top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

EM-kultaa heittänyt Laine ”Meni suunnitelmien mukaan”

Topias Laine heitti keihäskultaa vakuuttavasti alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa. Hän vei finaalin komealla ennätyksellään 81,67.

– Se meni niin kuin suunniteltiin ja tuli mitä tavoiteltiin, Laine sanoi.

EM-finaali oli Laineelle jo neljäs kilpailu tänä kesänä, jossa hän on heittänyt yli 80 metriä. Orimattilassa kesäkuun puolivälissä heitetty aiempi ennätys 81,08 koheni 59 senttiä.

Kunnon taisteluvireen hän löysi vasta kun kilpailussa toiseksi sijoittunut Portugalin Leandro Ramos heitti 78,95.

– Kun Portugalin mies näytti miten tätä tehdään, piti näyttää mihin ne keihäskullat kuuluu, Laine sanoi.

– Sain siihen väliin hyvän heiton, joka riitti voittoon. Vasta siinä vaiheessa heräsin kisaan mukaan. Alussa oli vähän hakemista.

Ramos sivalsi neljännellä kierroksella vielä EM-hopean tuoneen 80,61. Kolmas oli Tahitilta Ranskan Polynesiasta kotoisin oleva Teura’itera’i Tupaia tuloksella 78,80.

Suosikkina EM-finaaliin lähteminen ei Laineen mukaan ollut helppoa.

– Voi sanoa, että kisaan valmistautuminen oli raskas. Monenlaista pyöri mielessä, mutta luotto itseeni ja omaan tekemiseen on ollut luja. Olen tiennyt, että kun keskittyy omaan tekemiseen sillä pääsee pitkälle.

Laine on ensimmäinen alle 23-vuotiaiden suomalainen keihäänheiton mestari sitten Ari Mannion, joka heitti mestariksi vuonna 2009.

– Menestyksen taustalla on se, että on päässyt harjoittelemaan terveenä. Ennen viime kautta oli nilkkaoperaatio ja se haittasi vähän. Mutta senkin jälkeen pääsin viime kaudella heittämään hyvän kesän, Laine sanoi.

Topias Laineen valmennuksesta vastaavat Harri Laiho ja Topiaksen isä Yki Laine, jonka vastuulla on keihäänheiton lajiharjoittelu.

Laineelle Tallinnan EM-kilpailujen mestaruus oli uran kolmas. Hän voitti nuoriso-olympiakisojen kultaa vuonna 2018 Buenos Airesissa, Argentiinassa ja Euroopan nuoriso-olympiafestivaalin kultaa vuonna 2017 Györissä, Unkarissa.

Seuraava maali tälle kesälle on jo tiedossa.

– Seuraavaksi tavoitellaan sitä kirkkainta Kalevan kisoista. Siellä on vastassa kovia kavereita, muttei anneta sen häiritä, Laine sanoo.

Tuore Euroopan mestari viettää 20-vuotispäiväänsä sopivasti juuri Suomeen saavuttuaan maanantaina 12. heinäkuuta.

Laineen menestyksen täydensi Teemu Narvi, joka oli kuudes tuloksella 75,27. Aleksi Yli-Mannila oli keihäsfinaalin kahdestoista. Hänen parhaansa kantoi 66,84.

Narville kilpailu oli kuudennesta sijasta huolimatta pettymys.

– Mies oli surkea, jäin monta metriä tavoitteesta ja kaiken piti olla kunnossa. Täytyy valmentajan kanssa miettiä mitä tapahtui vai tapahtuiko mitään, Narvi sanoi.

Eemil Helanderin väkevä kiri toi 3000 metrin estejuoksun neljännen sijan ja 6,21 sekunnin ennätysparannuksen. Helander kiri maaliin ajassa 8.39,75 ja jäi pronssimitalista vain 0,58 sekuntia.

– Totta kai olen tyytyväinen. Mutta kun oli EM-kilpailut ja mitali oli noin lähellä, vähän kaivaa, etten pystynyt sitä kolmatta lopussa ohittamaan, Helander kertoi.

EM-finaali oli kiihtyvävauhtinen juoksu. Hitaan ensimmäisen kilometrin jälkeen kilpailun voittaja ja tilastosuosikki Unkarin István Palkovits kiristi tahtia 1700 metrin kohdalla ja veti mukaansa kaksi muuta mitalistia Portugalin Etson Barrosin ja Andorran Nahuel Carabañan.

Alkumatkan letkan hännillä juossut Helander oli hereillä ja nousi neljänneksi, muttei aivan kerennyt mukaan kärkikolmikon mukaan.

– Siinä tuli pieni ero. Reagoin siihen, mutta ehkä vähän liian myöhään. Tosin lopussa huomasin, että olin aika väsynyt. Toisaalta tuntui, että olisi ollut vauhtia ottaa kiinni, mutta ei sitten aivan, Helander kertoi.

Omaan juoksuunsa Helander oli syystä tyytyväinen. Sijoitus oli yllätys siihen nähden, mitä Helander ounasteli.

– En ehkä osannut odottaa ihan noin hyvää sijoitusta, kun olen tässä sarjassa vasta ensimmäistä vuotta, Helander sanoi.

Toissavuonna alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Helander oli estejuoksussa viides. Hän voi osallistua alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin vielä uudelleen vuonna 2023.

Julia Valtanen kasvatti Suomen joukkueen pistetiliä kahdeksannella sijalle naisten keihäänheiton finaalissa. Valtasen paras heitto kantoi 52,92.

– En odottanut oikein mitään. Silti toivoin, että olisi voinut mennä paremmin. Nyt heitto ei tuntunut oikein miltään, Valtanen sanoi.

Kilpailun voitti Valko-Venäjän Aleksandra Konshina, joka heitti ennätyksensä 59,14. Turkin Münevver Hanci ja Ranskan Jona Aigouy heittivät hopean ja pronssin tuloksin 57,37 ja 55,82.

Elina Kinnunen oli keihäsfinaalin kymmenes heitettyään 50,18 ja Roosa Ylönen kahdestoista tuloksella 47,71.

Kinnuselle kilpailu päätti pitkän nuorten arvokilpailujen putken. Hänellä on mitali alle 18- ja alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuista ja joka kerta Suomea edustaessaan hän on selviytynyt finaaliin.

– Hyvää kokemusta on nuorten kisoista tullut, mutta nyt kaikki oli tekniikasta kiinni. Loppu oli hätäinen. Siihen kun saan lisää aikaan, sitten lentää, Kinnunen sanoi.

Saga Andersson ylitti seiväshypyn finaalissa 425 toisella yrityksellään ja sijoittui kuudenneksi.

– Olen ihan tyytyväinen. Olin kauden parhaiden vertailussa kymmenes. Mutta vähän jäi hampaankoloon, kun 435:n ylitys oli niin lähellä, Andersson sanoi.

Andersson on tällä kaudella ylittänyt 431 ja löytänyt vaikeampien aikojen jälkeen tuloksentekoon varmuutta.

– Nyt taas luotan itseeni. Kun parin viime kauden ajan tuli harjoituksissakin niitä läpijuoksuja, ne eivät luoneet itseluottamusta. Nyt sitä taas on.

Naisten seiväshypyn voitti Tshekki Amálie Švabíková, joka ylitti 450. Britti Molly Caudery oli toinen ylitettyään 445 ja Ruotsin Lisa Gunnarsson kolmas tuloksella 440.

Daniel Kosonen ja Arttu Mattila jäivät korkeushypyn finaalissa aloituskorkeuteensa 210. Kumpikaan ei onnistunut yrityksissään korkeudesta 214.

Tulostasoltaan vaatimattoman korkeushyppykilpailun voitti tšekki Ján Štefela, joka ainoana kilpailijana ylitti korkeuden 220.

Kosonen sijoittui jaetulle yhdeksännelle tilalle EM-tilaston ykkösen Belgian Thomas Carmoyn kanssa. Mattilan sijoitus oli yhdestoista.

Suomi oli kolmella mitalillaan mitalitaulukossa sijalla 15. Ruotsi saalisti kuusi mitalia, mutta kun he jäivät ilman kultaa, oli maan sijoitus mitalitaulukossa 19:sta. Suomi oli paras pohjoismaa.