top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Antti Ruuskasen kohtalon hetki lyö


Antti Ruuskasen mahdollisuudet päättää uransa Tokion olympialaisissa käyvät yhä heikommiksi. Ruuskasen piti avata kautensa tiistaina Orimattilassa, mutta kisajärjestäjät saivat ikävän uutisen; Ruuskanen joutuu jäämään pois kisoista.


Ruuskanen oli tehnyt sunnuntaina harjoitusta, kun hän tunsi oikean jalan lähentäjässä ”tuntemuksia”. Konsultoituaan lääkäriä Ruuskanen päätti jättää kauden avauskisansa väliin. Näin Ruuskasen olympiamatka jää käytännössä kahden kortin, Lappeenrannan Marskin kisojen ja Kuortaneen juhannuskisojen varaan.


Ruuskanen heitti viime kaudella kolme kisaa, joista yksi oli Kalevan kisojen karsinta. Keihäs ei lentänyt kertaakaan yli 80 metrin.


Kaudella 2019 hän kilpaili kahdeksan kertaa, kahdessa kisassa keihäs lensi yli 85 metrin, joten se tiedetään, että hartiapankissa on edellytykset pitkäänkin kaareen. Lappeenrannassa ja Kuortaneella on kuitenkin ulosmitattava kaikki mitä on saatavissa, sillä alle 80 metrisellä ei ole mitään asiaa olympialaisiin.


Ruuskanen on kilpaillut viimeksi syyskuun alussa Tampereella Ruotsi-maaottelussa. Sen jälkeen hänen managerinsa on torjunut kaikki kisajärjestäjien houkuttelut, Orimattilaan miehen piti tulla, mutta peruminen tuli viime hetkillä.


Tokion olympianäyttöjä voi antaa vain kahden viikon ajan, siihen saa mahdutettua parhaimmillaan enää kaksi kisaa. Niiden aikana keihään tulisi lentää 83-85 metrin välille.


Ruuskanen ja Oliver Helander ovat toki ylittäneet olympiarajan 85.00 vuonna 2019, jolloin tehdyt tulokset hyväksytään näytöiksi. Olympiakomitean valintalinja on kuitenkin selkeö.


-Jos suomesta löytyy useampi kuin kolme olympiakelpoista heittäjää, niin silloin valintatilanteessa toki tämän vuoden tulokset painavat eniten, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki painotti Maximusportille.


Tällä hetkellä olympiarajan on ylittänyt kaksi heittäjää ja Lassi Etelätalo on rankingin ykkönen. Muilta vaaditaan vielä lisää 82-84 metrin heittoja, sillä rankingissa huomioidaan viiden parhaan kisan pistemäärän keskiarvo. Eniten pisteitä Suomen kisoista saa Vaasasta ja toiseksi eniten Kuortaneelta ennen näyttöajan umpeutumista.


Suomessa on tällä hetkellä historiallinen tilanne, sillä maasta löytyy peräti viisi 80 metrin heittäjää. Tokion lipussa ovat alkukauden näyttöjen perusteella vahvimmin kiinni tilastokolmonen Lassi Etelätalo ( 81.28 ) ja Oliver Helander ( 80.82 ). Etelätalo on ylittänyt kauden kummassakin kisassa 80 metriä, Helander avasi kautensa Turussa yli 80 metrisellä.


Tilastoykkönen Toni Kuusela oli vielä keväällä hyvässä iskussa, mutta nyt heittämisestä ei ole tullut oikein mitään, kun tukijalan polvi kiusoittelee, tai on siis todella kipeä.


Sunnuntaina 82.04 heittänyt Jarmo Marttila on uusi nimi spekulaatioihin. Hän ei kilpaile Orimattilassa, kaikki muut 80 metrin ylittäjät siellä ovat.


Kisamatkaa varten heittäjien on kerättävä ranking-pisteitä. Suomessa niitä saa vielä parhaiten Vaasan, Lappeenrannan ja Kuortaneen kisoista. Silloin olisi oltava mieluiten kahden parhaan joukossa ja heitettävä kunnon tulos. Rankingin pohjalta suomalaisista voi kisalipusta olla varma vain Lassi Etelätalo.


Orimattilan keihästähti on Puolan Marcin Krukowski, hän on heittänyt tällä kaudella jo 89.55. Tiistaille on muuten luvattu kovaa tuulta ja kun Orimattilassa voidaan heittää myötäiseen, niin 90 metrinen on täysin mahdollinen.


Suomalaiset eivät maailmantilastossa juhli. Kuusela on kevään leirikisassa heitetyllä 82.63 sijalla 14. Etelätalo löytyy sijalta 27. ja Helander sijalta 32. Periaatteessa suomalaisilla on rankingin pohjalta kisoihin kolme paikkaa, mutta ne ovat siis henkilökohtaisia, eivät maapaikkoja.


Olympiaraja, jonka ylittämällä voidaan varmasti nimetä kisoihin, on hurja 85.00. Tällä kaudella sen on ylittänyt vasta yhdeksän heittäjää. Heistä muuten kaksi on Valko-Venäjältä, muista maista joukossa on vain yksi heittäjä.


Tilastot ovat muutenkin mielenkiintoisia. Siinä kun Suomesta on löytynyt jo viisi 80 metrin ylittäjää, niin Johannes Vetterin johtamasta Saksan heittomyllystä ylittäjiä on tullut vasta kolme.


Orimattilan huippujännittäviä kisoja voi seurata suorana JRTV:n kautta https://radiotaajuus.fi/jrtv/orimattila2021/ Voit myös osallistua Orimattilan tulosveikkaukseen täällä https://www.facebook.com/InAndOutTF/Jari Porttila


511 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page