top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Hartikainen hakee tusinaa täyteen


Suomessa on kolme aktiivitasolla pelaavaa pesäpalloilijaa, joiden palkintokaapissa on 18 SM-mitalia. Toni Kohonen, Roope Korhonen ja Antti Hartikainen. Kaikille on yhteistä se, että he olivat mukana 2000-luvun menestysseurassa, Sotkamon Jymyssä.


Kaudella 2018 Jymy jäi yllättäen neljänneksi, seuraavaksi kaudeksi Kohonen suuntasi Ouluun ja Hartikainen Kouvolaan.


Hartikaisen lähtöä Sotkamosta kummasteltiin pitkin kesää, syitä tuntui katsomokeskusteluissa olleen yhtä monta kuin keskustelijaa. Nyt Hartikainen kertoo miksi hän vaihtoi ensin Kouvolaan ja täksi vuoseksi mestari Joensuun riveihin.


-Pelasin Sotkamossa kaudesta 2001 lähtien, siinä tulivat kaverit ja pelityyli tutuksi. Kun sitten jäimme neljänneksi oli aika uudistaa joukkuetta ja halusin myös itse uudistua, Hartikainen kertoo.


-Kun sain Kouvolasta tarjouksen, päätin tarttua siihen. Uskon, että se oli hyvä ratkaisu Sotkamon ja minun kannalta. Sain uutta virtaa harjoitteluun ja uudet pelikaverit saivat minut näkemään lajia uudelta kantilta.


Hartikainen ei ole paljon miettinyt huikeita kausiaan Sotkamossa. Kun ihmettelen hänen voittamiaan 17 perättäistä mitalia, kysyy hän aidon hämmästyneesti.


-Onko niitä niin monta? En ole laskenutkaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että sain vastuullisen roolin joukkueessa vasta vuonna 2004, hän painottaa.


Vaatimattomuus on turhaa. Kun Hartikainen sai 2001 kultamitalin kaulaansa, pelasi hän Sotkamon paidassa yhden ottelun, lyöden siinä heti ensimmäisen pääsarjatason juoksunsa. Seuraavat kaksi vuotta menivät pääosin ykkössarjassa, mutta vuodesta 2004 lähtien hän oli Sotkamon kantava voima aina vuoteen 2018 saakka. Kultamitaleja palkintokaapissa on kaikkiaan 11, nyt hän haluaa tusinan täyteen.


Kouvolassa hän oli tilanteen rakentajana itse varmuus. Hartikaisen pomppu on aina ollut vastustamaton, mutta viime vuonna se sai kaikki haukkomaan henkeä. Ei ihme, että mies voitti sarjan kärkilyöntitilaston.


-Olen sisäistänyt pompun lyömisen aika hyvin, hän naurahtaa.


-Harjoituksissa sitä ei tule lyötyä kovinkaan paljon, keskityn niissä muihin vaihtolyönteihin. Pelissä ratkaisu tulee kuin selkäytimestä.


Hartikainen asuu yhä Sotkamossa, joten hän ei ole päässyt vielä hakkaamaan asettaan Joensuun kenttään. Se on kuitenkin varmaa, että vaikka kenttä on uusi, löytyy siitä sen verran kovuutta, että Hartikaisen ”kivitalon” korkuinen pomppu tulee joensuulaisille tutuksi.

Hartikaiselle sovitellaan Joensuun Mailassa isoa viittaa. Seuraikoni Tuomas Jussila jätti viime kauden päätteeksi seuran, nyt Hartikaisen odotetaan ottavan Jussilan roolin, niin sisällä kuin ulkona sekä myös pukukopissa.


-Tiedostan se, että minulle on tarjolla iso rooli ja olen siihen valmis. Kun on pelannut koko 2000-luvun, niin juuri tällaiset uudet haasteet antavat valtavasti motivaatiota.


-Jussila pelasi isossa roolissa myös ulkona, minäkin olen valmis samanlaiseen rooliin.

Joensuun ulkopelissä on monta ulottuvuutta. Seura otti ensimmäisenä käyttöön myös ulkopelin merkin, jossa kuviota vaihdetaan aivan viime hetkellä ennen syötön irtoamista.


-Pelasimme myös Kouvolassa alkukauden samalla tyylillä, joten ei se ole uusia asia. Ja mitä enemmän haasteita, niin sitä paremmin se motivoi.


Tilannetta helpottaa varmasti se, että Joensuun pelinjohtajaksi tuli mies Sotkamosta, Mikko Korhonen.


-Olen pelannut Mikon kanssa vuosia Sotkamossa ja ollut myös hänen johtamassa joukkueessa, joten tunnen hänen ajatusmaailman ja hän tuntee minut, Hartikainen painottaa.


-Lisäksi ajelimme talvella harjoitusleireille Joensuuhun samalla autolla, joten meillä on ollut paljon aikaa puhua hänen pelifilosofiasta.


Hartikainen kehuu myös estoitta Joensuun joukkuetta.


-Organisaatio on varmasti yksi parhaista Suomessa. Pelaajat puolestaan puhaltavat yhteen hiileen niin hyvin, että sanoin ”Doksalle” ensimmäisen leirin jälkeen, että minulla on tunne kuin olisin pelannut ikäni JoMan kaverien kanssa.


Joensuulla on alkavalle kaudelle vain yksi tavoite, mestaruuden uusiminen. Se olisi Hartikaiselle jo uran 12:sta SM-kulta.


-Voittamiseen ei kyllästy koskaan, hän naurahtaa.


-Toivotaan vain, että koronavirus saadaan hallintaan ja kausi päästäisiin aloittamaan jossain vaiheessa. Se on varmaa, että siitä tulee tiivis otatus, jossa on oltava hereillä alusta alkaen.


Jari Porttila

996 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page