top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Day 5: NHL:ssä Wilma olisi miljonääri


Wilma Murto oli yhtä hymyä Budapestissa. Kuva Jari Porttila


Wilma Murto teki sen, mitä häneltä on odotettu koko kesä; otti MM-mitalin kaikkien paineiden ja odotusten keskellä.


Tapa jolla Murto hyppäsi MM-finaalissa kertoo paljon tästä uudesta, kylmäpäisestä urheilijasukupolvesta, joka on noussut maailman huipulle.


Arvokisoihin ei mennä nöyristelemään. Puntti ei tutise paineiden alla, vaan sieltä syntyykin hehkuva timantti.


Murto hyppäsi finaalissa 480. Se on juuri sitä tasoa, mihin hän on yltänyt kesän aikana. Taso on hilattu niin ylös, että normaalisuorituksella tulee mitali. Niinhän sen pitää huippu-urheilussa ollakin.


Wilma on harjoitellut niin hyvin, että vaikka hänet herätettäisiin kello 03:00 yöllä ja vietäisiin hyppypaikalle hyppäämään, hän ylittäisi varmasti 450-460.


MM-finaalissa uusi SE ja maailmanmestaruuden tuonut tulos 485 oli vielä liikaa, mutta pronssin myötä hän oli kisan paras eurooppalainen. Muistettakoon, että EM-mitaleista taistellaan ensi vuonna kesäkuun alussa Roomassa ja myöhemmin kesällä olympiamitaleista Pariisissa.


Wimalla on nyt harvinainen sarja, hän on ottanut kolmissa viimeisissä arvokisoissaan mitalin. Se on putki joka hakee suomalaisessa urheilussa vertaistaan. Ja se putki jatkuu ensi kesänä.


Murrosta onkin hyvä siirtyä Silja Kososeen. Hänessä on paljon samaa kuin Wilmassa. Kovassa paikassa nuoresta moukarinheittäjästä hioutuu timantti. Se, että Silja heitti karsinnassa vain vajaan 30 sentin päähän SE:stä ei ollut sattumaa.


Kosonen voitti kesällä Espoossa nuorten EM-kultaa. Keväällä hän ilmoitti ne kisat kauden pääkisakseen. Kunto on kestänyt kuitenkin paremmin kuin hyvin ja itse asiassa se on vain parantunut, joten ei olisi enää järin suuri ihme, vaikka Kosonen jatkaisi Suomen mitaliputkea illan finaalissa.


Karsinnassa jatkosta putosivat maailmantilaston ykkönen Brooke Andersen ja kaiken mahdollisen lajissa voittanut Anita Wlodarczyk. Finaalissa tarvitaan 75 metrin heitto, jos haluaa taistella MM-mitalista. Silja Kososella on kaikki mahdollisuudet siihen.


Murto ja Kosonen edustavat sitä sukupolvea, joka lähtee arvokisoihin taistelemaan aina kärkisijoista. He eivät katsele pelonsekaisin tuntein vastustajiaan, vaan tietävät olevansa tasolla, jossa vastustajien on katseltava heitä.


NHL:ssä tällaiset tähdet tienaisivat 8-10 miljoonaa kaudessa.


Seuraa meitä livenä Facebook Kisakatsomo Instagram @jariporttisporttila


Jari Porttila

Budapest

110 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page