top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Ei odoteta Iivolta ihmeitä


Salpausselän viikonlopun suurin kysymys on ilman muuta se, mikä on Iivo Niskasen iskukyky. Niskanen on hiihtänyt viimeksi Rukan maailmancupissa 28. ja 29. marraskuuta hiihdetyissä 15km perinteisen ja vapaan kisassa viides, jääden kolmannesta sijasta vajaat neljä sekuntia perinteisellä.


Sen jälkeen hän ei ole pukenut numerolappua rintaan virallisissa kisoissa, vaan kunnon kehittymistä on tarkasteltu kellosta harjoituksissa.


Perjantaina Iivo paljasti, että kello on tykännyt treeneistä, mutta harjoitukset ovat aina harjoituksia. Vaikka Urheilija kuinka puristaisi niissä kaiken irti, niin kilpailutilanne on kuitenkin erilainen.


Lauantaina Iivolla on edessään vielä kilpailu, josta hän ei varsinaisesti pidä. Yhdistelmäkisa, jossa hiihdetään ensin 2,5 kilometrin lenkillä 15 kilometriä ja sen jälkeen sama matka vapaalla. Kun lyhyt lenkki kierretään kuusi kertaa, niin siinä sitä on ihmettelemistä.


Norjan ykköstykki Johannes Kläbo ei tule Lahteen, mutta muuten viivalla ovat maailman parhaat hiihtäjät. Lahden maastot ovat sen verran vaativat, että eroja syntyy varmasti jo perinteisellä, mutta on selvää että Iivo olisi mieluiten halunnut hiihtää paluukisassaan samalla tyylillä alusta loppuun.


Tällä pohjustuksella haluan sanoa, että jos nyt ei tule sitä Rukan viidensiä sijoja, niin ei vielä tehdä liian hätiköityjä päätöksiä Iivon kunnosta.


Se on tietenkin selvää, että kahden kuukauden kilpailuton jakso näkyy jossain. Norjalaiset ovat kilpailleet kotimaassaan ja siellähän taso on tunnetusti rautaa. Venäläiset taas jyräsivät tourilla, joten kovimpiin kilpakumppaneihinsa nähden Niskanen lähtee kisaan haastajana.


Naisten puolella yhdistelmäkisassa hiihdetään 7,5+7,5 kilometriä. Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski saattavat olla mukana kärkikahinoissa, ainakin perinteisellä hiihdettäessä. Vapaa ei ole kummankaan mielityyli, joten silloin ero Therese Johaugiiin ja muihin norjalaisiin saattaa kasvaa. Myös USA:n hiihtäjät saattavat haastaa suomalaiset.


Pärmäkoski pudotti perjantaina myös pienoisen uutispommin, kun hän kertoi jättävänsä helmikuulle siirretyt SM-kisat väliin. Hän on silloin jo keskittymässä MM-kisoihin korkeanpaikan leirillä.


Jari Porttila

40 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page