top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Halo pelasti Hamiltonin hengen Monzassa


Monzan F1-kisassa on nähty vuosittain hurjia tilanteita, mutta tänä vuonna nähtiin yksi pahimmista.


Max Verstappen ei suostunut päästämään Lewis Hamiltonia ohitseen, vaan pamautti ”taktisesti” päin kilpakumppaniaan. Verstappenin Red Bull nousi kolarissa Hamiltonin auton päälle ja takarengas jyräsi britin kypärän, vain halo turvakaari pelasti Hamiltonin hengen.


Järkyttävintä oli kuitenkin se, että kun Verstappen nousi autostaan, hän ei tv-kuvien mukaan luonut edes katsetta Mersun ohjaamossa yhä istuvan Hamiltonin suuntaan. Saati että olisi käynyt noeasti tarkistamassa, että Hamiltonilla on kaikki kunnossa.


Järkyttävää käytöstä hollantilaiselta.


-Halo pelasti Lewisin hengen, en edes halua ajatella millaista jälkeä olisi syntynyt ilman haloa, myönsi Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolf kisan jälkeen.


Wolf näki Verstappenin syyllistyneen kolarissa ”taktiseen virheeseen”. Siis sellaiseen, johon jalkapallossa syyllistytään usein, kun vastustaja pääsee kulmapotkun jälkeen nopeaan vastahyökkäykseen ja irti päässyt pelaaja revitään pelipaidasta nurin.


Nuo taktiset virheet ovat kuitenkin harmittomia verrattuna Verstappenin temppuun. Tuosta olisi noussut vihreällä veralla punainen, nyt asiaa tutkitaan, mutta tuskin FIA:lla on pokkaa antaa hollantilaiselle kuin korkeintaan sakot tai jonkun lähtöruudun rangaistus seuraavaan kisaan.


Verstappenin temppua ei voi siloitella sillä tosiasialla, että kun autoissa on Halo-turvakaari, on kuski paremmassa turvassa kuin koskaan aikaisemmin. Mitä jos Red Bulin takarengas olisikin tullut Hamiltonin päähän eri kulmassa, tai se olisi puhjennut ennen osumaa ja päähän olisikin osunut vanne?


Jälki olisi voinut olla karmeaa, se olisi voinut viedä kaikkien aikojen parhaimman formulakuskin hengen.


Eikä hollantilainen edes välittänyt tarkistaa, ettei Hamiltonilla ollut kolarin jälkeen hätää.


Suomessa tuollaisesta tempusta tulisi tuomio heitteillejätöstä.


Voitto on toki tärkeää ja MM-titteli formulakuskien mielestä vieläkin tärkeämpää. Mutta ei se saa sentään olla ihmishenkeä tärkeämpää.


Nyt, siis viimeistään nyt, olisi Red Bullin johdon pidettävä tähtikuskilleen pitkä sunnuntaisaarna siitä, kuinka vastustajia pitää myös kunnioittaa. Voiton eteen ei saa olla valmis tekemään kaikkia törkytemppuja ja toisten terveyttä ja henkeä on kunnioitettava.


Herää väkisinkin kysymys, mitä Verstappenin kypärän sisällä liikkui, vai liikkuiko mitään ?


Jari Porttila


135 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page