennuksellisesti kuin henkisesti.


On hyvä muistaa, että urheilijalla on vain yksi ura. Lignell on toiminut Helanderin taustalla seitsemän vuotta, hän tuntee suojattinsa varmasti läpikotaisin. Ehdotus siirtymisestä lajivalmentajan hyppysiin ei suinkaan tarkoittaisi Lignellin väistymistä syrjään, vaan tiimin vahvistamista.


Jos karsinta oli kova, joskin odotettu sellainen paikka suomalaiskaksikolle, oli se sitä myös muutamalla muulle nimimiehelle.


Karsintaan jäivät maailmanmestari Anderson Peters, olympiavoittaja Keshorn Wallcot ja Orimattilassa liki 90 metriä heittänyt Marcin Krykowski. Egyptin Ihab Abdelrahman oli muuten ensimmäinen heittäjä, joka putosi finaalista.


Sara Kuivisto teki ainakin suomalaista olympiahistoriaa Tokiossa. Neljä kertaa radalla ja jokaisella kerralla hän juoksi uuden SE:n 800 ja 1500 metrillä. Ennen tätä vuotta matkojen SE:t olivat olleet voimassa 30 ja 44 vuotta!


Jari Porttila


133 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page