top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Huikeita suomalaisesityksiä ”tuliko SE, en huomannut”


Tokion Olympialaisten yleisurheilukilpailut lähtivät suomalaisittain käyntiin riemukkaasti. Ensimmäisenä suomalaisena Olympiastadionilla esiintynyt Topi Raitanen juoksi kolmannessa alkuerässä kauden parhaan aikansa 8.19,17 ja varmisti eränsä kakkosena paikkansa maanantain loppukilpailuun.


Alkuerät olivat tasoltaan kaikkien aikojen kovimmat. Jo ennen Raitasen erää oli selvää, että aikavertailun kautta vaaditaan vähintään aika 8.17,31. Raitanen ei kuitenkaan aikaeroa miettinyt, vaan tarrasi kolmeen suoraan jatkopaikkaan erässään.


– Kiriä on päästy tänä vuonna Suomessa treenaamaan. On saanut näyttää takahampaita. Kiva kisa oli juosta. Tähän päivään on kunto tähdätty, Raitanen totesi rauhallisena.


– Kun lähdettiin viimeiselle kasille, ihmettelin, kun ei vieläkään kukaan lähtenyt kiristämään vauhtia. Pyrin pitämään oman paikkani, ja tiesin, että viimeisen kierroksen takasuoralla on se iskun paikka. Se toimi tänään. Juoksu tuntui vahvalta.


Suomella on 3 000 metrin esteissä pitkät perinteet, sillä suomalaiset ovat saavuttaneet lajissa neljä olympiakultaa, kolme -hopeaa ja kaksi -pronssia. Vuoden 1984 jälkeen olympiafinaaliin on Raitasen lisäksi selviytynyt kuitenkin vain Jukka Keskisalo, joka joutui keskeyttämään finaalin Lontoossa 2012.


25-vuotias Raitanen edustaa Helsingin Kisa-Veikkoja. EM-kisoissa 2018 kahdeksanneksi sijoittunutta entistä suunnistajaa valmentaa Janne Ukonmaanaho.


Yleisurheilun avaussessiossa saatiin myös Suomen ennätys, kun Sara Kuivisto juoksi 800 metrin alkuerissä ajan 2.00,15. Vaikka Kuivisto jäi täpärästi eränsä neljänneksi, porvoolainen meni koko alkuerien kuudenneksi nopeimpana aikavertailun kautta lauantain välieriin.


– Tajusin vasta TV-haastattelussa, että se oli SE-aika. Olin niin keskittynyt välieräpaikan hakemiseen. Kulki ihan pirun hyvin. Tuntui hiton hyvältä. Ari (valmentaja Suhonen) lupasi minulle, että kun paukku tänään pamahtaa, olen elämäni vireessä. Kyllä se pirulainen puhui totta, Kuivisto virnuili.


Kuiviston esitys oli niin väkevä, että oikealla vauhdinjaolla hän on valmis alittamaan kahden minuutin haamurajan välierissä.


Aamun karsintojen vakuuttavin oli Ruotsin kiekkojätti Daniel Ståhl. Hän kiskaisi ainoana heittäjä yli karsintarajan 66 metriä, Ståhlin tulos 66.12. Ruotsalaiset saivat kaksi miestä kiekon finaaliin, sillä Simon Pettersson heitti 64.18 ja meni heittäen finaaliin.


Naisten 100 metrin alkuerien yllättäjä oli hirmuajan juossut Marie-Josee Ta Lou. Norsunluurannikon nainen juoksi ennätyksensä 10,78.


Karsten Warholm aloitti urakkansa kevyesti. Mies juoksi varmistellen erävoittoon ajalla 48,65. Norjalaisen kovin uhkaaja Rai Benjamin juoksi yhtä kevyesti oman eränsä voittoon ajalla 48,60.


Korkeuden karsinnassa putosi muutama kova nimi. Putoajien joukossa olivat 233 hypänneet Sveitsin Loich Gasch, joka oli maailmantilaston nelonen. Samoin kävi maailmanlistan neljättä sijaa jakaneelle Darryl Sullivan jr:lle. Finaaliin pääsi tuloksella 228.


Kuuntele Jari Porttilan analyysi Kisakatsomo täältä https://open.spotify.com/episode/0US1f6MQZJRKI6luf7OLfp
35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page