top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Hurske ja Lipsanen hurjassa iskussa Saksassa

Reetta Hurske avasi kilpailukauden komeasti kolmannella sijalla ja 60 metrin aitojen ennätyksellään 7,96 Karlsruhessa Saksassa. Hurske eteni finaaliin sivuttuaan alkuerissä uransa toiseksi parasta aikaa 7,98 ja onnistui finaalijuoksussa hienosti.

– Sanoin Nooralotalle ennen kilpailua, että nyt voi tulla mitä vaan ennätyksen ja 8,10:n välillä. Tiesin treenien perusteella, että olen hyvässä kunnossa, mutta kilpailukauden ensimmäinen kisa on aina vaikea. En muista, milloin olisin jännittänyt näin paljon ennen kilpailua, Hurske sanoi.

Finaalijuoksun voitti Jamaikan Danielle Williams ajalla 7,84. Ranskan Cyréna Samba-Mayela oli toinen samalla ajalla. Hurske sai molemmissa juoksuissaan hyvän lähdön eikä matkallakaan ollut ongelmia.

– Alkuerästä jäi sellainen fiilis, että reagoin hyvin, mutta ensimmäiselle aidalle tulo oli vähän treenimäinen. Pääsin vauhtiin vasta toisella aidalla. Muuten se oli kohtuullisen tasapainoinen juoksu. Finaalissa läksin vaan kirkastamaan vauhtia ja nauttimaan. Se kai tuli hyvin, kun en ole koskaan kovempaa juossut, Hurske hymyili.

Hurske on ennätyksellään 7,96 Suomen kaikkien aikojen 60 metrin aitojen hallitilastossa toisena edellään vain SE:n 7,91 haltija Nooralotta Neziri. Ennätyksellään hän alittaa kirkkaasti maaliskuisten MM-hallien rajan, mutta sitä Hurske ei vielä mieti.

– Sinne voisi mennä, jos juoksu lähtee kulkemaan vielä vähän paremmin, Hurske sanoi.

Nooralotta Nezirin vauhti ei Karlsruhessa kantanut loppukilpailuun. Neziri oli Samba-Mayelan voittamassa erässä kuudes ajalla 8,20, joka ei riittänyt finaaliin. Sinne vaadittiin aikavertailusta 8,12.

– Peli oli ohi oikeastaan heti, kun pyssy pamahti. Jotenkin vaan herpaannuin lähdössä. Jäin siinä varmaan sekunnin kymmenyksen. 60 metrin aidat on sellainen laji, jossa ei tuollaisia eroja oteta kiinni, Neziri sanoi.

Nezirille kilpailu oli ensimmäinen pitkän tauon jälkeen. Hän juoksi samaisessa kilpailussa vuosi sitten 7,92, mutta sitten kiusaksi tuli keväällä selän rasitusvamma ja olympiakesän kilpailut jäivät yhteen, kun heinäkuinen takareiden lihasrevähtymä päätti kauden torsoksi heinäkuussa.

– Jostain se on aloitettava kipuaminen takaisin ylös. Harjoitukset ovat menneet vaihtelevasti, mutta 8,10:n alitusta odotin, että saisin kaksi juoksua. Se olisi tyydyttänyt, Neziri sanoi.

Neziri on harjoitellut syksystä lähtien itävaltalaisen Philipp Unfriedin valmennusryhmässä, joka pitää keskuspaikkanaan Sankt Pöltenin urheilukeskusta Wienin lähellä.

– Harjoittelu on yleisesti muuttunut ja siihen on vielä totuttelemista, mutta uskon, että hyvällä lähdöllä pystyn juoksemaan 8 sekuntiin, Neziri arvioi kuntoaan.

Simo Lipsanen ponnisti Karlsruhen kolmiloikkakilpailussa neljänneksi mainiolla tuloksella 16,71, joka syntyi viidennellä kierroksella. Lipsasen toiseksi paras hyppykin kantoi 16,55.

Kilpailun kuudennelle kierrokselle Lipsanen ei päässyt, kun kilpailussa käytettiin ensi kesän Timanttiliigan sääntöä, jossa viidennen kierroksen jälkeen vain kolme parasta pääsee kuudennelle kierrokselle. Sääntö on viime vuodesta muuttunut niin, että tulosluettelo ei kolmen kärkisijan osalta ratkea enää yksin 6. kierroksen tulosten perusteella kuten vielä viime vuoden Timanttiliigassa.

Lipsanen on edellisen kerran hypännyt hallissa paremmin 2019, kun hän kimmahteli halli-SE:n 16,98. Karlsruhen kilpailun voitti Kreikan Andreas Pantazis, joka kimmahteli 16,79.

Kilpailukautensa Karlsruhessa aloittanut korkeushyppääjä Ella Junnila sijoittui viidenneksi. Hän ylitti kolme ensimmäistä korkeuttaan 175, 180 ja 184 ensimmäisellään, mutta yritykset korkeudesta 188 eivät onnistuneet.

Kilpailun voiton jakoivat britti Emily Borthwick ja Saksan Imke Onnen. Kumpikin ylitti 191 kolmannellaan.

Karlsruhen kisojen kovimmasta tuloksesta vastasi jälleen Ruotsi Armand Duplantis. Hän ylitti komeasti 602 ja nosti riman sen jälkeen uuteen ME-korkeuteen 619.

-Kyllä minun pitää olla tyytyväinen, kun ylitin kauden avauksessa kuusi metriä. Toisaalta, ei tuo 619 ollut kovin kaukana, jäi tunne että se voi mennä tällä hallikaudella, Duplantis kertoi kisan jälkeen.

Berihu Aregawi jäi 3000 metrillä vain kaksi sekuntia ME-tuoksesta. Hän juoksi kaikkien aikojen viidenneksi parhaan ajan 7.26,20.