top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Hannes Kolehmainen liputetaan Venäjän urheilijaksi


Tukholman olympialaisissa 1912 Suomen maailmankartalle juossut Hannes Kolehmainen on merkitty internetissä maailmanlaajuisesti käytössä olevan Wikipedia-sivuston mukaan Venäjän urheilijaksi!


Samaan aikaan kansainvälisen olympiakomitean KOK:n virallisissa tuloksissa Hannes Kolehmaisen kohdalle on merkitty maaksi Suomi ja hänen nimen alla on Suomen lippu. KOK:n tulokset ovat siis kisojen viralliset tulokset, joten Wikipedian käytäntö on vähintäänkin omituinen.


KOK:n sivuilla, kisojen mitalitaulukossa Suomi on mukana omana maanaan ja omalla lipulla. Suomi on tilaston nelosena 26 mitalilla, joista yhdeksän kultaa. Venäjä oli mitalitaulukossa vasta sijalla 16. vain kolmella mitalilla. Venäjä ei voittanut KOK:n tilaston mukaan kisoissa yhtään kultamitalia.


Wikipedian mitalitaulukossa Suomi mainitaan neljäntenä, mutta Suomen kohdalla käytetään Venäjän lippua. Miksi siis kansainvälinen netin tietokirjasivusto haluaa luoda kuvan, jonka mukaan Suomi ei ollut kisoissa mukana Suomena? Wikipedia on yleisin maailmalla käytetty tietolähde, joten asia on vähintäänkin harmillinen.


Historiankirjat tukevat KOK:n sivuston tulkintaa. KOK puheenjohtaja paroni Pierre de Coupertin ajoi jo vuonna 1907 läpi päätöksen, että viidelle ei itsenäiselle maalle myönnettiin erikoisoikeus osallistua olympialaisiin. Suomalaisurheilijat olivat siis mukana jo vuoden 1908 Lontoon kisoissa, edustaen KOK:n päätöksellä Suomea.


KOK:n ja siis olympialaisten virallisilla sivuilla Werner Weckmanin ja Yrjö Saarelan kaksoisvoitto on noteerattu suomalaisten kaksoisvoitoksi, lippuineen päivineen. Wikipediassa suomalaisten kohdalla on Venäjän lippu.


Venäjä yritti saada KOK:n päätöksen muutettua ennen Tukholman kisoja. Tsaarin valtakoneisto ymmärsi, että jos Suurruhtinaskunnan edustajat olisivat jo suurta kansainvälistä huomiota saaneissa kisoissa parempia kuin venäläiset, saisi Suomi liikaa kansainvälistä huomiota. KOK ja Ruotsi eivät taipuneet Venäjän painostuksen alla.


Tukholman kisojen alla päätettiin, että Suomi osallistuu kisoihin Finlandia tunnuksen alla. Kompromissi sisälsi kuitenkin sen ehdon, että Suomi ei saanut olla kisoissa oman lipun alla. Tämä ei silloin tuntunut isolta asialta, koska mitaliseremonioissa ei lippusalkoon nostettu urheilijoiden edustaman maan lippuja. Suomi ei siis kilpaillut kisoissa virallisesti minkään maan lipun alla.


Suomen jalkapallomaajoukkueen ottelussa salkoon nousi kuitenkin Venäjän lipun ohella Suomen sinivalkoinen viiri.


Suomalaisurheilijoiden menestys verrattuna Venäjään oli niin murskaava, että tsaari päätti kieltää Suomen osallistumisen 1916 olympialaisiin. Venäjä sai tahtonsa läpi KOK:ssa ja Suomen erikoisasema vuoden 1916 kisoissa kumottiin. Venäjä ehdotti silloin, että suomalaiset saisivat osallistua Berliinin myönnettyihin kisoihin Keisarikunnan joukkueessa. Ensimmäinen maailmansota peruutti kisat ja 1920 olympialaisissa Suomi olikin mukana itsenäisenä valtiona.


Mutta mikä on oikea tulkinta 1908 ja 1912 kisoista? Suomi oli saanut KOK:lta erikoisluvan osallistumisesta omana maanaan, joten ei ihme että KOK:n virallisilla sivuilla kaikki suomalaisurheilijat on merkitty suomalaisiksi ja heidän nimen perässä on Suomen lippu.


Olympialaisten virallinen järjestäjätaho on kansainvälinen olympiakomitea KOK. Se ja vain se voi julkaista kisojen viralliset tulokset. Niissä Hannes Kolehmainen on lipun kanssa suomalainen.


Jari Porttila

109 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page