top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

EM-halleista pisteitä Tokion olympiarankingiin


Senni Salminen oli täysin ylivoimainen Jyväskylässä Suomen hallimestaruuskilpailuiden kolmiloikassa. Hän voitti lauantaina jo pituushypyn ja nousi sunnuntaina tuplamestariksi halliennätyksellään 13,94.


Uusi ennätys vei Salmisen tämän kauden Euroopan tilastossa 10. sijalle. Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa tulos on neljänneksi paras.


– Nyt oli hyvä tuntuma hypyissä, Salminen sanoi ja harmitteli niukkoja yliastumisia, joissa oli tarpeita 14 metrin ylitykseen.


– Vähän oli samaa ongelmaa kuin pituushypyssä. Viimeinen askel meinasi vähän venyä, Salminen sanoi.


Kuudesta hypystä Salminen sai tuloksen vain kahdella. Toinen mitattu hyppy kantoi 13,76.


– Tuossa 13,76:n hypyssä toinen loikka petti aika pahasti. Se oli lupaava merkki, että tuollaisellakin hypyllä sain kuitenkin tuollaisen tuloksen, Salminen sanoi.


Salmisen voittotulos saattaa hyvinkin tuoda kutsun maaliskuisiin EM-kilpailuihin Toruniin, vaikkei Salminen ole EM-rajaa 14,30 ylittänytkään.


– Toivotaan parasta ja seurataan tilanne, Salminen totesi.


Lakka aitoi Euroopan seitsemänneksi


Elmo Lakka kuorrutti seitsemännen 60 metrin aitajuoksun hallimestaruutensa ennätyksellään 7,63. Sadasosan ennätysparannus vei Lakan Euroopan tämän vuoden tilastossa jaetulle seitsemännelle sijalle.


– Olosuhteisiin nähden ok juoksu. Kropassa oli sellainen tunne, että oli mahdollisuuksia parempaankin, Lakka sanoi.


Lakan mukaan juoksua häiritsi pieni ”nykäys” lihaksistossa juuri ennen laukausta, joka aavistuksen sotki lähtöä ja siten myös alkukiihdytystä.


– Rehellisesti sanottuna en olisi osannut ennustaa, että tuolla tuntemuksella juoksusta tulee ennätys, Lakka kuvaili juoksun jälkeistä tunnetta.


Lakka tähtää kuntoaan maaliskuun alun EM-kilpailuihin ja koettaa samalla kasata hallikaudelta mahdollisimman paljon rankingpisteitä, joiden perusteella kesällä jaetaan paikkoja Tokion olympiakisoihin.


– SM-kilpailuista tuli tärkeitä pisteitä ja ennen EM-kilpailuja juoksen keskiviikkona vielä Madridissa, missä pääsen muiden muassa Grant Hollowayn vauhtiin, Lakka totesi.


Kujanpää paransi ennätystään


Miesten seipäässä Urho Kujanpää paransi ennätystään 10 sentillä lukuihin 566.


-Kisa tuntui hyvältä, mutta oli jo aikakin siirtyä 560 kerhoon. Ennätyshyppy tuntui hyvältä.


EM-rajan 572 on ylittänyt 12 miestä, mutta vielä ei ole selvää lähtevätkö kaikki mukaan EM-kisoihin. Kujanpää on tilastossa ensimmäisenä ”jonotuslistalla”.


-Jos tuo riittää EM-kisoihin, niin sitten lähden sinne, mutta en usko sen riittävän.


Kujanpään tulos on kautta aikojen kolmanneksi paras suomalaisen hallissa hyppäämä ja kaikkien aikojen tilastossakin se riittää jaettuun kahdeksanteen sijaan.


Raitasen meno tuntui hyvältä ja rennolta


Topi Raitanen juoksi vaivattoman voiton miesten 3000 metrillä. Juoksu kertoi Raitaselle, että kauden avauskilpailun ongelmat ovat ohi. Raitanen sinetöi voiton 200 metrin kirillä talven kotimaisella kärkiajalla 8.07,38.


– Nyt juoksu tuntui hyvältä ja rennolta. Piti itse asiassa ottaa 400 metrin kiri, mutta se jäi 200 metriin, Raitanen kertoi.


Raitaselle SM-juoksu oli pieni välipala kesään tähtäävän harjoittelun keskellä. Viikko sitten Pajulahdessa kroppa ei vielä ollut valmis napakkaan kisavauhtiin, mutta Hipposhallissa happi kulki.


– Tammikuun korkeanpaikan leirin jälkeen jouduin karanteenin takia treenaamaan tovin ulkona liki 20 asteen pakkasissa. Se vaikutti ja saattoi siinä olla myös leirin jälkeisestä väsymystä, Raitanen totesi.


Raitanen palaa nyt harjoittelun pariin. Haussa on kevään vuoristoleirin paikka.


– Nyt odotellaan, missä lumet sulavat ja aukeaako mahdollisuus mennä Yhdysvaltoihin, Raitanen sanoo.


Arizonan Flagstaffin ohella vuoristoleirin paikaksi vaihtoehtoja ovat Font Romeu Ranskan Pyreneillä ja Sankt Moritz Sveitsin Alpeilla.


– Leiriin asti harjoittelen kotosalla ja sitten Pajulahdessa, jos leirille lähtö viivästyy, Raitanen viittasi mahdollisuuteen käyttää Liikuntakeskus

41 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page