top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Urheilun ovet eivät aukene Putinin aikana


Venäjän ja sen presidentin Vladimir Putinin aloittama hyökkäyssota Eurooppaan ja Ukrainaan sulkee ovet venäläisurheilijoilta vuosikausiksi arvokisoihin. Kokonainen sukupolvi venäläisiä urheilijoita menettää mahdollisuuden taistella Olympia- tai MM-mitaleista.


Tämä tuntuu tietenkin sodan kauhujen keskellä pieneltä asialta, mutta Venäjän sisällä sillä saattaa olla suurinkin merkitys. Kun palvotut urheilutähdet ymmärtävät millaisia seurauksia Putinin aloittamalla sodalla on, saattaa tieto tuottaa tuskaa.


Eikä Putin aloittanut sotaa sattumalta heti olympialaisten jälkeen. Ne kisat jäivät varmasti mm. Alexander Bolchunovin viimeisiksi olympialaisiksi.


Tällä hetkellä vain NHL-tähdet ja tennisammattilaiset saavat jatkaa urheilua.


Toistaiseksihan tilanne on Venäjän sisällä se, että vain murto-osa kansasta edes tietään maan johtajan aloittaneen sodan. Valtaosa venäläisistä, tavallinen kansa, uskoo, että Putin on sotajoukkoineen Ukrainassa toteuttamassa erikoisoperaatiota.


Kansainvälisen tason urheilijat tietävät mistä on kyse, mutta he eivät voi yksin avata suutaan Venäjän sisällä. Tarvittaisiin joukkovoimaa, jos 100 tai mielummin 1000 urheilijaa nousisi barrikaadeille kertomaan totuuden, olisi Putinin ja maan johdon otettava heidät ja heidän sanomansa tosissaan.


Joukkoja ollaan tiettävästi kasaamassa. On turha kuvitella, etteikö Venäjältä löytyisi suurtakin määrää sotaa vastustavia ihmisiä, valtaosa ei hyväksy veljeskansan kimppuun hyökkäämistä. Kysymys on vain siitä, että he pystyvät kokoamaan joukkonsa ja esiintymään yhtenäisenä rintamana Putinia ja sotaa vastaan.


Venäläiset urheilijat ja urheilujohtajat tietävät, että niin kauan kun Putin on ja pysyy vallassa, ei Venäjällä ole mitään asiaa kansainvälisiin kilpailuihin Venäjän edustajina. Vaihtoehdot ovat siis vähissä. Jos Putin pysyy vallassa, pysyvät kansainväliset areenat urheilijoilta suljettuina.


Samaan aikaan venäläiset urheilujohtajat menettävät asemansa kansainvälisten lajiliittojen johdossa, ja kun ne on kerran menetetty, on niitä vaikea saada enää takaisin.


Saman muurin edessä maailman menoa ihmettelevät myös venäläiset oligarkit. Miljardööreistä on tullut muutamassa päivässä tyhjätaskuja, joiden omaisuutta takavarikoidaan ympäri Euroopan. Toki heillä on dollarivarastoja, joista kaivaa käteistä, mutta arvostuksensa he ovat omaisuutensa myötä menettäneet.


Oligarkit nostivat Putinin valtaan vuonna 2000. Putinin piti tosin olla vain väliaikainen ratkaisu, mutta toisin kävi. Nyt oligarkit yrittävät päästä Putinista eroon, heidän pitäisi ensin unohtaa keskinäinen kyräily, yhdistää voimansa, kuten 1999 ja liittyä yhteen urheilijoiden kanssa.


Siinä kun urheilijat ovat koko kansan tähtiä ja todellisia mielipidevaikuttajia, ei tavallinen kansa juuri oligarkeja arvosta. Heillä on kuitenkin vipuvoimaa kaataa Putin, yhdessä urheilijoiden vaikutusvallan kanssa se saattaisi jopa onnistua.


Toki venäläisiä urheilijoita kilpailee yhä lännessä, jopa Suomessa. Jääkiekon pääsarjassa moni joukkue turvaa venäläisiin, samoin lentopallon miesten ja naisten pääsarjassa. He tekevät työtään ulkomailla, samoin kuin venäläiset jalkapalloilijat ja NHL-pelaajat ja tennispelaajat.


He saavat jatkaa uraansa, mutta eivät voi osallistua arvokisoihin. Tämä rajaus on varmasti paikallaan tässä tilanteessa. Olisi myös vähän keinotekoista ryhtyä kyselemään esimerkiksi TPS:n maalivahdilta Andrei Kareevilta mitä mieltä hän on sodasta.


Kansainvälinen urheiluyhteisö on pienen alkukangertelun jälkeen toiminut päättäväisesti, joukosta ei löydy enää ketään, joka sallisi Venäjän osallistua lajiensa arvokisoihin. Ratkaisevan askeleen otti Kansainvälinen Olympiakomitea KOK, sen jälkeen lajiliittojen oli helppo seurata perässä.


Mikä on sitten KHL:ssä pelanneen Jokerien kohtalo? On todella vaikea uskoa, että joukkue jatkaisi sarjassa pelaamista niin kauan kun Putin on maan johdossa. Jokerit ei kuitenkaan ole vielä tehnyt päätöksiä, sillä on enemmän kuin epävarmaa, jatkaako Putin maan johdossa vielä syksyllä. Silloin KHL:n asema saattaa olla jo toinen. Toisaalta, KHL on Putinin luomus, riittäisikö siihen rahojaan kaatavia oligarkeja, kun Putin ei enää ole vallassa?


Oligarki Vladimir Potanin on ollut yksi venäläisten mahtimiehiä koko 2000-luvun ajan. Hänen Norilsk Nickel yhtiö on maailman suurin alumiinin tuottaja ja Potanin itse on kuulunut kymmenien miljardien omaisuuksineen Venäjän rikkaimpiin miehiin pitkään. Potanin omistaa Norilsk Nickel Harjavallan kautta Jokereista 40 % ja Jari Kurri 60 %.


Helsinki Areenan äänivaltainen enemmistö on myös Venäjän oligarkeilla; Gennadi Timtshenkolla sekä Arkadi ja Boris Rothenbergillä. Nyt hallille haetaan uutta omistajaa. Todennäköisesti hallin uusi omistaja löytyy Suomesta.


Oligargit ovat vahvasti urheilussa mukana. Venäjän rikkain mies, Alexei Mordashov on yritystensä kautta useiden venäläisten urheiluseurojen tukija ja areenoiden omistaja.


On täysin selvää, että niin kauan kuin Putin on Venäjällä vallassa, eivät urheilun ovet aukene venäläisille. Kun oligarkit on nyt ajettu nurkkaan ja omaisuus sulaa käsistä saattavat he olla valmiita samaan, mihin ryhtyivät Boris Jeltsinin kanssa 1999.


Kun johtajasta tuli rasite, kokosi osa oligarkeista voimansa ja vaihtoivat johtajaa. Oleg Deripska, yksi miljardööreistä on jo tuominnut julkisuudessa sotatoimet ja pistänyt näin lumipallon vierimään.


Jari Porttila


246 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page