Kuka olisi vielä kuukausi sitten uskonut, että Joni Mäki olisi ollut mukana vapaan sprintin mitalitaistelussa 300 metriä ennen maalia? Ei varmasti kukaan.
Juuri tuohon hetkeen, stadionin ”takasuoralle” huuhtoutui myös Mäen unelma sensaatiomaisesta mitalista.
Se hetki kun Mäki nosti selkänsä pystyyn muiden kärkiryhmän hiihtäjien kanssa, oli hetki johon mitali saattoi sulaa.
Jos Mäki olisi siinä vaiheessa lasketellut pronssia lopulta ottaneen Aexander Terentevin ohi ja iskenyt vata sen jälkeen ”jarrut” päälle, olisi suomalaisen kaulaan ripustettu ehkä pronssi. Nyt Mäki jäi Terentevin taakse ja kun kaikki pääsivät ”tuoreina” loppusuoralle, oli ohittaminen siinä vaiheessa enää mahdotonta.
Siihen meni siis pronssi, mutta neljäskin sija oli paljon enemmän kuin kukaan uskalsi Mäeltä odottaa. Ennen kisaa kyseenalaistettiin jopa Mäen paikka Suomen viestijoukkueessa. Nyt on täysin selvää, että Mäki on joukkueen ankkuri.
Mäki on kieltämättä mestari ajoittamaan kuntonsa arvokisoihin. Muistamme hyvin hänen loistavat esityksensä Oberstdorfin MM-kisojen parisprintistä. Tämä vuosi oli vielä pahempi; ensin hän joutui siirtämään kauden avaustaan, kun ei ollut palautunut kunnolla korkeanpaikanleiriltä.
Joulu-tammikuussa Mäki piti myös harjoittelutaukoa, keskittyen vain olympialaisiin. Väkisinkin mieleen tulee neljän olympiakullan mies Lasse Viren. Hänkin osasi virittää itsensä huippuiskuun olympialaisiin valmentajansa Rolf Haikkolan kanssa. Myös Mäellä ja hänen valmentajallaan Juho Halosella on tuo taito hyppysissä.
Harvoin on muuten nähty sellaista ihmettä, että aika-ajoissa sijalle 23 hiihtänyt urheilija on mukana finaalissa. Ja vielä harvemmin on nähty vapaan sprintin finaalissa suomalaista mieshiihtäjää. Se oli nimittäin ensimmäinen kerta olympialaisten historiassa. Niin kuin oli Iivo Niskasenkin yhdistelmäkisassa.
Harmi, että Lauri Vuorisen kisa kaatui sauvarikkoon ja välieräpaikka meni siihen. Vuorinen oli lopulta sijalla 14. upea saavutus sekin. Sauvarikkoon kaatui myös Jasmi Joensuun menestyshaaveet.
Suksitehtailija Harri Kirvesniemi voisi kehittää somman yläpuolelta, esimerkiksi 20 senttiä ylöspäin vasvistetun kilpasauvan, joka ei katkeaisi suksien alle jäädessään niin helposti. Ainakin kaikki kilpahiihtäjät ostaisivat sellaisen tuotteen. On suorastaan raastavaa, kun neljän vuoden työ huuhtoutuu hukkaan sauvarikon vuoksi.
Naisleijonat heräsivät sitten viimeisellä mahdollisella hetkellä. Selkeä 5-0 voitto toi kuin toikin Suomelle lohkon kolmannen sijan ja sitä myötä puolivälierään vastustajaksi Japanin. Kuten eilen kirjoitin, unelma elää yhä ja jos naisleijonat pelaavat taitojensa mukaan, pitäisi paikan pronssiottelussa olla selviö.
Finaalipaikkaan harva sentään uskoo.
Ampumahiihdossa miehet pääsivät ladule. Odotukset olivat toki korkeammalla kuin Tero Seppälän 23 sija.
Jari Porttila
Comments