top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Seppo Räty sanoo suoraan ”se on tekemätön paikka”


Tokion keihäsfinaali käydään lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa. Finaali on aiheuttanut suurta kohua jo ennakkoon, kun Johannes Vetter ja hänen valmentajansa ovat arvostelleet suureen ääneen kisajärjestäjiä surkeasta heittopaikasta.


Vetterin mukaan heittopaikka on ala-arvoinen ja se aiheuttaa loukkaantumisriskin kaikilleheittäjille.


Ongelma on siinä, että keihäspaikan mondo on liian ohutta. Se on tehty juoksuja ajatellen, mutta japanilaisilla ei ole kokemusta siitä, millaisen alustan pitää olla keihäspaikalla, kun tukijalan alle kohdistuu useamman tonnin paine.


”Se on sitten tekemätön paikka. Tukijalka luistaa siinä noin 10 senttiä alta ja sitä kautta se näkyy tuloksissa. Onneksi Vetterin taso on niin kova, että tulos voi pudota vaikka kymmenen metriä ja hän taistelee silti mitalista”, analysoi Seppo Räty asiaa maximusportin erikoishaastattelussa.


”Lassi Etelätaloa ongelma ei kosketa niin paljon, sillä hänen tekniikassaan tukijalkaa ei tuoda niin kovalla vauhdilla alustaan”, Räty muistuttaa.


Rädyllä on muutama kikka, jota hän itsekin käytti tuollaisissa tilanteissa.


”Minulla oli aina kahdet piikkarit, kassissa olevissa oli ylipitkät piikit. Jos alusta alkoi murentua, nappasin jalkaan ne pitempipiikkiset”, Räty naurahtaa.


”Toinen tärkeä asia on ottaa vauhti radan reunasta, eikä siis keskeltä. Sivussa pinnoite saattaa vielä kestää heittämisen, tämä on tärkeä asia etenkin ensimmäisillä kierroksilla.”


”Jos näistä ei ole apua, niin sitten se on tekemätön paikka. Siinä on vaan yritettävä heittää ilman kunnollista tukijalan tukea. Se on vaikeaa.”


Eli finaalissa voi taas sattua vaikka mitä. Siinä kun Vetterin heitto perustuu kovalle ja voimakkaalle tukijalan käytölle, heittää Intian Neeraj Chopra enemmän yläkropalla ja nopealla kädellä. Seppokin uskoi, että intialainen saattaa olla finaalin musta hevonen.


”Hän on heittänyt tällä kaudella varmasti sellaisia 86 metrin siivuja ja oli myös karsinnassa vakuuttava. Intialainen heittää varmasti kovan haasteen Vetterille”, Räty pohti Maximusportille.


Chopra ja Vetter tuntuvat varmoilta 85+ miehiltä, mutta pronssinkohtalo on täysin auki. Siihen saumaan voi Etelätalo iskeä. Etelätalo heittää finaalissa juuri ennen Vetteriä. Ensimmäisellä sellainen 87 metrinen, niin johan menee pakka sekaisin.


Todellisuudessa pitää lähteä siitä, että jos Lassi heittää avausvedolla sellaiset 84 metriä, niin sen jälkeen voi ruuvia alkaa kiristämään tasaisen kovaa. Etelätalo tunnetaan kilpailijana, joka parantaa loppua kohden, joten jännitettävää riittää.


Kuuntele Seppo Rädyn haastattelu uusimmasta Kisakatsomosta: https://open.spotify.com/episode/6kAGxLMdjWpqe7IBw9gzmx


Ennen Etelätaloa saatetaan kuitenkin juhlia golf-mitalia. Turussa Gant European Openissa loistavasti pelannut Matilda Castren on vain kolmen lyönnin päässä pronssista ennen viimeistä kierrosta. Se on tunnetusti se hermokierros, jossa Matilda on näyttänyt kovahermoisuutensa.


Turussa hän karkasi voittoon juuri viimeisellä kierroksella. Tokiossa hän on pelannut kolme kierrosta tuloksiin 68-70-68, eli se ”nappikierros” on antanut vielä odottaa. Jos hän pystyy pelaamaan viimeisen kierroksen 63 lyöntiin, tappelee hän ilman muuta mitalista.


Lopuksi onnittelut Aku Partaselle. Historian viimeisessä 50 km olympiakisassa tuli hienosti yhdeksäs sija. Voisi sanoa, että vihdoinkin aurinko paistoi myös Akulle.


Jari Porttila


931 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page