top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Blogi: Kimin kanssa ”marjassa”


Kimi Räikkösen kanssa hänen jahdillaan Monacossa 15-vuotta sitten.


Kimi Räikkösen huikea formula 1 ura päättyy sunnuntaina. Se alkoi Sauberilla 2001, nyt kestettyään 20 vuotta, ”Jäämies” on valmis iskemään hanskat tiskiin.


Palataan vuoteen 2001. Olin silloin MTV:n varikkotoimittaja F1-sarjassa ja tehtäviini kuului esitellä uusin suomalaistulokas formulafaneille. Ja niitähän riitti Suomessa.


Sovin Kimin kanssa haastattelun Maikkarin pihalle, siellä oli sellainen kesäpaviljonki johon menimme. Kimi ajeli paikalle omalla, ihan tavallisella autolla, jonka merkkiä en enää muista.


Teimme haastattelun ja juttelimme siinä sen jälkeen hänen uudesta pestistä Sauberille. Se haastattelu on yhä arkistossani ja muistan hyvin sen jälkeisen jutustelumme.


Tuolloin Kimi oli vielä vilkas, jopa suulas. Kun keskustelimme formulamaailman vaatimuksista ja siitä, voisivatko ulkoiset paineet vaikuttaa häneen, naureskeli Kimi koko asialle.


Tuohon aikaan formuloissa ajoivat Mika Salo ja Mika Häkkinen, toinen vilkas ja sanavalmis kuski, toinen hiljainen ja mielellään tapahtumia tarkkaileva tähti.


Kimi vakuutti pysyvänsä varikolla Kiminä. Vuodet näyttivät, ettei se ollut mahdollista.

Seurasin Kimin uraa alusta alkaen varikolla, mitä kovempi kuski hänestä tuli, sitä vähemmän häneltä irtosi julkisia kommentteja. Hän antoi auton puhua puolestaan.


Silloin kun kamerat eivät käyneet, oli Kimi ihan tavallinen kaveri. Monacon satama-altaassa hänellä oli aina kisojen aikana ”oma” jahti, siis vuokrattu ”vene” jonne hän kutsui ystäviään. Muutaman kerran siellä kävin itsekin.


Räikkönen on varmasti nykyajan tunnetuin suomalainen. Hän on etenkin Aasiassa käsittämättömän suosittu, nykykuskeista vastaavanlaista suosiota ei ole päässyt nauttimaan edes Max Verstappen. Räikkösen muutaman sanan vastauksista on tullut ”tuotemerkki”.


Kimi ei koskaan siirtänyt kirjojaan Monacoon, jossa tulovero on nolla. Paikka oli hänelle liian ”ahdas”, sen sijaan hän valitsi asuinpaikakseen Sveitsin ja maksaa sinne sovitellun prosentin tuloistaan.


Mitä Kimi sitten tekee, kun ajoura päättyy? Ei hänen tarvitse tehdä mitään, mutta yksi idea saattaa olla oman tallin perustaminen. Mihin, sitä ei tiedä kukaan, ainakaan vielä.


Varmaa on vain se, että kavereitaan hän ei unohda. Vaikka hänen naamansa on kaikkialla tunnettu, haluaa hän silti viettää aikaansa myös kaveripiirissä, niiden kanssa jotka tunsi jo ennen formula 1 uraansa.


Jari Porttila123 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page