top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Helander valitsi juoksun ”Haluan menestyä EM-kisoissa”


Kestävyysurheilija Eemil Helanderin ura jatkuu kestävyysjuoksun parissa. Helander on tähän asti kilpaillut talvella maastohiihdossa ja kesällä kestävyysjuoksussa ja menestynyt hyvin molemmissa lajeissa. Nyt hän katsoo, että oli ratkaisun aika.


– Olen pyöritellyt ratkaisua pidempään. Kun hiihtokausi alkoi olla paketissa, rupesin miettimään jo armeijaan menonkin takia, että kumpi se olisi. Juoksuun päädyin, Helander sanoo.


Helander, 19, on Ari Nummelan valmennuksessa kehittynyt rivakasti ja menestynyt juniorisarjoissa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti, yhtä lailla juoksijana kuin hiihtäjänä.


– Moni asia vaikutti päätökseen, kuten viime kesän hyvät juoksutulokset. Isoin tekijä oli, kummasta lajista tykkään enemmän ja kumman harjoittelu motivoi enemmän. Juoksuharjoittelu ja siinä kilpaileminen kiinnosti enemmän, Helander sanoo.


Estejuoksijana Helander on ollut 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa viides, nuoriso-olympiakisoisssa neljäs ja Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa kolmas.


Kuluneena talvena Helander hiihti nuorten MM-hopeaa voittaneessa Suomen viestijoukkueessa ja oli vapaan hiihtotavan 10 kilometrin hiihdossa 22:s. Aiemmilta vuosilta plakkarissa on myös 18-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruus.


– Tulevaisuuden näkymiä oli vaikea ennustaa kummassakaan lajissa. Läksin siitä, että panostan täysillä, oli valinta kumpi tahansa. Ratkaisun tein itse, mutta keskustelin siitä Ari Nummelan ja vanhempieni kanssa, Helander sanoo.


Bergenin EM-raja estejuoksussa on alkukesän haaste


Todelliset muutokset valmennuksen ohjelmoinnissa odottavat Helanderia ensi vuonna, kun talven hiihtokausi jää ensi kerran väliin.


– Tämä vuosi menee niin kuin ennenkin, mutta ensi kauteen valmistautuessa on talviaikaan sitten eri kuviot. Hiihto on varmasti hyvä harjoittelumuoto talvella myös jatkossakin, Helander arvioi.


Helander on hakenut opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon ja toivoo, että voisi aloittaa syksyllä varusmiespalveluksen Santahaminan urheilukoulussa.


Juuri nyt ajatukset ovat kesän kilpailuissa, joista Helander toivoo jatkoa viime kesän tuloksille.


– Omat ennätykset ovat aina tavoitteena, mutta iso tavoite minulle ovat 22-vuotiaiden EM-kilpailut. Vaikka olen siellä nuorinta ikäluokkaa, haluan menestyä. Ensin pitää tietysti rikkoa tulosraja, Helander sanoo.


Bergenissä, Norjassa, pidettävien 22-vuotiaiden EM-kilpailujen 3000 metrin estejuoksun tulosraja on 8.58,50. Helander jäi siitä viime kesän Kalevan kisoissa juoksemallaan ennätyksellään kaksi sekunnin kymmenystä.


– Tulosraja pitää tehdä kesäkuussa, joten kevät on tärkeää aikaa. Miten löytyy herkkyys ja juoksutuntuma hiihtokauden jälkeen. Päkiässä on ollut pientä vaivaa, mutta kokonaisuutena olen harjoitellut hyvin, Helander sanoo.


”Pyörätiet ovat jo juoksukunnossa”


Helander voitti viime kesänä oman ikäluokkansa Suomen mestaruuksia ja oli Kalevan kisoissa 5000 metrillä toinen ja 3000 metrin estejuoksussa neljäs. Ennätyksiään hän kohensi useilla matkoilla. 1500 metriä Helander juoksi 3.46,08, 3000 metriä 8.14,84 ja 3000 metrin estejuoksun 8.58,70.


– Matkavalikoima pysyy monipuolisena myös ensi kesänä. Estejuoksun ohella 1500 metriä ja 5000 metriä ovat minun suosikkini, Helander sanoo.


Koronarajoitukset eivät mahdollisesti tiukentuessakaan häiritse Petäjävedellä asuvan Helanderin harjoittelua.


– Pyörätiet ovat jo juoksukunnossa ja minulla on kotona juoksumatto ja varastossa puntit, joten näin korona-aikaankin on helppo harjoitella, Helander sanoo.


41 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page