top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Herola talveen uusin asein ”Hyppäämiseen on löytynyt rentoutta”


Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen myhäilee tyytyväisenä Itävallan Ramsaussa 1700 metrin korkeudessa sijaitsevalla majapaikalla. Yhdistetyn joukkue ja sen kirkkaimmat tähdet, Ilkka Herola ja Eero Hirvonen ovat ottaneet kesän aikana taas uuden loikan kohti maailman terävimpää kärkeä.


-Kieltämättä tilanne näyttää hyvältä, Herolan kohdalla on hyppäämiseen saatu rentoutta ja varmuutta, samaa voi sanoa Hirvosesta, Kukkonen kertoo Maximusportin haastattelussa.


Maajoukkue leireilee parhaillaan Ramsaussa. Urheilijat käyvät kerran päivässä hiihtämässä 2700 metrin korkeudessa jäätiköllä, myös Ramsaun normaalimäessä käydään hyppäämässä.


Juuri mäessä on menty kesä aikana eteenpäin. Se näkyi myös kesä GP:n, jota myös maailmancupiksi kutsutaan, tuloksissa. Herola oli kaikissa viidessä osakilpiluissa palkintopallilla, voittaen kahdesti. Hänet kruunattiin myös ensimmäistä kertaa koko kesäkiertueen voittajaksi.


-Ilkka on hypännyt koko kesän aivan eri tasolla. Me muutimme mäkivalmennusta siihen suuntaan, että emme enää keskittyneet yksittäisiin nippeliasioihin, vaan kokonaisuuteen, Kukkonen painottaa.


-Emme enää katsoneet pitääkö takapuolen olla sentin alempana kun tullaan ponnistusvaiheeseen, vaan siihen, että hyppääjällä on itsellään varma tunne siitä mitä hän tekee.


-Voi tuntua erikoiselta, mutta haluamme nyt painottaa kokonaisuutta ja sen mukanaan tuomaa varmuutta. Emme voi hirttäytyä kiinni johonkin yhteen asiaan. Tämä iso muutos tuntuu helpottaneen kaikkia.


Kukkosen ja valmennustiimin asennemuutos on ollut iso, mutta ymmärrettävä. On tuloksen kannalta tärkeää, että kokonaisuus on kunnossa, vaikka jossain yksityiskohdassa olisikin viilaamisen varaa.


-Poikien lähtö hyppyrin keulalta on nyt agressiivisempi ja se suuntautuu eteenpäin. Nyt hypätään korkeuden sijasta pituutta, Kukkonen pelkistää tilanteen.


-Kesällä tämä on toiminut hyvin, nyt ajamme sitä sisään niin, että se toimisi myös talvella. Tiedän, että pojat pystyvät hyppäämään erittäin korkealla tasolla ja he tietävät sen myös itse, Kukkonen painottaa maximusportille.


Itseluottamus on urheilijalle polttoainetta. Kun se on kunnossa, varmuus siitä, että tietää mitä tekee ja se tuo tulosta, keikutaan talvenkin kisoissa kärkikahinoissa koko ajan.


Pukupuolella koettiin myös iso muutos, kun Janne Ahonen jäi tiimistä pois. Nyt puvut rakennetaan mäkivalmentaja Falco Krismayr ja ne ommellaan Itävallassa.


-Falco tekee pukujen kaavat ja ne ommellaan Innsbruckin lähellä yhdessä pajassa. Jos pukuihin tarvitsee tehdä muutoksia kisapaikoilla, pystyy Falco tekemään ne, Kukkonen kertoo.


Herola oli yhdistetyn joukkueen kirkkain tähti kesä GP:ssä, Hirvonen oli mukana viimeisenä viikonloppuna ja otti heti neljännen sijan. Maailmancupin pisteille pääsivät myös Leevi Mutru, Arttu Mäkiaho, Perttu Reponen ja Otto Niittykoski.


-Joukkue otti harppaamalla kiinni maailman kärkeä kesän aikana, se on fakta. Toki olimme aika pitkällä takamatkalla Norjaan, Itävaltaan, Saksaan ja Japaniin verrattuna, mutta tuota eroa on kurottu kiinni, Kukkonen vakuuttaa.


Yhdistetyn maailmancup alkaa 25. marraskuuta Rukalla.


246 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page