top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Urheilijoista tuli kauko-ohjattavia pelimerkkejä


Formula1 sarjan Jeddahin tapahtumat osoittavat hyvin ikävällä tavalla sen, kuinka urheilijat ovat vain pelinappuloita suuressa taloudellisessa sirkuksessa.


Vaikka kilparadan kylkeen, 10 kilometrin päähän radasta, tehtiin ohjusisku kesken harjoituksia, ei tilanne vaadi FIA:n, F1 organisaation eikä Saudi-Arabian mielestä toimenpiteitä.


Osa kuljettajista, ne kokeneimmat, oli myöhään yöhön venyneessä palaverissa sitä mieltä, että Saudi-Arabia ei ole sotaa käyvänä maana turvallinen paikka ajaa. Osa kuskeista oli valmis nousemaan yksityiskoneisiinsa ja poistumaan maasta heti.


Saudi-Arabia ja yksi maailman suurimmista öljy-yhtiöistä Aramcon ovat maksaneet F1-organisaatiolle kymmeniä miljoonia siitä, että kisat pidetään Jeddahissa. Päätöksen taustalla raha painoikin enemmän kuin absoluuttinen turvallisuus.


Saudi-Arabia valmistautui kisaviikonloppuun näyttävästi, teloittamalla pari viikkoa aikaisemmin 81 kuolemantuomion saanutta vankia samana päivänä.


Tämäkään ei painanut vaakakupissa mitään, vaikka seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton asian nostikin esiin.


Saudi-Arabian tapahtumat osoittavat hyvin se, että mitä kovemmasta ammattilaisurheilusta on kyse, sitä enemmän raha vaikuttaa taustalla päätöksiä tehtäessä.


Olympialajeissa on tehty todella kovia päätöksiä heti Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa. Sen seurauksena myös F1 organisaatio joutui perumaan Venäjän osakilpailun.

Nyt, kun kyseessä on F1-kalenterissa yksi uusimpia kisapaikkakuntia, ei ruuvia olla valmiita kiristämään.


Palataan vielä ongelman ytimeen. Jemenissä toimiva Huthi-kapinallisryhmä on käynyt sotaa Saudi-Arabiaa vastaan kuusi vuotta. Sitä ennen Huthit aloittivat sisällissodan Jemenissä. Saudi-Arabia on siis teknisesti sotaa käyvä maa.


Huthit ovat tehneet useita drone-iskuja Saudi-Arabiaan. Nykyiset dronet pystyvät kuljettamaan useita ohjuksia, yksi tällainen iski Aramcon öljynjalostustehtaaseen perjantaina.


Dronet ovat siitä hankalia lentoaluksia, että niitä on huomattavasti vaikeampi ampua alas kuin tavallisia pommikoneita. Sen vuoksi puheet siitä, että kisajärjestäjät takaavat F1-sirkuksen turvallisuuden ovat vähintäänkin erikoisia.


Jos Saudit eivät ole pystyneet turvaamaan maailman suurimpiin öljynjalostajiin kuuluvan Aramcon tehtaita, miten he voivat taata F1-sirkuksen turvallisuuden?


Onko ylipäätänsä oikein, että F1-sarja ottaa riskin ja järjestää kisoja teknisesti sotaa käyvässä maassa?


Saudi-Arabiassa on öljyä ja rahaa, mutta haluaako FIA:n johto ja F1 oikeudet omistavan Liberty Median omistajat näyttäytyä jatkossa samanlaisessa roolissa kuin Kansainvälisen jääkiekkoliiton entinen puheenjohtaja Rene Fasel ?


Jos Ari Vatanen olisi FIA:n puheenjohtaja, kisoja ei varmasti järjestettäisi Saudeissa. Vatanenhan hävisi FIA:n puheenjohtajavaalin 2009 Ferrarin entiselle tallipäällikkö Jean Todtille . Nykyinen FIA:n puheenjohtaja on Arabiemiraatissa syntynyt Muhammed Ben Sulayem.


Jari Porttila

49 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page