top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Uhkaako Pekingin olympialaisia siirtäminen?


Pekingin olympialaisten järjestäminen saattaa peruuntua, jos koronan uusi omikron-virus jatkaa leviämistään. Maximusportin haastattelemat kansainväliset päättäjät pitävät tätä uhkakuvaa täysin mahdollisena.


Päättäjät eivät halua arvioida tilannetta julkisesti nimellään, mutta he myöntävät taustakeskusteluissa, että Pekingin kisojen siirtäminen vuodella eteenpäin on vielä mahdollista.


Päätöksen pitää kuitenkin tulla nopeasti, lähes samalla nopeudella kun omikron-virus leviää maailmalla.


Perusteita perumiseen on monia. Vaikka lähes kaikki suomalaiset urheilijat ovat saaneet Pekingin kisoihin mennessä kolme koronarokotusta, on muilla mailla vielä ongelmia rokotusten kanssa. KOK on esittänyt toiveen, että kaikki kisajoukkueiden edustajat olisivat rokotettuja, mutta se ei vielä riitä.


Omikron leviää vauhdilla myös kahdesti rokotettujen keskuudessa, joten jos halutaan teoreettinen täysi suoja, olisi kaikkien urheilijoiden pitänyt saada kisoihin mennessä kolme rokotusta. Suomessa se vielä onnistuu, mutta maailmalla ei.


Kiina ei halua, että kisavieraat tuovat maasta alun perin lähtenyttä koronaa takaisin Kiinaan. Urheilijoiden eristykset ovat sen mukaiset. käytännössä kaikki urheilijat elävät kisoissa tiukan koronaprotokollan alaisina, eikä heillä ole asiaa kuin majoitustiloihin ja kilpailu/harjoituspaikalle.


Toistaiseksi on myös epäselvää, millaisen protokollan kohteeksi joukkueen jäsenet joutuvat, jos he sairastuvat koronaan kisojen aikana.


Julkisuudessa on liikkunut tietoja jopa kolmen viikon täydellisestä karanteenista. Se merkitsisi sitä, että jos urheilija sairastuu kisoissa koronaan, on hänen kautensa käytännössä siinä.

Hän viettäisi seuraavat kolme viikkoa pienessä hotellihuoneessa eristyksissä ulkomaailmasta.


Hiihtolajeissa tämä merkitsee sitä, että maailmancupin voittoja jahtaavat urheilijat saattavat menettää korona-käryn myötä satojentuhansien tienistit.


NHL-pelaajien kohdalla kuukauden poissaolo seuran harjoituksista ja peleistä olisi katastrofi. Ei siis ihme, että NHL on päätymässä siihen ratkaisuun, ettei pelaajia päästetä Kiinaan.


Tämä olisi taas valtava arvovaltatappio kisaisännille. Samoin kuin se, että jotkut yksilölajien huiput saattaisivat jäädä kisoista pois koronaprotokollan pelon vuoksi.


Kun lasketaan kaikki nämä seikat yhteen, pitävät asiantuntijat hyvin mahdollisena sitä, että kisat voidaan vielä siirtää vuodella eteenpäin.


Kiinalaisten kisakoneistollekin päätös olisi hyvä, sillä se joutui perumaan kaikki viime vuoden talveksi suunnitellut esikisat. Kukaan ei siis osaa sanoa, kuinka hyvin kisaorganisaatio selviäisi olympiaurakasta. Kaikkien kannalta voisi olla hyvä, että he saisivat edes yhden kenraaliharjoituksen.


Kansainvälinen olympiakomitea KOK ei ole ottanut virallisesti kantaa kisojen ajankohtaan. Päätöksellä on kuitenkin jo kiire, sillä kansainväliset mediayhtiöt pakkaavat jo konttejaan. Samoin tekevät eri maiden kansalliset olympiakomiteat.


Tokion olympialaiset päätettiin siirtää aikanaan ”normaalin” koronan vuoksi. Maailmalla riehuu nyt huomattavasti herkemmin tartuttava omikron koronavirus. Siirtopäätökselle on siis olemassa ainakin hyvät perusteet.


Jari Porttila

305 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page