top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Uusi Bolt-tähti on syttynyt


Yleisurheilukentille on kaivattu uutta Usain Boltia sen jälkeen, kun jamaikalainen lopetti uransa.


Nyt voidaan sanoa, että uusi Bolt on syttynyt yleisurheilun taivaalle. Tai itse asiassa niitä on syttynyt kaksi.


Ensimmäisen nimi on Lamont Marcell Jacobs. Yhdysvalloissa syntynyt, mutta Italiaa edustava Jacobs voitti Tokion olympialaisissa 100 metrillä kultaa. Silloin ihmeteltiin mistä tämä mies tuli maailman huipulle. Saatettiinpa jopa epäillä.


Belgradin MM-halleissa italialainen näytti, että hän on tullut huipulle jäädäkseen. Hän on kuin ilmetty Bolt, saa vauhdin päälle vasta 40 metrin kohdilla, mutta on sen jälkeen omaa luokkaansa.


Jacobs täyttää myös ulkoisesti kaikki tähden piirteet. Hänen fysiikkansa oma huippuluokkaa, eivätkä elkeetkään paljon Boltin vastaavista jää jälkeen.


On mielenkiintoista nähdä minkä tien hän ja hänen valmentajansa ensi kesään valitsevat. Jahtaako hän kahta arvokisamitalia, vai napsiiko kunnon starttipalkkiot Timanttiliigan kisoista. Tähdellä kun on varmasti kysyntää.


Toinen supertähti on Ruotsin Armand Duplantis. Hänestä on tullut seiväspaikan uusi Sergei Bubka, maailmanennätys paranee sentti sentiltä. Sunnuntaina hän korotutti sen lukemiin 620.


Tähän asti Duplantis on ollut juhlinnassa rauhallinen, mutta Belgradissa nähtiin jo kultaa tuoneen hypyn jälkeen villi Zorbas- tanssinäytös.


Duplantis on siitä loistava supertähti, että hän tulee kentälle kisojen alkaessa ja on yleensä se urheilija, joka tekee viimeisen suorituksen. Yleisö saa nauttia hänestä koko kisojen ajan.


Katsomossa on myös turha kiristellä hampaita sen vuoksi, että hän parantaa ME:tä sentti sentiltä. Se takaa hänelle muhkean tilin, jonka hän on totisesti ansainnut.


Yleisurheilun supertähdet tulevat nyt siis Euroopasta. Se kertoo lajin asemasta sen synnyinseuduilla.


Suomalaisittain hallikausi ja MM-kisat osoittivat, että kärkiurheilijamme ovat hyvässä iskussa. Kristiina Mäkelä oli yhdeksännellä sijallaan joukkueen paras. Naisten 3-loikan taso on kuitenkin noussut niin kohinalla, että nyt MM-mitaliin tarvitaan jo 14.80 loikka.


EM-kisoissa mitali saattaa irrota 14.50 tuloksella. Siihen on kahdellakin suomalaisella täydet mahdollisuudet.


Venezuelan Julimar Rojas voitti MM-kultaa uudella ME-tuloksella 15.74. Hän on naisurheilun supertähti, joka saattaa ylittää jo ensi kesänä maagisen 16 metrin rajan.


Toinen huomio on naisten pika-aitojen hurja tuloskehitys. Suomalaisten menestysodotukset ovat kesällä nimenomaan EM-kisoissa, joskin sieltäkin mitaliin vaaditaan ainakin uusi SE. Eugenen MM-kisoissa taso on hallikauden perusteella niin kova, että finaalipaikka olisi jättiyllätys.


EM-kisoissa ainakin Reetta Hurskeella ja Nooralotta Nezirillä on kaikki edellytykset taistella mitalista. Annimari Korte on loukkaantumisten jälkeen vielä kirjoittamaton kortti.


Sara Kuivisto siirtyy jälleen ensi kesänä 800 ja 1500 metrillä aivan uudelle tasolle. Sillä tasolla taistellaan kesällä EM-mitalista.


Jari Porttila233 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Upi Heinonen
Upi Heinonen
Mar 20, 2022

Olisi kiva saada vertailu eri lajien me-tulosten paremmuudesta - esim. onko Duplantisin seipään ennätys 620 parempi/vaativampi kuin Boltin satasen ennätys tai vaikka pituuden me?

Like
bottom of page