top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Tyylivirhe Huuhkajien päätösottelussa


Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat on pelannut tänä vuonna itsensä monien sellaistenkin katsojien sydämiin, jotka eivät aikaisemmin ole juuri jalkapallosta innostuneet.


Ennen MM-karsintojen viimeistä ottelua some täyttyi eri alojen päättäjien kuvista, jossa he hehkuttivat tulevaa peliä stadionin ulkopuolella.


Somessa on myös herättänyt katkeruutta se, että valtaosa paikalla olleista päättäjistä oli stadionilla yritysten vieraina. Harmistuneille tiedoksi, että sekin on kansainvälinen tapa; ne joilla olisi varaa ostaa lippu pääkatsomoon, yleensä kutsutaan sinne jonkun yhteistyökumppanin toimesta. Niin se maailma vaan pyörii.


Pääasia on tietenkin se, että uusittu stadion oli täynnä; Huuhkajista on tullut jo ilmiö suomalaiseen urheilukenttään. Sen pelit halutaan nähdä paikan päällä.


Ilmiö on sama, joka on nähty myös koripallomaajoukkueen ja lentopallomaajoukkueen ympärillä, jääkiekosta nyt puhumattakaan. Kun tulee menestystä, luo se myös pohjaa kannatuspuolelle. Seuraavaksi onkin kysyttävä, kuinka tämä ilmiö pystyttäisiin hyödyntämään kotimaan sarjatasolla.


Suurista lajeista vain jääkiekko on pystynyt ”monistamaan” kannatuksen kotimaan sarjatasolle ja täyttämään jäähallit sarjapeleissäkin. Tuotteesta on tehty niin kiinnostava, että sitä tullaan mieluummin katsomaan hallille.


Koripallossa, lentopallossa ja jalkapallossa kotimaan pääsarja ei sen sijaan kiinnosta suurta yleisöä. Kaikkia näitä saa katsottua Ruutu-palvelusta maksamalla 9,95 kuukausimaksun. Se tuntuu ihmisistä paremmalta vaihtoehdolta kuin pelien seuraaminen paikan päällä.


Kannattaisikohan laji-ihmisten soittaa jääkiekkoliittoon ja kysyä kuinka he ovat pystyneet siihen, mihin muut eivät.


MM-karsintojen viimeiseen peliin päättyivät myös kahden Huuhkaja-ikonin pelit maajoukkuetasolla. Paulus Arajuuri ja Joona Toivio olivat kertoneet päätöksestään päävalmentaja Markku Kanervalle jo viimeistelyleirillä, joten ainakaan hänelle asia ei tullut yllätyksenä.


Tätä taustaa vasten tuntuukin merkilliseltä, jopa tyylivirheeltä, ettei Kanerva vaihtanut kaksikkoa kentälle viimeisillä minuuteilla, kun Ranska johti ottelua jo 2-0. Toki Pohjanpalo ja Valakari ansaitsivat paikkansa nurmella, mutta suuressa maailmassa olisi toimittu toisin.


Jalkapallokulttuuri ei vielä ole pesiytynyt kunnolla Suomeen. Siitä kertoo myös se, että pelin päätyttyä kentälle juoksi taas Huuhkajien ”kannattajia”. Kaikille ei näytä millään menevän perille se, että pelin päättymisen jälkeiset hetket ovat pelaajien hetkiä.


Ei sinne kentälle tarvita ”glory huntereita” pilaamaan pelaajien tunnelatausta.


Jari Porttila


649 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page