top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Hiihtoliitto harkitsee lisätoimia


Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ei aio rangaista maailmancupia johtavaa Aleksandr Bolshunovia tämän sikailusta miesten viestin loppusuoralla ja maalialueella.


Bolshunov löi sauvallaan kaksi kertaa rajusti Suomen ankkuri Joni Mäkeä, ensimmäisellä ruoskan sivalluksella sauva meni jopa poikki somman kohdalta.


Tämän jälkeen Bolshu ”ajeli” vielä maalialueella vauhdilla Mäkeä päin, tämän vetäessä henkeä kovan loppusuoran rutistuksen jälkeen.


Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n mielestä Bolshunovin käytöksessä ei ollut aihetta jatkorangaistuksille. Se siis käytännössä hyväksyi tahalliset vahingoittamisyritykset, suomeksi sanottuna sikailun.


Venäläisen tekoa voisi hyvinkin verrata vaikka tahalliseen päähän kohdistuneeseen taklaukseen NHL:ssä. Siitä tulee paitsi suihkukomennus pelistä, myös 2-5 ottelun pelikielto.


FIS:n mielestä maastohiihdon nykykuvaan siis sopii vastustajan tahallinen vahingoittaminen, siitä selviää ilman jatkorangaistusta rangaistusta. Vain kyseisen kisan suoritus hylätään.


FIS:n antama viesti hiihtoyhteisölle, kilpailijoille, katsojille ja sponsoreille on erikoinen. Pitääkö jonkun FIS:n pääsponsoreista reagoida, ennen kuin liitto on valmis puuttumaan tilanteeseen.


Norjan maajoukkueen hiihtäjät ja valmennusjohto ovat tuominneet jyrkästi venäläisen käytöksen. Osa on ilmoittanut olevansa shokissa ja lähes kaikki ovat vaatineet Bolshunoville kunnon rangaistusta.


Suomen hiihtoliitto ilmoitti illalla, että se tutkii tapausta. Hiihtoliitto on keskustellut asiasta FIS:n edustajien kanssa jatkotoimien vuoksi.


-Mikäli tilanne aiheuttaa toimenpiteitä Hiihtoliiton toimesta, tiedotamme niistä myöhemmin.


FIS:n kilpailupäällikkö Pierre Mignerey piti tapahtumaa vakavana, mutta hänen mukaansa venäläinen saa näillä näkymin kilpailla ensi viikon Falunin maailmancupin kisoissa. FIS ei siis aio itse ottaa asiaa käsittelyyn, mutta jos Suomi ja myös Norja sitä vaativat, joutuu FIS:n maastohiihtokomitea käsittelemään asiaa.


Erikoista asiassa on se, että Mäki loukkaantui taklauksesta ja hän saattaa joutua jättämään Falunin maailmancupin väliin ja hänet ”telakalle” täysin tarkoituksella ja tahallaan taklannut Bolshunov voi hiihtää siellä.


Menikö tämä nyt oikein FIS?


Jari Porttila
154 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page