top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Hiihdon norjalainen supertähti palaa kilpaladuille Oloksella


Petter Northug jäi Lahden MM-kisoissa Iivo Niskasen varjoon. Kuva Jari Porttila


Hiihdon kaksinkertainen olympiavoittaja ja peräti 13 kertainen maailmanmestari Petter Northug palaa kilpaladuille perjantaina Oloksella.


Northug on ilmoittautunut mukaan perjantain sprinttikisaan ja sunnuntain vapaalla kympille.

Norjalainen ei ole kilpaillut normimatkoilla vuosiin, viimeksi hän on hiihtänyt fis-kisoissa vuonna 2018, eli viisi vuotta sitten.


Sen jälkeen Northug on toiminut Norjan TV:N NRK:n kommentaattorina, mutta viime talvena veri veti mukaan pitkien matkojen kisasarjaan. Hän hiihti viime kaudella peräti kymmenen ylipitkää kisaa, ollen parhaimmillaan yhdessä Ruotsissa hiihdetyssä 50 km kisassa viides.


Hän perusti pitkänmatkan sarjaan oman joukkueensa, Team Northugin, jonka tarkoituksena on vallata parin vuoden sisään Vasaloppetin kärkitilat.


-Tiedän millaiseen kuntoon minun pitää itseni treenata, jotta voisin taas voittaa kisoja. Se vaatii vielä työtä, Northug kertoi kesän lopussa norjalaisen VG:n haastattelussa.


Northug on nyt 37-vuotias. Hänen kuntopohjansa on yhä rautaa, vaikka elämä heittikin hänet syrjäpoluille miehen lopettaessa kansainvälisen uransa kuusi vuotta sitten. Huumeiden käyttö ja autolla hurjastelu toivat hänelle jopa vankilatuomion.


-Tämä on minun viimeinen mahdollisuuteni nousta voittajaksi. Haluan olla taas ykkönen, Northug pohti uraansa pitkien matkojen sarjassa.


Jos tuleva talvi tuo miehelle menestystä, ei ole mahdotonta ajatella, että hän yrittäisi paluuta vielä arvokisoihinkin, ihan vain näyttääkseen muille mihin hän pystyy. 50 kilometrin kisan on huhuttu olevan niiden matkojen joukossa, joita uhkaa putoaminen arvokisakalenterista. Miksi norjalainen ei siis yrittäisi vielä ihmettä?


Northug on voittanut 50 kilometrillä yhden olympiakullan ja kolme maailmanmestaruutta. Ski Classics-sarjan kruununjalokivikisoissa, Vasaloppetissa ja Marcialongassa ei tullut vielä kärkisijoja. Vasahiihdossa hän oli sijalla 48. ja Marcialongassa sijalla 36.


Miksi norjalaistähti sitten päätti osallistua koviin sprinttikisoihin Oloksella?


Northug ei ole itse kommentoinut asiaa, mutta eräs syy saattaa olla perhepiirissä tehty veto. Petter haluaa kukistaa maailman sprinttihuippuihin lukeutuvan pikkuveljensä Evenin.


Toinen mielenkiintoinen kohtaaminen nähdään sunnuntaina, kun Northug kohtaa vapalla kympillä Suomen ykköstykin, kautensa avaavan Iivo Niskasen. Niskanenhan jätti Northugin täysin varjoonsa Lahden MM-kisoissa 2017.


Oloksella on mukana Norjan kova maajoukkue, saksalaisia, italialaisia, itävaltalaisia ja monen muun maan hiihtäjiä. Suomesta kisoihin ovat ilmoittautuneet mm. Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen, Lauri Vuorinen, Anne Kyllönen ja Niko Anttola. Kaikkiaan mukana on yli 300 huippuhiihtäjää.


Oloksen tykkilumen kisoja voi seurata LIVEnä ISTV:n välityksellä. Perjanatin sprintin karsinta alkaa klo 10:00 ja erävaihe kello 12:00. Lauantain perinteisen tyylin kisat näkyvät kello 10:00 alkaen ja sunnuntain vapaan kymppi myös klo 10:00. Linkit lähetyksiin löytyvät Ilta-Sanomien sivuilta.


Jari Porttila

465 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page