top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Huntington nousi maailmanlistan kuutoseksi


Maria Huntington sijoittui neljänneksi maailman kuuluisimman moniottelukarnevaalin Götzisin seitsenottelussa loistotuloksella 6318 pistettä ja vankisti otettaan Tokion olympiapaikkaan, jota hän tavoittelee rankingin kautta.


– Ikinä ei voi sanoa varmaksi, että on olympiapaikka, kun ei ole rikkonut suoraa tulosrajaa. Mutta varovaisesti sen voisi sanoa, katsotaan, Huntington muotoili ajatuksiaan hetimiten ottelun jälkeen.


Huntingtonin tulos jää vain 21 pistettä hänen ennätyksestään eikä olympiakisojen tulosraja 6420 jäänyt kuin reilun sadan pisteen päähän. Huntingtonia paremmin ovat suomalaisista aiemmin otelleet vain Satu Ruotsalainen ja Tiia Hautala.


Kilpailu oli kauden ensimmäinen kovatasoinen ottelu, Huntingtonin neljäs sija tuo hänelle maailmantilastossa kuudennen sijan. Sekin kertoo siitä, että olympiamatka on sinettiä vaille valmis.


– Tämä ottelu kertoi, että perustekemisen taso on noussut. Kun ottelin ennätykseni Lappeenrannan Kalevan kisoissa vuonna 2019, se oli sellainen lotto-ottelu. Tein silloin ennätyksiä melkein kaikissa lajeissa, Huntington sanoi.


– Tämä ei ollut missään nimessä mikään huippuottelu. Mukana oli pari onnistunutta lajia, mutta tuli myös huonoja tuloksia.


Huntingtonin seuratoverin Miia Sillmanin toisen päivän keihästulos jäi vaisuksi. Hän ponnisti pituushypyssä 610, mutta heitti keihästä vain 41,70 ja keskeytti sen jälkeen. Sillman pääsee yrittämään tulosparannusta kesäkuun lopussa Vaasassa.


Mäkelä loikki huipputuokseen


Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä avasi kesäkautensa Eläintarhan kentällä tuloksella 14,20 ja aitajuoksija Anni Siirtola ennätyksellään 13,24.


Mäkelän tulos jäi vain 19 senttiä Heli Koivula-Krugerin Suomen ennätyksestä 14,39. Mäkelän oma ennätys on hallissa 14,38 ja ulkona 14,31.


Mäkelän mukaan tulos jätti silti vähän hampaankoloon.


– Haasteena oli lankulle osuminen ja juoksun yhdistäminen siihen. Kun ensin jäin ponnistuksessa kauas lankulta, aloin harppomaan. Sitten en päässyt kunnolla ponnistamaan lankulta, Mäkelä kertoi.


Mäkelän toiveissa oli ponnistaa Tokion olympiakisojen tulosraja 14,32 heti kesän avauskilpailussaan. Harjoituksissa hän loikki 10 askelen vauhdilla olympiarajan 14,32 kevään harjoitusleirillä Portugalissa. Tuo mitta tosin oli mitattu vapaasta ponnistuspaikasta.


– Kunto on hyvä, mikä näkyi etelänleirin harjoituksissa. Olin kaikissa loikkatreeneissä 14 metrissä. Siksi päätettiin valmentajan kanssa, että nyt kilpaillaan, jos on hyvä sää – mutta tehdään harjoitus, jos sää on huono, Mäkelä sanoi.


Seiväshyppääjien Tommi Holttisen ja Mikko Paavolan ennätys ja kotimaan kärkitulos nousevat tasatahtia. Kaksikko ylitti Vaasassa käydyssä kilpailussa 564, joka toi molemmille kolme senttiä lisää hiljattain Kuortaneella hypättyyn ennätykseen.


Vaasan Kaarlen kentällä käydyn kilpailun voitti Holttinen, joka on voittanut kaksikon kolme viimeistä mittelöä.


– Ei voi sanoa, että harmittaa, jos hyppää 564 ja häviää. Mutta jossain vaiheessa pitää päästä Tommi voittamaan, Paavola veisteli.


Holttinen ja Paavola ylittivät molemmat 554 toisella yrityksellään ja jättivät 559 väliin. Holttinen meni 564 ensimmäisellä yrityksellään ja Paavola toisellaan.


– Lämmittelyssä hyppy ei kulkenut. Mutta kun se alkoi kulkea ja 561 oli aiemmassa kilpailussa hypätty, nostettiin rima 564:ään, joka on SUL:n Team Finland -valmennusryhmän tulosraja, Holttinen sanoi.


– 564:n ylitys oli ihan hyvä hyppy, vaikka Kuortaneella tuntuma juoksuun oli parempi. Hyppäsin nyt vähän pienemmällä seipäällä kuin Kuortaneella.


Suomen kaikkien aikojen tilastossa Someron Esaa edustava Holttinen ja Alajärven Ankkureita edustava Paavola nousevat jaetulle 10. tilalle.

60 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page