top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Blogi:Kuka puolustaa urheilua ja liikuntaa?


Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat vieraili syksyn alussa Kesärannassa, vaikka jo keväällä oli kerrottu hallituksen leikkaavan urheilun ja liikunnan määrärahoja jo ensi vuonna.


Vierailu ei nostattanut otsikoita, mitä nyt muutaman some-postauksen.


Kun kulttuurin edustajista koostunut ryhmä vieraili sunnuntaina Kesärannassa, täyttyi pääministerinkin insta kuvista ja videoista, joissa näkyi esiintyviä taiteilijoita. Paikalle oli kutsuttu oikein valtioneuvoston kuvaaja ikuistamaan hymyjä ja hyvää fiilistä.


Kaksi päivää tilaisuuden jälkeen kulttuuri-, tiede- ja urheiluministeri Antti Kurvinen kertoi kulttuurin menoleikkauksista, hän toi julkisuuteen yksityiskohtaisen leikkauslistan, jonka raamit hallitus oli määritellyt jo keväällä.


Nousi valtaisa some-raivo ja jo torstaina pääministeri Sanna Marin ilmoitti, että leikkaukset perutaan, ne eivät yksinkertaisesti käy hänelle. Hienoa, näin ehkä kirjastoissakin riittää luettavaa.


Aikaisemmin Vihreät olivat julkisuudessa vaatineet tieteen määrärahojen leikkauslistasta luopumista. Sekin meni läpi.


Mustapekka jäi nyt siis liikunnan ja urheilun käteen. Somessa ei näy raivoisia tekstejä, jossa vaadittaisiin urheilun määrärahojen leikkaamisen poistoa. Pääministeri ei sitä vaadi, eivätkä myöskään muut hallituspuolueet.


Onko niin, että kun kukaan liikunnan ja urheilun toimija ei nouse vastustamaan päätöstä, vaan antaa ruoskia selkänahkaa, niin kukaan ei välitä?


Missä on olympiakomitea, suomalaisen liikunnan puolestapuhuja. Onko siellä niin kiire valmistautua Pekingin olympialaisiin, ettei edes puheenjohtajaa nouse barrikaadeille vastustamaan liikunnan ja urheilun leikkauksia?


Olympiakomiteahan vastaa nykyään koko liikunnan kentästä, ei vain huippu-urheilusta. Luulisi siellä nyt sentään herätyn tilanteeseen, jossa jäsenjärjestöiltä ollaan viemässä yli 11 miljoonaa euroa ensi vuoden toimintarahoja.


Vai eikö se muka tunnu missään?


Kun Jan Vapaavuori valittiin viime syksynä olympiakomitean puheenjohtajaksi, odotti moni häneltä jykeviä kannanottoja urheilun ja liikunnan puolesta. Nyt jos koskaan niitä tarvittaisiin, muuten liikunnalle koittavat ohraiset ajat.


Eikä kukaan poliitikkokaan nouse puolustamaan urheilun ja liikunnan asemaa. Sari Multala valittiin olympiakomitean varapuheenjohtajaksi yhdessä Susanna Rahkamon kanssa. Nyt olisi paikka profiloitua.


Urheiluministeriksi kesän aikana noussut Antti Kurvinen on varmasti valmis puhaltamaan tämän pelin poikki, jos myös olympiakomitean johto sitä vaatisi.


Jo pelkästään oikeudenmukaisuuden nimissä nyt on palattava alkuruutuun ja mietittävä tosissaan kuinka koronan ja Veikkauksen voittojen hupenemisen aiheuttamat vauriot pystytään paikkaamaan urheilussa, liikunnassa, tieteessä ja taiteessa.


Tasapuolisesti.


Jari Porttila197 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page