top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Sprintterien näytöt jäivät piippuun, Niskanen sairastui


Suomalaiset sprintterit matkustivat Davosin maailmancupiin antamaan olympianäyttöjä. Paikka oli tärkeä, sillä myös Pekingissä hiihdetään 1700 metrin korkeudessa, Davos oli siis paikka josta voitiin vetää jo selkeitä johtopäätöksiä olympialaisia ajatellen.


Näytöt jäivät kuitenkin piippuun. Tai jos niiden perusteella pitää vetää johtopäätöksiä, niin kovasti ei ole tunkua olympialaisten sprinttimatkoille.


Eikä ole paikkojakaan, sillä miesten joukkueeseen voidaan valita vain yksi puhdas sprintteri.

Davosin ykkösnimi oli aika-ajoissa sijalle 19. hiihtänyt Juuso Haarala. Hän oli ainoa jatkoon mennyt suomalainen. Erävaiheessa Haarala kaatui omiin suksiinsa ja todellinen näyttö jäi antamatta.


Niilo Moilanen oli toiseksi paras suomalainen, sijoitus 32. Erävaihe jäi 38 sadasosan päähän. Eihän Lauri Vuorinenkaan jäänyt kuin kahdeksan kymmenystä erävaiheesta, mutta jäi kuitenkin. Verneri Suhonen jäi erävaiheesta sekunnin, joten marginaalit olivat pieniä.


Heikoin suomalainen oli sijalla 37. kun mukana oli kaikkiaan 108 hiihtäjää.


Sprintticupissa on nyt kisailtu kolme kertaa. Suomalaisista kaikissa kisoissa on erävaiheeseen päässyt Juuso Haarala, siis kahdessa vapaan sprintissä ja yhdessä perinteisen kisassa.


Sprintin maailmancupissa parhaana suomalaisena on sijalla 13. oleva Lauri Vuorinen.


Johannes Kläbo on voittanut kummankin vapaan sprintin, seuraavan vuoro on viikon päässä Dresdenissä. Se kisa on suomalaisten kannaltakin erittäin tärkeä, sillä Saksassa on henkilökohtainen kisa ja sprinttiviesti. Kaikki Pekingiin halajavat suomalaiset pääsevät siis antamaan näytön samoissa olosuhteissa.


Naisissa Jasmin Kähärä yllätti selviytyen erävaiheeseen. Kähärä oli Lillehammerissa 30:s ja nyt 23:s, joka on uran paras sijoitus maailmancupissa. Vasta 21-vuotias Kähärä taistelee tosissaan siitä naisten seitsemännestä olympiapaikasta. Hän on ollut maailmancupin pisteillä kummassakin vapaan sprintissä.


Krista Pärmäkoski palasi maailmancupiin Davosissa ja hyvin palasikin, 17. sija oli hyvä näyttö siitä, että kunto on yhä rautaa. Vaikka sunnuntaina hiihdetään vapaalla, niin Pärmäkoski on valmis taistelemaan TOP-10 sakin sijoituksesta.


Naisten sprintticupissa paras suomalainen on 13:sta oleva Katri Lylynperä. Hän on ottanut pisteitä kahdesta kisasta, nyt hän oli 20:s ja se oli taas hyvä näyttö olympialaisiin. Kaikissa kolmessa sprintticupin kisassa pisteillä on ollut Jasmi Joensuu.


Davosissa neljä suomalaista naista oli maailmancupin pisteillä. Sunnuntaina Anne Kyllösellä on kova näytön paikka, sprintin karsinnoista ei auennut paikkaa erävaiheeseen.


Iivo Niskanen ei osallistu sunnuntain kisaa. Hiihtoliitto tiedotti Niskasen jättävän startin väliin terveydellisten syiden vuoksi. Aiemmin lauantaina samanlaisen ilmoituksen antoi Perttu Hyvärinen.


Jari Porttila


204 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page