Suomalainen mäkihyppy naaraa nyt syvissä vesissä. Vain Niko Kytösaho on pystynyt napsimaan muutaman maailmancupin pisteen koko kauden aikana.
Olympialaisiin Suomi ei saa miehiin edes joukkuetta, koska Suomi saisi lähettää kisoihin vain kolme hyppääjää. Eikä muuten lähetä kuin kaksi, jos valintakriteereistä pidetään kiinni.
Ne kaksikin lähetetään lähinnä vain sen vuoksi, että saadaan joukkue mukaan sekajoukkuemäen kisaan, jossa on kaksi mies ja kaksi naishyppääjää.
Näin heikossa jamassa mäkihyppy ei ole ollut vielä kertaakaan historiansa aikana, vaikka toki Niko Kytösahon kohdalla hän hyppää uransa parasta kautta.
Mäkimaajoukkueen päävalmentajana on toiminut nyt kahden vuoden ajan Janne Väätäinen. Hänen aikana syöksy on vain syventynyt, hän ei pystynyt kääntämään suuntaa. Väätäisen sopimus päättyy tähän kevääseen ja on selvää, että hänen tilalleen haetaan uutta päävalmentajaa.
Kovin ehdokas paikalle on Mika Kojonkoski. Huippuvalmentajan pesti Kiinan päävalmentajana päättyi yllättäen ennen vuodenvaihdetta. Tiedän, että Kojonkoskella jäi asiasta paljon ”hampaankoloon” ja sen myötä varmasti myös paljon näyttämisen haluja.
Kojonkoski olisi varmasti juuri sellainen valinta, jota Suomen mäkihyppy tarvitsisi. Hänen tehtävänä olisi koko lajikulttuurin uudistaminen ja nostaminen sille tasolle, jossa Suomi oli vielä vuosituhannen vaihteessa.
Kojonkosken valinnan esteeksi saattaa kuitenkin muodostua Puola. Maan mäkihyppymaajoukkue on vajonnut varjojen maille ja maan nykyisen päävalmentajan Michal Dolezal on joutunut myrskyn silmään. Nyt puhutaan jo siitä, kuka korvaa tshekin kun hän saa potkut.
Mika Kojonkoski on yksi nimi, jolla puolalaiset spekuloivat. Itse asiassa sain asiasta kyselyjä Puolan suurimmalta urheilumedialta, heidän tietojen mukaan Kojonkoski on yksi ehdokas, jonka nimi on noussut sisäpiirin spekulaatioissa esille.
Hannu Lepistöllä on kokemusta Puolan maajoukkueen valmentamisesta. Hän toimi myöhemmin myös Adam Malyzin henkilökohtaisena valmentajana. Lepistö tietää, että Puolassa osataan arvostaa kokemusta aivan eri tavalla kuin Suomessa.
Kojonkosken ohella pitää esiin nostaa suomalaisista konkarivalmentajista Pekka Niemelä. Hän loi pohjat tyhjästä Turkkilaisen mäkihypyn nousulle maailmancupin tasolle, nykyään hän vaikuttaa Puijolla yrittäjänä. Niemelä sai aikanaan osakseen kovaakin arvostelua, mutta nyt hänen CV Suomen peräsimessä näyttää itse asiassa todella hyvältä.
Janne Ahosenkin nimi on mäkipiirien huulilla. Ei Jannesta vielä päävalmentajaa leivota, mutta hän saattaa leipoa mäkipakan sekaisin viikon kuluttua Lahdessa. Ahosen osallistuminen SM-kisoihin on noteerattu maailmalla, vaikka kyseessä ei ole paluu maajoukkueeseen, olisi Ahosen voitto melkoinen herätys lajille.
Pelkästään se, että Ahosen menestyksellä spekuloidaan voi aiheuttaa sen, että ainakaan Pekingiin valittavat Kytösaho ja Nousiainen eivät välttämättä osallistu Lahden kisoihin.
Jari Porttila
Comments