top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Gatlinin unelma murskaksi, Felix jo viidensiin olympialaisiin

Justin Gatlinin unelma neljännestä olympiamitalista 100 metrillä mureni varhain maanantaiaamuna takareiden kramppiin. Gatlin selviytyi finaaliin, mutta välierissä krampannut reisi ei kestänyt finaalissa kuin 50 metriä ja Gatlin tuli maaliin joukon viimeisenä.

-Niin paljon unelmia ja toiveita ja kaikki murskaantui loukkaantumiseen. Olen nyt todella surullinen, Gatlin sai kerrottua juoksun jälkeen.

-Tiesin välierän jälkeen, ettei reisi ole kunnossa, mutta halusin kuitenkin yrittää. Se oli viimeinen mahdollisuuteni päästä olympialaisiin.

USA:n karsintojen ykkönen oli kaikki juoksunsa tällä kaudella voittanut Taryvon Brommel, hän pysäytti kellot aikaan 9,80. Brommel juoksee NB:n uusilla piikkareilla.

Ronnie Baker oli kakkonen ennätyksellään 9,85 ja varsinaisesta pommista vastasi 400 metrin juoksijana paremmin tunnettu Fred Kerley. Hän otti olympiapaikan ennätyksellään 9,86. Kerley on juossut ratakierroksen tällä kaudella jo 44,60.

Paremmin 200 metrin maailmanmestarina tunnettu Noah Lyles ei selviytynyt olympiajoukkueeseen 100 metrillä. Lyles oli finaalissa seitsemäs, seuraavaksi hän hakee mestaruutta 200 metrillä.

Koska 400 metrin finaali juostiin samana päivänä, valitsi Kerley 100 metriä. Ratakierroksen voittoon kiri odotetusti Michael Norman huippuajalla 44,07.Michael Cherry oli toinen 44,35 ja Randolph Ross kolmas 44,74. Ross on alittanut ainoana juoksija tällä kaudella 44 sekunnin rajan.

Naisten ratakierroksella tehtiin historiaa, kun Alysson Felix otti hopeaa ja nousee näin jo viidennen kerran mukaan USA:n olympiajoukkueeseen. Felix oli ensimmäisen kerran mukana jo Ateenan kisoissa 2004. Felixillä on jo yhdeksän olympiamitalia, Tokiossa sellaisia on tarjolla 400 metrin henkilökohtaisessa kisassa ja viesteissä.

Voiton vei Quanera Hayes ajalla 49,78 ja kolmannen paikan otti Wadeline Johathas ajalla 50,03. Hän hävisi sadasosalla Felixille, jonka aika oli siis 50,02.

Naisten pika-aidoissa Keni Harris antoi myrskyvaroituksen. Hän paineli finaalissa maailmantilaston kolmanneksi parhaan ajan 12,47. Brianna McNeal otti hopeaa ajalla 12,51 ja pronssi meni Christina Clemonsille ajalla 12,53.

Viimeisestä paikasta olympialaisiin käytiin hurja taistelu, sillä neljänneksi jääneelle Cabbi Cunninghamille merkittiin sama aika 12,53.

Karsinnat kertovat omaa kieltään siitä, että Tokiossa finaalipaikkaan on juostava 12,60 pintaan yltävä aika. Annimari Korteen kauden kotimainen kärkiaika on 12,91.

Naisten kolmiloikan mestaruuden vei Keturah Orji loikkimalla 14.52. Senni Salminenhan loikki viikonloppuna 14.63.

Naisten korkeudessa Vashti Cunningham hyppäsi olympiarajan 196. Miesten moukarissa Rudy Winkler heitti uuden Yhdysvaltojen ennätyksen 82.71. Winklerin sarja oli hurja, sillä vain yksi heitto jäi alle 80 metrin. Kolmen kärki heitti kisassa yli 78 metrin.