top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Vaisu avaus pesiksen juhlavuoteen


Suomen ladun pitkäaikainen toiminnanjohtaja ja Tahko Pihkalan henkilökohtainen ystävä Tuomo Jantunen Tahkon uuden kirjan julkistamistilaisuudessa. Kuva: Jari Porttila


Kansallispelimme pesäpallo viettää tänä vuonna 100 vuotisjuhlia. Ensimmäiset SM-mitalit jaettiin vuonna 1922, joskin lajin erikoisseuroja ja lajia alettiin pelaamaan jo vuonna 1919.


Lajin isä on Tahko Pihkala, joka loi pesäpallon amerikkalaisen baseballin pohjalta. Tahko inspiroitui Amerikan vierailullaan 1900 luvun alussa amerikkalaisesta kansallispelistä, etenkin siitä kuinka laji veti puoleensa yleisöä ja kuinka yleisö nautti lajista.


Tahko halusi luoda lajista suomalaisen version, ensin siitä syntyi pitkäpallo ja myöhemmin pesäpallo. Lajin suosio on ollut suuri etenkin suurten asukaskeskusten ulkopuolella, nyt Tampere on tuomassa juhlavuoden kunniaksi myös suuret kaupungit mukaan lajiperheeseen.

Juuri kauden alla Tahkosta julkaistiin uusi elämänkerta, siitäkin olisi saanut hyvää materiaalia juhlavuoteen.


Sata vuotta on melkoinen ikä kansallispelille, uskoisi siis pesäpalloliiton olevan ylpeä lajistaan.

Sitä ylpeyttä olisi voitu näyttää kauden avauksessa Seinäjoen ja Roihun välisessä pelissä Fuengirolassa. Katsojia kohtasi kuitenkin sama näky Ruudun ääressä kuin viime vuonna, juhlavuotta ei huomioitu mitenkään.


Pelin jaksokatkokin mentiin laajalla kuvalla kentästä. Miksi ihmeessä edes siihen ei oltu tehty pesiksen ”historiikkia”, tai edes inserttiä eli juttua etelässä viikon harjoitelleista joukkueista?


Aikooko pesäpalloliitto vetää juhlavuoden samalla, matalalla profiililla koko kesän? Kannattaisiko nyt edes teettää juhlavuoden kunniaksi logo, joka olisi jokaisen Ruudun lähetyksen yläkulmassa, muistuttamassa ihmisiä ( ja liittoa ) siitä, että nyt on juhlavuosi?


Asiantuntemuksesta ei ainakaan pitäisi olla pulaa, kun pesäpalloliitto valitsi syksyllä toiminnanjohtajakseen Ylessä uransa tehneen Vesa Rämetin.


Avausottelu veti katsomoon alle 900 katsojaa, luku on heikoin naisten avausottelun katsojamäärä Fugessa niinä kolmena vuonna, kun ottelu on pelattu Espanjassa.


En tiedä kuinka hyvin tapahtumaa on markkinoitu Espanjassa, sunnuntain miesten peli kertoo sen. Toivottavasti avaustapahtuma herättää liiton siihen tosiasiaan, että nykymaailmassa, ei edes urheilussa, mitään ei tapahdu ilman kovaa työtä.


Markkinointityökaluja on kyllä käytössä, kun sanoman Ruutu-palvelu on käytössä.


Avausottelu näytti, että Seinäjoki taistelee tänä vuonna varmasti pudotuspelipaikasta, Roihulle se on kova tavoite. Mutta yhden pelin perusteella on play off-paikkoja vielä turha jakaa.


Sotkamon ja Imatran välinen sunnuntain ottelu on mielenkiintoinen. Siinä saadaan esimakua siitä, onko Imatra valmis myös tänä vuonna koviin yllätyksiin. IPV sai talvella riveihinsä mr. pesäpallon, Toni Kohosen. Tosin seuran kotisivuilla Kodea ei vielä ole kelpuutettu joukkueen kokoonpanoon.


Kohonen pelasi ensimmäisen kerran superpesiksessä jo vuonna 1993. Aika moni nykypelaaja ei ollut edes syntynyt silloin.


Jari Porttila


813 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page