top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Day 8: Tästä syystä Ingebigtsenien isä sai pojiltaan tylyn tuomion


Jakob Ingerigtsen kilpaili sairaana 1500 metrin finaalissa. Kuva Jari Porttila


Urheilumaailmaa on puhututtanut viimeisen vuoden ajan Ingebrigtsenin poikien ja isän totaalinen välirikko. Se meni niin pitkälle, että isä ei saanut poikien vaatimuksesta edes akreditointia MM-kisoihin, vaikka hänen valmentamansa maileri Narve Nordås pääsi 1500 metrin finaaliin ja otti lopulta pronssia.


Gjert Ingebrigtsen ei päässyt edes harjoituskentälle valvomaan Nordåsin viimeistelyä, vaan sen hoiti hänen valmentamansa toinen juoksija, joka oli valittu MM-kisoihin.


Ingebrigtsenin veljekset ja erityisesti supertähti Jakob olivat ilmoittaneet Norjan yleisurheiluliitolle, että eivät juokse MM-kisoissa, jos liitto antaa heidän isälleen akreditointia kisoihin.


Viime vuonna EM-kisojen yhteydessä Gjert vielä sai kisapassin kaulaansa ja majoittui samassa hotelissa Norjan joukkueen kanssa. Tämä oli liikaa pojille ja he muuttivat eri hotelliin.


Mutta mikä ajoi isän ja pojat totaaliseen välirikkoon?


Norjalaiseen tyyliin asialla ei ole reposteltu mediassa.


Maximusport päätti ottaa mistä on kyse. Vaikenemisen muuri ympäröi kuitenkin asiaa.


Kun tiedustelin asiaa hyvin tuntemiltani norjalaisilta toimittajilta, olivat kaikki ensin hyvin vaitonaisia asiasta. Kysyin, että ettekö todellakaan tiedä mistä on kyse? He sanoivat tietävänsä, mutta asiaa ei haluta nostaa esille kisojen aikana. Eikä välttämättä sen jälkeenkään.


Sitten sain muutaman toimittajan puhumaan. Ja ymmärsin, miksi asiasta on haluttu vaieta.


Kunnioitan norjalaisten päätöstä olla nostamatta faktoja esille mediassa, koska ne ovat perheen sisäisiä asioita, eivätkä perheenjäsenet halua niistä puhua.


Sen verran voin paljastaa, että välirikko koskee koko sisarusparvea, ei siis vain Jaakobia. Kukaan veljeksistä ei ole missään tekemisissä isänsä kanssa. Välirikko on siis totaalinen, eikä sitä saada soviteltua perhelounaalla.


Pojat ja isä eivät ole pitäneet yhteyttä toisiinsa tammikuun 2022 jälkeen. Silloin tapahtui jotain peruuttamatonta.


Kaikki liittyy siihen kuinka isä oli kohdellut yhtä sisarusparven lahjakkuutta.


Mitä sitten oli tapahtunut, siitä ei haluttu puhua julkisesti.


Välit ovat kuitenkin totaalisesti poikki, eikä niitä kuulemma saada enää koskaan palautettua.


Jakobia valmentaa nyt veljessarjan konkari Henrik. Hänelle MM-kisat olivat tiettävästi uran viimeiset arvokisat juoksijana, jatkossa hän keskittyy valmentamiseen.


Henrik antoi 1500 metrin finaalin jälkeen tylyä palautetta Norjan liitolle, joka ei ollut huolehtinut Jakobista tarpeeksi hyvin.


Henrikin mukaan Jakob oli valittanut ennen finaalia kurkkukivusta ja pienestä kuumeesta, mutta hän ei ollut saanut apua joukkueelta. Henrikin mukaan Jakob olisi pitänyt eristää muusta joukkueesta ja hänen olisi pitänyt saada oma, rauhallinen huone muualta hotelista.


Ei saanut, eikä hän voittanut 1500 metrin kultaa, vaikka oli ollut koko kauden lajin ykkösmies ja parantanut kaksi kertaa matkan Euroopan ennätystä.


Jakob löi lopussa pronssille nousseen Nordåsin vaivoin. Jakob ei ollut huomaavinaankaan kisan jälkeen isänsä valmentamaa Nordåsia.


Tänään Jakob taistelee 5000 metrin maailmanmestaruudesta.


Seuraa live-uutisiamme ja videohaastatteluja Facebookissa Kisakatsomo ja Instagramissa @jariporttisporttila.


Jari Porttila

Budapest12,212 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page