top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

EM-Roomassa huikeat mahdollisuudet jättipottiin


Oliver Helander on yksi ehdokas Rooman keisariksi.


Yleisurheilun EM-kisat alkavat Roomassa vajaan viikon kuluttua. Suomesta kisoihin lähtee peräti 67 urheilijan joukkue, heistä yli kymmenellä on täydet edellytykset taistella finaalipaikoista.


Kisojen varsinainen jättipommi saattaa pamahtaa jo avauspäivänä ja laukaisijana toimii Nathalie Blomqvist. Hän paransi Oslossa omaa ennätystään 3000 metrillä 14 sekuntia ja Päivi Tikkasen vuonna 1991 juoksemaa SE;tä yhdeksän sekuntia.


Ennätysparannukset ovat järjettömän kovia ja mikä parasta, Nathalie pystyy vielä parempaa.


Rooman avauspäivänä juostaan naisten 5000 metrin finaali ja siinä juoksussa ei ole mukana jäniksiä. Se sopii suomalaiselle erittäin hyvin. Blomqvist juoksi huhtikuussa Walnutissa ennätyksekseen 14.59,70. Se on Euroopan tilaston seitsemänneksi kovin aika.


Huhtikuun jälkeen Blomqvistin kunto on noussut huimasti ja kun vain matkan eurooppalainen kärkikaksikko on selkeästi edellä, taistelee Blomqvist Roomassa mitalista!


Mikä olisikaan upeampaa, kuin mitali kisojen avauspäivänä. Se on siis täysin mahdollinen skenaario.


Blomqvistin ohella suomalaisiin mitalisuosikkeihin voidaan lukea Aku Partanen 20 km kävelyssä, Wilma Murto seipäässä, Oliver Helander keihäässä, Krista Tervo ja Silja Kosonen moukarissa, Saga Vanninen ottelussa ja pienin varauksin Topi Raitanen esteissä.


Lisäksi finaaliin omaavat täydet mahdollisuudet 3-loikkaajat Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen. Finaaliin tähyävät myös Lotta Harala ja Reetta Hurske, joskin se vaatinee alle 12,80 aikaa.


Elina Lampela hyppäsi perjantaina Ruotsissa 463 ja nousi samalla pistesijojen tavoittelijaksi. Samaan on mahdollisuudet Alisa Vainiolla, Eveliina Määttäsellä, Camilla Richardssonilla, Ella Junnilalla ja Viivi Lehikoisella.


Finaalipaikasta taistelevat myös Lassi Etelätalo ja Toni Keränen sekä Elmo Lakka. Myös kovaa vauhtia kuntoutuvalla Heta Tuurilla on mahdollisuudet korkeuden finaaliin. Miesten moukarikaksikon Aaron Kangas-Tuomas Seppänen pitäisi saada 3-4 metriä lisää kaariinsa, mutta se on täysin mahdollista.


Joukkueessa on toki muutama musta hevonen: Simo Lipsanen ja Arttu Mattila. Pienellä venymisellä kaksikko nähdään finaaleissa. Samaa voi sanoa miesten ratakierroksen aitureista; Jere Haapalainen-Tuomas Lehtonen.


Jos Anni-Linnea Alanen saa tekniikan kohdalleen, heilahtavat finaalin portit auki. Samaa voi sanoa Juho Alasaaresta seipäässä ja Jessica Kähärästä pituudessa.


Karkeasti voisi laskea, että jopa puolet joukkueen urheilijoista on vähintään välierien tasolla ja jos loput yltävät arvokisoissa kauden parhaisiin tuloksiinsa, niin kaikki voivat olla tyytyväisiä.


Ai että montako mitalia veikkaan kisoista tulevan Suomeen? Rohkea veikkaukseni on viisi!


Maximusport ja Kisakatsomo ovat paikalla Roomassa. Analyysit voi lukea täältä ja tunnelmat kuunnella Järviradiosta joka päivä. Kisakatsomo ilmestyy keskiviikkona 5.6 kisojen alla MTV:n katsomossa. Kisaviikolla sunnuntaina 9. kesäkuuta ja kisojen jälkeen 14. kesäkuuta.Jari Porttila

223 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page