top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Helander heitti itsensä Tokioon


Oliver Helander heitti itsensä Tokion olympialaisiin. Helander jätti Joensuun katsastuskisassa Antti Ruuskasen taakseen ja varmisti näin käytännössä kisalippunsa. Kummankin tulokset jäivät vaisuiksi, sillä Helander voitti kisan tuloksella 78,95, Ruuskasen paras heitto kantoi 77.49.


Helander heitti Ruuskasen ohi viimeisellä heitollaan, joten se antoi hieman toivoa paremmasta huomisesta.


Kisalipusta ei pitäisi tulla suurempaa vääntöä, sillä Helander on myös kotimaan tilastossa Ruuskasen edellä, Helander on ylittänyt 80 metriä, Ruuskanen ei.


Helanderin valinnan puolesta tilanteessa, jossa kumpikaan ei ole yltänyt kunnon kaariin, puoltaa myös se, että Helander on vasta 24-vuotias, Ruuskanen jo 37-vuotias konkari.


Kummankaan tulokset tältä vuodelta eivät oikeuttaisi kisapaikkaan. Koronaepidemian vuoksi WA kelpuutti näytöiksi kesällä 2019 tehdyt tulokset, ja niiden perusteella kaksikko on edustuskelpoinen olympialaisissa.


-Oliver oli parempi ja minun kohdaltani se oli siinä, Ruuskanen sanoi heti kisan jälkeen.


Heti perään hän kuitenkin tuumi, että kannattaa nyt ensin nukkua yön yli.


Käytännössä Helanderin valinta on selvä ja hän matkustaa ensimmäisiin olympialaisiinsa. Ruuskasella niitä on takana jo kahdet.


Olympiakomitea vahvisti valinnan myöhään illalla.


– Keihäsvalinta toteutettiin yhteisesti heittäjien ja Suomen Urheiluliiton (SUL) kanssa sovittujen kriteereiden pohjalta, Suomen olympiajoukkueen ja Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo.


Joensuun kisojen positiivisin yllättäjä oli Tokiota ajatellen Topi Raitasen meno 3000 metrillä. Raitanen juoksi ennätyksensä 7.49,00.


Naisten kolmiloikassa Senni Salmisen yritys tehdä kolmella ensimmäisellä kierroksella kova tulos kariutui siihen, että kaikki kolme hyppyä olivat yliastutut. Hypyistä viimeinen kantoi päälle 14,50:n ja oli vain sentin yliastuttu.


– Askelmerkki kuntoon, ei siinä muuta, Salminen kuittasi kilpailun.


Seiväshyppääjä Mikko Paavola ponnisti jatkoa kesän ennätyshypyilleen. Paavola taivutti 571 ja nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa jaetulle kuudennelle sijalle.


– Kun on saanut paljon 560:n korkeuksia isolla seipäällä, se on helppo tehdä sitten, kun rimaa nousee vähän korkeammalle, Paavola sanoi.


Paavola yritti jo kilpailun päätteeksi 580:n ylitystä, mutta siihen rahkeet eivät vielä riittäneet. Kesän mittaan hän on petrannut ennätystään jo 25 senttiä. Onko rahkeissa varaa parempaan?


– Miksei, kun nyt on mennyt 570 kahdessa perättäisessä kilpailussa, Paavola sanoi.


Paavolan kehityksen taustalla on ennen muuta parantunut nopeus, joka on mahdollistanut korkeamman otekorkeuden ja isommat seipäät.


– Nopeus on parantunut paljon vielä hallikauden jälkeen, Paavola sanoi.


Jani Lehtosen Suomen ennätys 582 ei Paavolan mukaan ole enää utopistinen tavoite.


Tommi Holttinen ja Urho Kujanpää olivat toinen ja kolmas ylitettyään 547. Kujanpään kolmas yritys 557:stä oli käytännössä jo yli, mutta hän pudotti riman alas tullessaan.


Naisten pika-aidoissa saatiin ikäviä uutisia, kun Annimari Korte joutui jättämään finaalin väliin. Hän juoksi alkuerissä 13.15. Kisan voitti Reetta Hurske, mutta hänenkään aikansa 13,17 ei aiheuttanut riemun kiljahduksia.148 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page