top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Arhinmäen vesuri katkoo urheilun ja Veikkauksen yhteyden


Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja Valtion Liikuntaneuvoston nykyinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kohahdutti tänään kuulijoita Kansallisen liikuntafoorumin loppupuheenvuorossaan. Arhinmäki ehdotti urheilun rahoituksen siirtämistä Veikkauksen voittovaroista suoraan budjettiin.


Arhinmäen esitys on radikaali, sillä tähän asti urheilua ja liikuntaa on rahoitettu Veikkauksen voittovaroista. Urheilujärjestöt perustivat aikanaan ”Tippaustoimiston” juuri rahoittamaan omaa toimintaansa. Myöhemmin Veikkaukseksi muuttuneen yhtiön rahoista ovat päässeet nauttimaan myös kulttuuri ja nuorisotyö.


Tukieuroilla on mahdollistettu satojen eri yhdistysten, liikunta- ja urheilujärjestöjen toiminta. Nyt tehty ehdotus merkitsisi toteutuessaan varmasti sitä, että tukieurojen saajia karsittaisiin, samalla tavalla kuin vesurilla oksia kaatuneista puista.


Arhinmäen ajattelu ei ole pelkästään hänen omaansa, vaan taustalla on viime viikon torstaina julkistettu Valtion liikuntaneuvoston kannanotto vuoden 2021 budjettiin. Siinä lukee näin:


”Varsin nopealla aikataululla on kuitenkin löydettävä pysyvämpiä ratkaisuja liikunnan pitkäjänteisen rahoituksen turvaamiseksi. Liikuntatoimialan rahoitusta olisi perusteltua siirtää valtion budjettirahoituksen piiriin. Veikkausvoittovaroista avustettavien toimialojen tulevaisuuden rahoitusta voitaisiin valmistella parlamentaarisessa työryhmässä.”


Jos liikunnan ja urheilun rahoitus siirrettäisiin budjettiin, on urheiluväen pelko rahoituspohjan putoamisesta perusteltu. Budjettineuvotteluissa liikunnan rahoituksesta jouduttaisiin vääntämään joka vuosi ja kun vastapuolella ovat sotemenot ja koulutusmenot, niin on helppo arvata mikä urheilun asema tässä väännössä olisi.


Valtion liikuntaneuvoston ja Arhinmäen kanta on myös korvatilkka hallitusohjelmalle, jossa on päätetty paaluttaa ja parantaa Veikkauksen asemaa pelialan toimijana. Hallitus suunnittelee mm. nettiblokkeja muille kuin Veikkauksen pelisivuille. Näin pyrittäisiin turvaamaan vastuullinen pelaaminen vain suomalaisen toimijan alustoilla.


Arhinmäen ulostulo näkyy myös olympiakomitean puheenjohtajavaalissa. Ehkä hieman yllättäen Arhinmäen kanssa samoilla linjoilla on Jan Vapaavuori. Ilkka Kanerva taas on selkeästi sillä kannalla, että urheilun ja liikunnan rahoitus pitäisi jatkossakin hoitaa uudistuvan Veikkauksen kautta. Sari Multalan ja Susanna Rahkamon kannasta ei oikein saanut selvää puheenjohtajatentissä. Multala on kuitenkin Valtion liikuntaneuvoston jäsen, joten hän on lienee samalla kannalla Arhinmäen kanssa.


Asia saattaa myös nousta ratkaisevaan rooliin, kun Olympiakomitealle valitaan uusi puheenjohtaja 21. marraskuuta.


Jäsenjärjestöille se ensimmäinen asia kun on rahoituksen turvaaminen.


Jari Porttila

169 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page