top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Day 7: Keihäsmiesten tempaus kuohuttaa


Oliver Helander ja Toni Kuusela ennen keihäskarsintaa. Kuva Jari Porttila


Budapestin MM-kisat sujuivat ilman suurempia tunnekuohuja aina keihään karsintaan saakka. Tai oikeastaan karsintaa edeltäneeseen päivään saakka.


Näissäkin kisoissa urheilijat saapuvat median eteen ennen kisaansa, siellä heitä ”grillataan” mahdollisuuksistaan ja tavoitteistaan.


Keihäskolmikko Toni Kuusela- Oliver Helander-Lassi Etelätalo päättivät ennen mediatilaisuutta tuoda siihen vähän väriä. He olivat sopineet tiettyihin kysymyksiin saman vastauksen, eivätkä muutkaan vastaukset olleet juuri viittä sanaa pitempiä.


Kun sitten vain Helander meni karsinnasta jatkoon, saivat heittäjät mediassa kuraa niskaansa.


He olivat kuulemma käyttäytyneet huonosti, jopa ylimielisesti.


En oikein ymmärrä kaverien arvostelua. Hehän toivat väriä muuten niin samaa kaavaa kulkeneeseen tilanteeseen; pienen irtioton ei pitäisi hämmentää..


Se, että pojat uhosivat ennen karsintaa, ei pitäisi olla tuomittavaa. Se, että esitykset kentällä eivät nousseet uhon tasolle on aika luonnollista. Pieni uhohan vain nostaa mielenkiintoa lajia/urheilijaa kohtaan.


Esimerkiksi Noah Lyles on uhonnut koko kauden ajan rikkovansa Usain Boltin ikuisina pidetyt maailmanennätykset. Ei ole vielä rikkonut, mutta aina kun Lyles kyyristyy telineisiin, seuraavat miljoonat silmäparit hänen esityksiään tarkasti.


Toki Lyles on näiden kisojen kaksinkertainen maailmanmestari, joten hänen uholleen löytyy näyttöjä.


Miten se keihäskarsinta sitten oikeasti meni? Lassi Etelätalo heitti juuri sellaisen tuloksen, johon hän on loukkaantumissuman jälkeen pystynyt. Hän kilpaili siis tasollaan.


Toni Kuusela tiesi olevansa yli 85 metrin kunnossa, mutta epäonnistui jääden ensimmäisenä miehenä ulos finaalista. Toni ruoski itseään karsinnan jälkeen todeten tuloksen olleen ”paska”.


Oliver Helander teki puolestaan sen mitä piti, heitti finaaliin. Helanderin ongelmat kiteytyivät nyt vauhtijuoksuun, joka oli takapainoista. Kun hän saa siihen ryhtiä, napsahtavat heitot kunnolla tuen päältä ja keihäs lentää pitkälle yli 85 metrin.


Helander on yhä potentiaalinen mitaliehdokas sunnuntain finaalissa. Intian ihmemies Chopralle tuskin kukaan mahtaa mitään, mutta hopea ja pronssi on otettavissa 87 metrin kiskaisulla. Sellaiseen vetoon Helanderilla on kaikki mahdollisuudet.


Lauantaina katseet kohdistuvat seiväspaikalle. Armand Duplantisilla on mahdollisuus kuitata finaalissa toinen maailmanmestaruutensa, ylittää 67 kerran uransa aikana kuusi metriä ja kuitata 100 000 dollarin bonus ME-tuloksesta. Budapestissa ei ole nähty vielä yhtään uutta maailmanennätystä, lauantaina siihen on realistiset mahdollisuudet.


Suomalaistaustainen yritys Capital Box saattaa myös kuitata kisoista jättipotin. Sen tukemista urheilijoista Daniel Ståhl voitti jo kultaa kiekossa, nyt Duplantisilta odotetaan myös voittoa. Capital Boxin suomalaisurheilijat Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen eivät selviytyneet finaaliin.


Jari Porttila

Budapest

1,144 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page