top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Harri Kirvesniemi ”Pekingin olosuhteet ovat haaste huollolle”


Harri Kirvesniemen suksitehtaalla Kiteellä valmistetaan Karhun, Yokon ja Järvisen suksia. Kuva Jari Porttila


Hiihdon maailmanmestari ja peräti kuusinkertainen olympiamitalisti Harri Kirvesniemi odottaa jännittyneenä Pekingin talviolympialaisia. Hän pitää niitä erityisen haasteellisena suksihuollolle.


-Pekingissä ei päästy pitämään koronan vuoksi esikisoja, ei päästy testaamaan lumiolosuhteita, eikä sen puoleen latujakaan, Kirvesniemi muistuttaa.


Tilanne on täysin poikkeuksellinen, sillä aina ennen olympiamaastoihin on päästy viimeistään vuotta ennen varsinaisia kisoja tutustumaan latuihin ja lumen laatuun, Nyt näin ei ole.


-Kukaan ei tiedä edes sitä, paljonko siellä on käytössä luonnonlunta ja paljonko keinolunta.

Lumen rakenne on tuolla aivan erilaista kuin mitä se on Euroopassa ja pohjoismaissa, Kirvesniemi muistuttaa.


Lumen rakenne ja kosteusprosentti ovat kaikille täysi mysteeri. Tai eivät välttämättä aivan kaikille.


-Venäjällä on Siperiassa varmasti samanlaiset olosuhteet kuin Pekingin kisaladuilla. Heillä saattaa olla kokemusta samanlaisesta lumesta, Kirvesniemi muistuttaa maximusportin haastattelussa.


Lumen rakenne taas vaikuttaa ratkaisevasti siihen, mitä hiihtäjien suksenpohjiin laitetaan. Pekingin kisojen hiihtopaikoilla voitelun merkitys nouseekin ratkaisevaan rooliin.


-Normaalistihan huolto olisi viettänyt päiviä, jopa kuukausia tutkimassa lumen laatua. Nyt siihen ei ole ollut mahdollisuutta.


-Karanteenimääräykset ovat sulkeneet pois sen mahdollisuuden, että joku huoltoryhmästä olisi lähtenyt paikanpäälle tekemään testejä.


Kiinassa on yhä voimassa kovat rajoitukset. Maahan matkaavan on vietettävä ensin ainakin 14 päivää karanteenissa lentokenttähotelissa, vasta sen jälkeen voi päästä maahan, jos on läpäissyt kaikki pakolliset koronatestit.


-Tilanne on onneksi sama kaikille, mutta se asettaa valtaiset paineet huoltoryhmille itse kisoissa, Kirvesniemi muistuttaa.


Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mitä suuremman huoltoryhmän maa pystyy lähettämään Pekingin kisoihin, sitä paremmat ovat menestymisen mahdollisuudet.


Eri maiden maajoukkueet ovat saaneet käyttöönsä Pekingin kisalatujen kartat, mutta kukaan ei ole päässyt hiihtämään niillä. Siis kiinalaisia lukuunottamatta.


-Siinäkin on melkoinen ero aikaisempiin kisoihin, nyt ladut eivät ole hiihtäjille tutut, Kirvesniemi muistuttaa.


Aiemmissa olympialaisissa kisalatuihin on päässyt tutustumaan, ne on kuvattu erittäin tarkasti videolle ja saatua materiaalia on hyödynnetty koko vuoden ajan.


-Nyt näin ei ole päästy tekemään. Lisäksi se, että ladut ovat normaalia korkeammalla tuo oman haasteensa.


Kisaladut ovat Zhangjiakoussa, noin 1700 metrin korkeudessa. Puhutaan siis korkeanpaikan laduista. Tämäkin tuo omia haasteitaan huollolle, sillä lumen rakenne on korkealla erilainen kuin merenpinnan tasolla.


Kirvesniemi tietää mistä puhuu. Hän oli aktiivivuosinaan tunnettu siitä, että tiesi tarkalleen millaisen ”mällin” suksen alle laittoi. Nykyään hän toimii suksitehtailijana Kiteellä, Kirvesniemen suksitehtaassa valmistetaan Karhun, Yokon ja Järvisen suksia.


-Me panostamme uutuustuotteisiin. Tämän vuoden ”hittituote” on karvapohjainen suksi, jonka nanopinta ei vaadi edes luistovoitelua. Suksi on valmis ladulle ilman minkäänlaista pohjakäsittelyä. Olen testannut niitä itse ja ne kuuluvat myös minun suosikkeihini.


Jari Porttila, Kitee



774 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page